Artiklid ja uudised

Kamin – iluasi või praktiline tarbeese?

Kuigi kamin on oluline osa kodu sisustusest, peetakse tänapäeval üha olulisemaks ka selle praktilist väärtust – soojuse salvestamise võimalust.

Kamina ehitamisel on võimalik valida tootja poolt testitud valmistoodangu või ahjumeistri omaloomingu vahel. Kindluse mõttes soovitame valida tootjapoolse garantiiga küttekolde, mille töökindlus on 100% garanteeritud. K-rauta mitmekülgsest ja kvaliteetsest küttekoldevalikust leiab erinevaid kergkaminaid ja kamin-ahjusid, mis kaunistavad kodu ja annavad külmal ajal sooja.

Kaminad jaotuvad õhkkütte ja soojustsalvestavateks kaminateks. Õhkküttekaminad, mida võib nimetada ka kergkaminateks, ehitatakse südamiku baasil ja annavad soojust täpselt nii kaua, kui tuld all hoitakse. Soojustsalvestavad kaminad ehk kaminahjud on traditsioonilised soojamüüriga kaminad, kus mõnetunnise kütmise tulemusel soojeneb kivimass, mis annab sooja järgmise päevani.


Kergkaminad

Suvilasse, maakodusse või väikesesse korterisse sobivad hästi malmist kaminad, rahvakeeli tuntud ka kui pursuikad, millega saab ruumid kiiresti soojaks kütta. Malmist kamina eelisteks on vastupidavus ning teiste kaminatüüpidega võrreldes madalam hinnaklass.

Metallist kaminate valikus on nii tavalisi, keraamilisi kui ka voolukivi dekoratiivelementidega versioone. Lai mudelivalik ning erinevad värvused ja dekoratiivelemendid annavad hea võimaluse need sisekujundusega lihtsasti sobitada.



Kaminahjud



Kaminahjude eelis kergkaminate ees seisneb soojuse salvestamise võimes, mis erinevate mudelite puhul ulatub 12-48 tunnini.

Kombineeritud mudeli ümbris on soojust salvestavast kivist ning südamik metallist. Kaminahju soojussalvestusvõime on 12-24 tundi. Küttekeha välimuse koos kindla tooni või dekoratiivvärviga saab klient vastavalt oma soovidele ja vajadustele ise valida.

Rasked kivist ahjud suudavad salvestada palju soojust, mida kiirgavad 12-48 tundi pärast kütmist. Väga populaarsed on Soome ahjufirma poolt nime saanud Tiileri-ahjud, mille abil kütab toa soojaks juba kahe sületäie puudega. Välisviimistlusena on valida erinevates toonides naturaalsete telliste hulgast või otsustada hoopis krohvimise kasuks. Viimasel juhul on võimalik valida meelepärane värvitoon ning sobivaim pinnatöötlus.

Kütmine ja hooldamine

Kamina kütmiseks on soovitav kasutada lehtpuud, eriti hästi sobivad selleks kuivanud kasehalud. Erinevalt kuusest ja männist ei viska lehtpuu sädemeid ning tahmab vähem. Lisaks ei ole soovitav kaminas põletada ainult ja liiga palju paberiprahti. See tekitab kaminasse ja korstnasse tahma, millest võib tekkida ohtlik tahmapõleng.

Sõltuvalt kamina kasutamise tihedusest tuleb seda ka hooldada. Kõige mõistlikum on seda teha suvel, kui kütteperiood on läbi. Lõõride puhastamine ning koldest pigi ja tahma eemaldamine on oluline nii tuleohutuse kui ka küttekolde ja korstnate seisukohalt. Vastavalt Eesti Vabariigi Tuleohutusseadusele peab puhastamissagedus välistama tahmapõlengu ohu.

Sisestatud: 01.10.2012

Sildid:

kaminad

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki