Artiklid ja uudised

Ühe korstna lugu

Õpetlik lugu sellest, kuidas päriselus sai teoks vanasõna „Üheksa korda mõõda, üks kord lõika“.

Ehitasime endale uut maja. Kuna ehitus on juba selline protsess, kus iga järgnev tegevus eeldab eelmise töö lõpetamist, siis ei saanud ka siin teisiti, kui pidime valmis ehitama korstnad. Majja ehitatakse korstent: üks 2-lõõriline ja üks 1-lõõriline Rondo Plus. 2-lõõrilisse korstnasse ühendati saunaahi ja II korrusel väike kamin. 1-lõõriline aga jäi ootama kaminat, mis pidi hakkama sooja andma elutoas. Seda, milline kamin ühe korstna külge peaks tulema, me sel hetkel veel ei teadnud.

Kätte jõudiski pidulik päev, mil tõime koju uhiuue kamina. Suures paigaldustuhinas aga selgus ootamatult, et kamin ja sellele mõeldud korsten ei sobigi kokku! Kamin oli olemasoleva korstna lõõri jaoks liiga suur. Nüüd oli häda majas – kas tõesti peame terve korstna maha lõhkuma ja hakkama juba siseviimistletud majas korstnaehitusega otsast peale!?

Meile tulid appi korstnamüüja Schiedel ja korstnaehituse ning -renoveerimisega tegelev Kaisasaare OÜ. Hea, et olime juba ehitamise ajal teinud targa otsuse ning valinud Rondo Plus moodulkorstna.Tänu selle paindlikkusele sai võimalikuks järgmine lahendus: olemasolevast korstnast võeti kõigepealt välja selle keraamiline sisuelement. Selle asemele pandi metallist toru, mis tänu laiale ühenduselementide valikule sobitus nüüd ideaalselt uue kaminaga. Oluline oli just see, et metalltoru kasutamine aitas suurendada korstnalõõri läbimõõtu kamina paigaldusjuhendis ettenähtule. Nüüd töötab kamin suurepäraselt ja mingeid probleeme tõmbega pole olnud.


Töö oli korralik ning maja siseviimistlus, sealhulgas läbiviik vahelaest ning katusest jäi puutumata.Kogu töö läks suurusjärgus maksma kümne tuhande Eesti Krooni kandis.

Mida ma sellest õppisin?

* Enne, kui ostad korstna, vali välja kamin. Nii väldid hilisemaid ebameeldivaid üllatusi ja lisakulusid kamina ühendamisel korstnaga.
* Korstna ostmisel ära vaata hinda, vaid korstna funktsionaalsust. Kõige odavam lahendus ei pruugi olla paindlik ning vastata tulevikus ettetulevatele (võimalikele) ümberehituse plaanidele.
* Alati tasub nõu pidada oma ala spetsialistidega ning tellida töö professionaalsetelt paigaldajatelt. Üheksa korda mõõda, üks kord ehita!

Rauno Sapelson


Kommenteerib Jaanus Variku, Schiedel Moodulkorstnad OÜ

Antud loo puhul oleks alternatiivne uue korstna ehitamine läinud maksma suurusjärgus 850-1000eurot. Kuigi see probleem sai siin lahendatud tänu metallist suitsutoru paigaldamise võimalikkusele,ei saa Schiedel anda siin tootele garantiid, kuna tegu on nö. kombineeritud korstnaga, mis ei vasta täielikult antud toote ehk siis Rondo Plus korstnasüsteemi standardile.

Õigem oleks siiski ennetada taolisi olukordi mõeldes küttesüsteemile kui tervikule ning valida kütteseade ja korsten kompleksselt.


Kommenteerib Margus Luigand, Kaisasaare OÜ

Kasutasime selle väga erakordse töö teostamiseks Schiedeli toodangus olevat korstnasüsteemi Prima Plus mis omab ka EU vastavusdrklaratsiooni ja on tahmapõlengukindel.


Töö käigus tõstsime korstnast välja keraamilise sisetoru mille siseläbimõõt oli kas 140 või 160mm. Selleks, et oleks võimalikult vähe vaja rikkuda siseviimistlust jätsime alles puhastusluugi ja selle pealtalustasime Prima Plus 180-ga. Olime küll valmis selleks, et tuleb ka isolatsioon uus panna kuid selleks ei olnud õnneks vajadust.

Lõpptulemus sai siis selline, et sisetoru on Prima Plus 180, selle ümber isolatsioon ja välimine kest on Rondo Plus mantelplokk.Minu hinnangul oleks uue korstna ehitusmaksumus olnud kõige vajaminevaga (materjal,paigaldus, viimistlus) vähemalt 1300-1500 EUR-i antud juhul kulusmaterjalile koos paigaldusega alla 600eur-i. Nagu öeldud kasutasime kvaliteetseid materjale ja nagumeie puhul on reegel jälgime väga täpselt kõike mis puutub tuleohutusse.

Sellised juhtumid, kus uue kütteseadme ostmisel on vaja parandada või uuendada olemasolev korsten on väga sagedased. Kuna kõik juhtumid on väga erinevad , soovitame julgelt meiega ühendust võtta.

Tegelikult on meie korstende „tervis“ selline, et väga paljud neist vajaksid ülevaatamist ja vajalikke parandustööde tegemist. Eelpool kirjeldatud juhus on siiski erand.

Sisestatud: 26.09.2012