Artiklid ja uudised

LED loob meeleolu

Led-valgustuse kasutamine interjööris muutub järjest popimaks. Valgusribad leiavad tee nii trepikäsipuudesse, garderoobidesse, köögi töötasapindade kohale kui ka vannituppa.

“Eestis on LED-valgustusega eksperimenteerimine muutunud intensiivsemaks just viimase aasta-pooleteise jooksul,” tunnistab LED Ekspert juhatuse liige Janek Pärt. “Hinnad on muutunud tunduvalt soodsamaks, ilmselt ka see julgustab inimese katsetama.”

Efektsete valguslahenduste vastu tunnevad huvi nii sisearhitektid kui ka köögimööbli tootjad. “Ka ehituse poole pealt on näha, et arhitektid joonistavad neid lahendusi juba projekti sisse,” tunnistab Pärt.

Üldjuhul saab LED-ribas kontrollida valguste intensiivsust: valikus on nõrk, keskmine ja tugev lahendus. “Köögi töötasapindadele planeeritakse tavaliselt tugevaim variant, et näeks korralikult kokata. Keskmine lahendus pakub kerget valgustust ja meeleolu, nõrk valgusriba toimib meeleoluvalgusena,” nendib Pärt.

Tänapäevastel LED-valgustitel saab muuta ka värvitooni: “Kui inimene otsustab, et esmaspäeviti olgu valgus sinine, siis on see võimalik. RGB toonimuutvad ribad on võimalik ka lühikese aja tagant valgust muutma panna.”

Valguslahenduste muutumist saab reguleerida nii puldi kui ka lüliti abil.


Kohtvalguse võimalusi on kavalalt ära kasutatud Tallinnas asuva ilusalongi interjööris (ülal). Ka valgustatud veiniriiul tõmbab tähelepanu ning mõjub samas sisekujundusliku elemendina.


Valgusriba sisekujunduses, olgu siis tegu trepi, sahtli või garderoobiriiuliga, leiab järjest tihedamat kasutamist.































Tekst: Kadri Tamm

Sisestatud: 26.03.2012