Artiklid ja uudised

Kodu särama põnevate tapeetidega

Tapeedimustrites on tänavu aktuaalne vintage ja retro temaatika, lillemotiivides tapeedid ja elegantne romantika. K-rauta laiast tapeedivalikust leiab igas stiilis kodule sobiva seinakatte.

Klassikalisest retro stiilist inspireeritud ECO Revival tapeedisarjale on iseloomulikud 1950. ja 60. aastate graafilised mustrid. Just ajastule omased mustrid ning põnevates värvides retromotiivid sobib omavahel kokku sobitada kaotamata seejuures tasakaalu ja harmooniat.


Boråstspeter Boheme kollektsiooni inspiratsiooniallikaks on vanaema täpiline põllemuster, müügikioskite pudi-padi, vanad pildialbumid ja dekoratiivsed savinõud. Tapeedid on värvilised, retrohõngulised ning sobivad võluva ja mugava kodu sisustamiseks ülihästi.

Romantilisse Boråstapeter Vintage tapeedisarja on kokku segatud elegantne šikk välimus, pitsimustrid, kulunud valged toonid ja lillemotiivid. Vintage-stiilis tapeediga saab ruumi tuua originaalsust ja isikupära. Graatsilisele, elegantsele romantikale võib kontrastiks lisada kulunud tööstuslikku disaini - betooni ja metalli.

Näiteks meenutab kalligraafiliste kirjadega tapeet vanu aegu ja loob hubase ja rahuliku atmosfääri elutoa seinal.




Julged ja erksaid värve armastavad sisustajad leiavad maailma suurima tapeeditootja A.S.Creation’i Samba kataloogi valikust kindlasti sobivad rõõmsad, erksavärvilised ja suuremustrilised seinakatted.


Brigitte Home tootevalikus leiduvad tapeedid - vaba käega tõmmatud ringid ja triibud jätavad interjööri vaba ja vahetu mulje. Ruumi on lihtne lisada erinevaid värvitoone, sest tapeediga loodud taust jätab selleks vabad käed.


Schöner Wohnen’i kataloogis leidub hulganisti põnevaid mustreid. Otse loodusest laenatud õie ja oksa motiivide kasutamisel jääb ruumi üldmulje lõbus ja funky.


Wish ja Contzen 3 kataloogidest leidub nooruslikke ja julgeid tapeete, milles on kontrasti ja optilist illusiooni, julget värvigammat ja „wow“ efekti. Seinakatted sobivad nooruki või teismelise tuppa, kel on julgust, elurõõmu ja pealehakkamist.



Tapeeditootja P+S selle aasta kataloogist Home Sweet Home leiab tapeete, mis sobivad rahuliku ja kauni meeleolu loomiseks nii magamistuppa kui elutuppa. Kaunis ja rahulikus koloriidis tapeedile sobivad lisaks erksamates toonides detailid – padjakatted, vaip, kardinad vms.

Sädelust ja glamuuri kuid ka lihtsust ja elegantsust leiab Rasch’i kataloogist.


K-rauta kauplustest leiab palju vahvaid tapeete nii väikestele kui suurtele lastele. Kataloogist Villa Coppenrath leiab tapeete nii hobuste, piraatide kui koomiksi teemadel. Väikeste printsesside unistuste toa jaoks on valikus mitmesuguseid roosasid tapeete. Lisaks on väga väikestele saadaval ka dinosauruste ja inglitega vahvad bordüürid.





Kuidas valida sobiv tapeet?

Enne tapeedi tooni ja mustri valimist ning ostu sooritamist tuleb läbi mõelda kõik interjööris kasutatavad värvid ja materjalid. Oluline on ka välja selgitada, millised seinad tasub ja saab katta tapeediga ning millised värviga ja kas kodus on üldse vaba seinapinda, kus eksponeerida suuremustrilist tapeeti.

Selleks, et kaunid dekoratiivtapeedid interjööris hästi mõjuksid, tuleb alati valida hästi esile tulev sein - näiteks voodipeatsi sein magamistoas või vähem mööbliga koormatud sein elutoas. Muud seinad võib värvida või tapeetida sobivas heledas toonis. Värvitoonide, läikeastme ning mustritega saab kergesti ja kiiresti luua erinevaid põnevaid ning trendikaid lahendusi. Vahel piisab ka ainult ühest dekoratiivsest tapeedipaanist esiku või köögiseina ilmestamiseks.

Hea nõu:
● Väikeses ruumis ei ole soovitav kasutada tumedat värvi või suuremustrilist tapeeti. Hele ühevärviline sein või väiksemustriline tapeet muudab ruumi optiliselt suuremaks, suur ja efektne väiksemaks.
● Tapeet muudab ruumi soojemaks ja hubasemaks, eriti juhul kui pole seinu dekoreerivaid pilte jm esemeid.
● Seina tapeetida lihtsalt sellepärast, et ruumis on juhtumisi vaba seinajupike, ei ole mõistlik.
● Madalate lagede korral annab ruumile kõrgust juurde vertikaaltriibuline tapeet.
● Tapeediliimi valikul arvesta tapeedi liigiga – vinüültapeedile ei sobi pabertapeedi liim ja vastupidi.
● Hele mööbel pääseb paremini esile tumeda tapeedi taustal ja vastupidi.

Tekst: Merike Hirvoja, K-rauta sisekujundaja
merike.hirvoja@rautakesko.ee.
Pildid: tootjad

Sisestatud: 15.10.2012

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki