Artiklid ja uudised

Õige valgusti laseb silmadel puhata

Õige valgusti valimine ei olegi nii lihtne kui esmapilgul paistab. Piltlikult öeldes ei pane head valgustit tähele, sest ta valgustab õiges mahus vastavalt ruumile ja näeb kena välja, nii et silm lausa puhkab.

Valgustid on laias laastus funktsionaalsed ja dekoratiivsed ning on ka selliseid, milles on mõlemad omadused ühendatud. Valgusti valimisel tuleb lähtuda eelkõige ruumi eesmärgist ning arvestada kus ja kui palju valgust on vaja, et toas oleks ohutu liikuda, hea töötada ja mugav olla.

Erinevate valgusallikatega saab muuta ruumi meeleolu vastavalt vajadusele kas hubasemaks, töötegemiseks sobivamaks või puhkamiseks meeldivamaks. Paraku reeglina valgustatakse tuba ühtlase hajutatud üldvalgusega, olgu see plafoon-, ripp- või muu laevalgusti. Selline liiga ühtlane valgus võib hajutada tähelepanuvõimet ning väsitada silmi. Seevastu hubasus sünnib läbi valguse ja varjude mängu, kus inimesele oluline ese või tsoon on valgustatud ning ülejäänud osa ruumist on varjus. Sellise efekti saavutab kasutades seinapealseid kohtvalgusteid või süvistatavaid valgusteid.

Tihti on valgustuse planeerimine alahinnatud ja peetud kõrvaltegevuseks. Hea tulemuse saavutamiseks on väga oluline tegelda valgustusega juba varakult alates siseviimistluse planeerimisest, sest hiljem on midagi muuta väga keeruline ja kulukas. Näiteks võite hiljem vaimustuda põrandasse süvistatavatest valgustitest, kuid põrandavalu on juba ammu tehtud, mistõttu tuleb ideest loobuda.


Niisiis tuleb juba varakult läbi mõelda, mis laadi tegevusi ruumis tegema hakatakse. Kas tarvis on ühtlast või suunatud valgust? Kuidas mõjutavad valguse hajumist sisekujunduses kasutatavad materjalid? Need on vaid mõned näidisküsimused, mis vajavad vastust enne valgusti ostmist. Nii näiteks jaotub lakke suunatud valgus peegeldumise teel ühtlaselt, kuid see ei sobi käeliste tööde, nagu kudumine või tikkimine ja nõude pesemine, sooritamiseks. Kööginurgas kiputakse unustama, et lambi eesmärk on valgustada töötasapinda, mitte rippuda laes. Samuti ei piisa ühtlasest laevalgusest lugemiseks, kirjutamiseks ja õppetööks.

K-rauta eksperdid soovitavad erinevate ruumide valgustuse planeerimisel silmas pidada vastavaid näpunäiteid. Esiku valgustus on ülitähtis, sest pime esik on täiesti ebasõbralik ja ebapraktiline. Siin tuleb eelkõige arvestada vajadusega piisava tugevusega üldvalguse järele, suuremas esikus võib olla ka kohtvalgusteid. Elu- ja söögituba ning magamistoad on ruumid, kus peaks kõigepealt tagama hea üldvalgustuse, mida täiendatakse tube õdusamaks muutvate põranda- ja seinavalgustitega. Köögis tasuks talitada aga vastupidi, valides kõigepealt valgustid tööpindadele ja alles seejärel otsustada, mida teha üldvalgustusega. Lastetoas on eelkõige oluline hea üldvalgus. Hoiduma peaks valgustitest, mille pirn või valgusallikas paistab lapsele otse silma ning lastetoa lamp peab olema alt kaetud läbipaistmatu klaasi või plastikuga, mis ei takista valguse levikut.

Valguse võimalused:
• Ülespoole suunatud valgus teeb ruumi kõrgemaks
• Suunatud süvistatavad valgustid võimaldavad pimedaid nurki välja valgustada
• Ühtlane hajutatud valgus lisab ruumile avarust ja soojust
• Valgustid ise võiks suures osas olla märkamatud, tagasihoidlikud ja peidetud
• Ühest-kahest dekoratiivsest valgustist väikeses ruumis on küll
• Tugev valgus toob esile kujundusvead, nõrk valgus peidab neid
• Ruumi ilmet parandavad püstpindade valgustamine, looduslik valgus ja läbimõeldud värvivalik
• Valgus ei tohiks pimestada ega tekitada häirivaid peegeldusi.

Valgustite valikul tuleb lähtuda:
• ruumi kavandatud tegevusest
• töötasapindade asukohast
• soovitud töötaseme kõrgusest ja valguse suunast
• ruumi suurusest ja viimistlusmaterjalidest
• valgustuse psühholoogilisest mõjust
• valgusti kasutegurist ja disainist

Koostanud: K-rauta eksperdid

Sisestatud: 25.11.2011

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki