Artiklid ja uudised

Plaadi asemel värv?

Keraamilisi plaate vannitoa seinas peab meist enamik ülimalt loomulikuks ja soliidseks –
alati on ju nii tehtud!
Tüki huvitavama tulemuse võite aga saada seinu või vanu plaate värvides. Ka tapeet vannitoas pole teatud tingimustel võimatu, pealegi on värv hulga soodsam kui plaadid.


Ehitusfirma Vennad Ehitus juhatuse liige Andrus Mutli kinnitab: alati ei pea vannituba üle plaatima, saab hakkama ka värviga ja reeglina on see plaatimisest odavam. „Enamasti võiks vannitoas alumise seinaosa plaatida (u 130 cm kõrguseni), sealt ülespoole võib vabalt ka värv olla,” soovitab Mutli. Aga kui varem on kogu sein plaaditud olnud, siis Mutli arvates oleks tark siiski plaatide juurde jääda, eriti kui ise remonti teed.

Sadolini Värvikeskuse konsultant Hendrik Sandre ütleb aga, et värvida võib vabalt ka neid pindu, mis veega otseselt kokku puutuvad (vanni ja kraanikausi ümbrus, dušinurk). Ainult et kindluse mõttes võiks siis alla panna sileda klaaskiudkanga. Kangas aitab pragusid ära hoida – aga pragudest võivad niiskus ja vesi hõlpsasti aluspinda tungida.

Tikkurila Koolituskeskuse juht Meelis Tarto kinnitab, et Vivacolori valikus on nii värv kui ka pahtel, mis ka ilma klaaskangata vett kannatavad: selleks pahtliks on Vivacolor W, krundiks Interior Primer ning värviks Vivacolor Interior Bath.

Eeltööd

„Alustuseks tuleks uurida, millise aluspinnaga on tegemist. Ka on vaja sein mustusest puhastada. Kui seinas on nõukaaegne emailvärv, siis sellele tänapäevane vesialuseline värv hästi ei nakku ja kindlasti on vaja pinda kruntida.

Niiskes ruumis tuleb kasutada õigeid materjale: niiskuskindlat kipsplaati ning vuugivahede pahteldamiseks vannituppa sobivat pahtlit, näiteks Maxi Aquat. Märjale pahtlile soovitatakse asetada klaaskiudriba, lasta korralikult kuivada ja seejärel katta veel kord sama pahtliga,” õpetab Hendrik Sandre.

Seinte lauspahteldus tuleb samuti teha niiskuskindla pahtliga (nt Sadolini Maxi Aqua, Tikkurila Vivacolor W). Seejärel aga kasutada niiskuskindlat kruntvärvi (Vivacolori Interior Primer, Sadolini Robust Vatrumsgrund). Tänapäevased niiskesse ruumi mõeldud kruntvärvid sisaldavad enamasti ka hallitust takistavaid toimeaineid.

Pane tähele: vannitoa värvid on enamasti üsna läikivad, mis tähendab, et aluspinna töötlemisel tuleb olla eriti hoolas.

Kuidas ja millega värvida

Värvidest sobivad märja ruumi viimistlemiseks näiteks Sadolini poolmatt vannitoavärv Robust Vatrum või Vivacolori Interior Bath. Sinna, kus veega otsest kokkupuudet pole ja aluspind on niiske ruumi ettevalmistuse saanud, sobib ka tavaline poolmatt värv Bindo 20 või Vivacolori Interior Kitchen.

Läikivat värvi on hea peale kanda lühikarvalise rulliga – see on parim võimalus saada ühtlast siledat pinda.

Vahelduseks ühevärvilisele seinale võiks katsetada ka värvikooslusi. „Selge ja puhas värvitoon kõrvuti hallisegusega annab põneva tulemuse. Kui vannituba on väike ning elanikud ei julge suurel pinnal erksaid või tumedaid toone kasutada, on üheks võimaluseks nn värvipaneelid, millega raamistada näiteks peegel või esile tuua mõni huvitav detail,” annab Sadolini Värvikeskuse kujundaja Eve-Lii Sandre head nõu.

Värvitud seina suuremat puhastamist-nühkimist tuleks vältida kuu aja jooksul, kuna lõplik tugevus tekib 3–4 nädalaga.

Mida läikivam värv, seda lihtsam on seina puhastada – läikiv pind kogub vähem mustust ja on ka kergemini pestav. Eve-Lii ei soovita värvitud pinda puhastada agressiivsete puhastusvahendite ja tugeva puhastusharjaga.

Struktuurvärv

Tavalise niiskuskindla värvi asemel võib vannituba võõbata ka mõne fassaadile sobiva struktuurvärviga, mis meenutab pahtlit. Sobib hästi näiteks Saksa struktuurvärv SPS Model Plaster. „Olenevalt pealekandmismeetodist, tuleks aluspind kruntida SPS Plaster Primeri abrasiivkrundiga, mis raske viimistlusvahendi puhul tagab tugeva nakke,” õpetab Hendrik. Soovitud struktuuri saamiseks kasutada eri töövahendeid – nagu pintsel, rull, pahtlilabidas jms. Mis on hea: erinevalt läikivatest vannitoavärvidest ei nõua struktuurvärv väga perfektset aluspinda.

Kõige lihtsam ja tihti ka efektseim pind tuleb nn kehva pahtelduse meetodiga, kus värv võetakse otse pütist ning kantakse vabakäeliselt pahtlilabidaga seinale. Vältida tuleks üht kindlat suunda, siis jääb tulemus loomulikum.

Tikkurila Koolituskeskuse juht pakub omalt poolt välja, et kui on soov saada niiskesse ruumi struktuurset pinda, võib toonitud või toonimata niiskuskindlale värvile lisada struktuurset lisaainet Strukturmix.

Pabertapeet vannituppa?!

Vannitoas veega mitte kokku puutuvatesse seintele võib panna ka pabertapeedi, kinnitab Eve-Lii Sandre. „Tapeedi alusviimistlus peab olema tehtud vannituppa sobivate vahenditega. Ning tapeet ise ei tohi olla liiga läikiv või libe, et seda saaks üle lakkida. Sobib näiteks vee baasil saunalakk (Celco Sauna), mis tapeedipinda kollasemaks ei muuda, nagu võib teha mõni lahustibaasil lakk. Lakikiht kaitseb pabertapeeti niiskuse eest ja laseb seda kergemalt puhastada,” õpetab Sadolini Värvikeskuse kujundaja.


Värvida võib ka keraamilisi plaate

Eve-Lii pakub välja veel ühe lahenduse: „Kui seinas on juba keraamilised plaadid ning uute plaatide paigaldamine võib tunduda liiga suur ja kulukas, võib olemasolevad plaadid ka lihtsalt üle värvida. Esiteks tuleb pind spetsiaalse puhastusvahendiga, näiteks Sadolin Cleaneriga mustusest puhastada. Tavaline kodune puhastusvahend ei sobi, sest siis võib tekkida plaatidele mustusthülgav pind, mis värvi nakkumist raskendab.

Enne värvimist tuleb puhastatud pinnal järgmise päevani kuivada lasta, et niiskus ka vuugivahedest välja saaks. Otseselt veega kokkupuutuvatel seintel tuleb plaadid ja vahed kruntida kruntvärviga (Master Base), mujal võib kasutada ka veepõhist Bindo Base’i. Pärast 10-tunnist kuivamist võib seina üle värvida kas hallitusvastaseid toimeaineid sisaldava vannitoavärvi või siis välistingimustesse sobiva isetasanduva mööblivärviga Master Novus. Värvida tuleb kahes kihis, esimesel kihil lasta enne ülevärvimist korralikult kuivada. Värvimiseks sobib madalakarvaline veluurrull.”

Eve-Lii sõnul võib soovi korral minna sammu veel kaugemale ning kasutada värvitud seintel ka šabloone, värvitempleid või maalriteipi, mille abil põnev väljanägemine luua. Värvitoonide ja mustrite üle saab nõu pidada Tallinna Värvikeskuse sisekujundajatega, kelle nõuanne ei maksa ostjale midagi.

Värvitud seina suuremat puhastamist-nühkimist tuleks vältida kuu aja jooksul, kuna lõpliku tugevuse saavutab värv 3–4 nädalaga.


Allikas: Kodukiri.ee
Tekst: Ille Grün-Ots
Fotod: Sadolini Värvikeskus

Sisestatud: 10.12.2013

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki