Artiklid ja uudised

Rõduaed

Rõdu asendab padulinlasele aianurka. Paar ruutmeetrit ruumi õhu käes annab kodule palju juurde. Ja linnaski võib linnulaulu kuulda.

Et rõdu suviseks igapäevakasutuseks valmis sisustada, pole vaja näha suurt vaeva. Kui katus pea kohal, pakub see roheline nurgake palju rõõmu. Vähenõudlikule piisabki mõistlikult möbleeritud rõdust mõne lillepotiga, maksimalist võib aga sellele mõnele ruutmeetrile lausa salongi sisustada.

Sisekujundajad hüüaksid siinkohal ühest suust: stiililt ikka kooskõlas muude ruumidega! Või vastukaaluks – hoopis fantaasiaruumina, kuid ikkagi hea maitse piiril püsides.
Võimalusi endale suvetuba luua on päris palju ning praegu on selleks parim aeg.
Enne rõduaia rajamist peaks aga igal juhul arvestama rõdu kandevõimega, seda just ripprõdude puhul. Enamasti on see number maja projektis kirjas ja seda tuleks kindlasti jälgida, sest ohtra mullaga suured lillepotid võivad olla päris rasked.

Põrand

Jalgealuse viimistlemiseks sobivad samad materjalid, mis ka niisketesse ruumidesse valitakse: keraamiline plaat, puit (õlitatult, värvitult või ka paadilakiga viimistletult), lahtisel rõdul tuleks kõne alla ka immutatud puit. Võib valida ka ehitus- ja aianduspoodides saadaoleva mistahes välimusega valmis rõdupõranda, mis eeldab sirget aluspinda ning mille plussiks on võimalus see talveks kuhugi kuiva kohta ladustada.

Hakkama võib saada veelgi lihtsamalt – kattes rõdupõranda kunstmuru, sisal- või kookosvaibaga, mis samuti eeldavad kõik sirget aluspinda ja lisaks kindlasti ka katust pea kohale.

Põrandat tasub valida eelkõige praktilisuse järgi, see omakorda sõltub veel rõdu asukohast ja kasutustingimustest ning sellest, kas rõdu on lageda taeva all või katuse all, kas tugeva vihma ja tuule korral pääseb niiskus rõdule jne.

Seinad

Vastavalt soovitud stiilile ja ehitise materjalidele on ka seinad võimalik katta nendesamade materjalidega, mida põrandalgi kasutatakse – kõne alla tulevad puit ja keraamiline plaat, eelduseks ikka jälle maja välisilme.

Tuule vastu, kui vaja, võib kasutada klaasi. Seda ka siis, kui naaber seda ei tee – kirgas klaas üldist fassaadikujundust ei sega, kuid tuule eest kaitseb hästi. Muud materjalid vajavad ikka ja jälle kooskõlastust. Vaheseinana, kui selleks on vajadus, võib kasutada ka matistatud või kilega kaetud klaasi, muutes rõdu sel viisil privaatsemaks.

Mööbel

Sobiva mööbli võib alati leida poest või veel parem – teha ise. Tellida võib ka rõdu mõõtudega sobiva puidust või vineerist karkassi, mis täidaks ühtlasi ka rõdusohva aset ja võimaldaks seda kasutada mitmel inimesel korraga. Istumisalust pehmendavad padjad saaks talveks hoiule panna.

Inimese kohta arvestatakse minimaalselt 50 cm istumislaiust. Lisaks sohvale saab istemööblina kasutada kokkupandavaid toole või hoopis mugavat tugitooli, mille tekstiilist katet saab ära võtta või mille kangas kannatab niiskust.

Väga hästi passivad rõdule ka rõõmsavärvilised hea vormiga plasttoolid, mis on kerged ja praktilised, ei karda ilmaolusid ja mida talve tulles annab ka tubades kasutada.

Paljud vormid on ka üksteise peale asetatavad. Plastist tool on sageli ka rahakotisõbralikum (kasvõi juba paljunähtud tiikpuust toolidega võrreldes) ning pakub puidutoonide kõrval ilusaid värskeid värvilaike. Ja mis pole samuti vähetähtis: plastik ei vaja mingisugust hooldust, ainult seepi ja vett.

Detailid

Siin võib lasta fantaasial lennata. Vastavalt stiilile saab lilli või ka maitsetaimi istutada kasvõi euroalusele, seda siis püsti või horisontaalselt paigutades. Tasub teha plaan ja mõelda, missugused taimed kastidesse tulevad, kas kasutada rõduaias ära ka toalilled, mis suvel õues kosutust vajavad, ja kuidas need teiste õitsvate rõdulilledega sobituvad.

Kõikvõimalikud lillekastid rõdu servas rõõmustavad nii ennast kui ka tänaval kõndijat, oleks neid vaid meie majade küljes rohkem. Kui kaste on rohkem, tasub valida ühesugused ning et lilled kasti varju ei jääks, siis mida lihtsamad kastid, seda parem. Kui võimalik, siis võiks plastmassist kastist loobuda – aiapoodidest leiab juba hulgaliselt punutud, keraamilisi, puidust ja metallist lillekaste.

Väga praktilised on riiulid, tänu millele õnnestub rõdule mahutada rohkem lillepotte-kaste. Alati annab vürtsi juurde anum, mille algne otstarve on olnud midagi muud – olgu see siis supitirin, omapärase vormiga kauss või marjakorv, mis on rõõmsa tooniga üle värvitud. Mida ootamatum, seda huvitavam.

Lisaks veel küünlahoidjad ja -laternad, rippuvad ja lauapealsed vahvad valgustid, seintel, piirdel või ka põrandasse süvistatult – see eeldab küll, et remonti planeerides on juhtmed vajalikku kohta valmis veetud.

Veidi lõbusat tegevust, paar nädalavahetust ning omapärane rõduaed toob rõõmu terveks suveks.

Väga hästi passivad rõdule ka hea vormiga rõõmsavärvilised ja praktilised plasttoolid.


Piisab ühest fantaasiaküllasest esemest, näiteks lauast-valgustist, et rõdu huvitavaks muuta.

Kellel kena toalillede kollektsioon, saab seda suvel rõduaias imetleda.

Kergelt käsitsetavad materjalid, kokkulaotud osadest rõdupõrandad.

Lihtsuses on alati võlu. Eriliselt lihtsa vormiga ja ilusates toonides plasttool, mis kaunistaks iga rõdu. Talvel saab seda toas kasutada ning soovi korral on võimalik tooli kangaga katta. Saadaval Toy tooli nime all, disainer Philippe Starck

Plasti ja puitu saab suurepäraselt kokku sobitada, üks täiendab teist.
Plastmassist tool annab rõõmsa värviaktsendi.

Tekst ja foto: Ivi Piho, sisearhitekt
Algallikas: Kodukiri, juuni 2013

Sisestatud: 04.07.2013

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki