Artiklid ja uudised

Kardinad näitavad iseloomu

Inimese silmades pidavat peegelduma tema iseloom.
Aknad, meie kodude silmad, peaksid siis peegeldama meie elulaadi?
Kas armastame pigem varjuda või oma elu teistele näitelavaks sättida?
Millised päikeseprillid valime endale, millised oma akendele?

Foto: Priit Grepp

Foto: Priit Grepp

Eestis on aken ikka pigem kaetud kui katmata. Põhjuseks pole pelgalt eestlaslik tagasihoidlikkus, vaid mitmedki kliimast tulenevad ja ühiskondlikud põhjused. Kõigepealt – madalate korruste ja teele väga lähedal asuvate eramajade puhul on kindlasti üks argument turvalisus. Ei ole mõistlik teha ebaausate kavatsustega möödakäijale tuppa sisse kiikamine lihtsaks, et see saaks siis väljavalitud asjadele millalgi “järele tulla“. Lisaks on Eestis väga palju pimedat aega, mis koduse elu lausa peopesale tõstab, kui aknad täiesti katmata jätta. Külmas kliimas aitab paks kardinakangas leevendada aknapragudest sisse immitseva jaheduse pealetungi ning madal sügisene päike vajab varjutamist, kui koolilapsed taas kirjutuslaudade taga kohad sisse võtavad. Ka töökohtades on sageli tegemist arvutiekraanilt peegelduva liigse valguse või päikesega, mis läbi hiiglaslike klaaspindade ruumi liiga kuumaks kütavad.

Tagasihoidlik kardinapuu

Õnneks on igale olukorrale lahendus, sest aknakatete tüüpe on tänapäeval arvukalt, materjalidest rääkimata. Töökohta sobivad tehnilisemad võimalused, kodus armastatakse siiski enam tekstiili või siis kombineeritakse tehnilist laadi ja tekstiilkardinaid. Akende kihiti katmine ongi ehk levinuim lahendus, kui päeva jooksul on vaja eri toimega varjutamist. Seejuures on viimasel ajal aknakatete kombineerimisel levinud harmoneeruv värvigamma ja väga selged piirjooned. Tekib küll mitu kihti, kuid lõpptulemus sulandub tervikuks ega võimenda iga kihti eraldi. Näiteks varjutav ruloo on toon toonis seinaga ning sellele lisatakse samas toonis tüllkardinad ja/või astme võrra tumedamad või heledamad külgkardinad. Nii saab kasutada eri aknakatteid vastavalt hetkevajadusele, kuid tulemus on ikka rahulik ja ühtlane. Kuid see on vaid üks võimalus, alati võib ka värvidele voli anda.
Tekstiilkardinad on tänapäeval pigem lihtsa vormiga, kuid hästi langevad, põrandani pikkusega ning sirgjooneliste ühtlaste voltidega. Kardinapuu on pigem kandvas kui dekoratiivses rollis, andes peaosa kangastele. Ka kinnituskoht on nihkunud lakke või laele võimalikult lähedale, ka peitunud karniiside taha. Volangid ja ülevoolavad vormid on taandunud aegade hämarusse. Tekstiilkardina tehnilise poole pealt teeb võidukäiku endiselt rooma kardin, andes võimaluse mängida tekstuuride ja mustritega ning sobitudes hõlpsalt eri ruumidesse.

Mis on moes?

Sisustuskangaste valik tänapäeval on muidugi meeliülendavalt lai. Naturaalsete materjalide loomulik luksuslikkus on vürtsitatud kõrgtehnoloogiliste tekstiilide, nahaimitatsioonide, laserlõikuse ning söövitustega. Lisaks on veel soovituslikud kangatrendid, mida igal aastal välja töötatakse. Selle hooaja trendide eesotsas sammub mäslevate värvidega kangaste rida. See mängib erksate põhivärvidega, mis on üksteisega julgelt segatud, meenutades vikerkaare värvimängu.


Edasi loe artiklit septembrikuu Kodukirjast...



Tekst: Madle Mühlbach, sisekujundaja

Sisestatud: 25.09.2012

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki