Artiklid ja uudised

Puhastamata ventilatsioon kujutab probleeme tervisele ja tuleohutusele

Kuna suurema osa oma elust veedame siseruumides, on siseõhu kvaliteedil ning ventilatsioonisüsteemidel märkimisväärne mõju meie tervisele ja heaolule. See omakorda sunnib mõtlema ventilatsioonisüsteemide parandamisele ja hooldamisele.

Inimeste tervist mõjutava siseõhu värskus ja puhtus sõltub ventilatsioonisüsteemi seisukorrast: süsteemi korrektseks toimimiseks tuleb seda regulaarselt kontrollida ja hooldada. See aitab säilitada ruumides õhuvahetuse, eemaldab kõrgendatud niiskuse ning ebameeldivad lõhnad ja aurud.

Ruumide halvad õhutingimused väljenduvad inimestel läbi erinevate tervisehädade, nagu peavalu, väsimus ning silmade ärritus. Uuringutest selgub, et 50% kõikidest haigustest on põhjustanud või võimendanud halb siseõhk, mis võib sisaldada kõikvõimalikke kahjulikke kiude, viiruseid ja baktereid.

„Korralikult väljaehitatud ventilatsioonisüsteemi kanalite sisepind on arvutuste järgi umbes ruumi 10% põrandapinnast. Kui tuua võrdluseks põrandate puhastus, mida tehakse minimaalselt kord nädalas, siis näiteks ventilatsioonitoru, mille eesmärk on viia ruumidest "kasutatud" õhku ning tuua meile ruumidesse elutähtsat värsket õhku, on paljudel juhtudel puhastamata olnud kogu hoone kasutusel oleku aja,“ räägib OÜ Aero Grupp tegevjuht Tõnis Lipp. „Tegelikkuses tekib aga ventilatsioonidesse hulgaliselt mustust ja saasteosakesi ning seepärast ei ole nende puhastamine vähetähtsam kui muu hoone osade puhtus.“

Ventilatsioonitorustike puhastamine

Ventilatsioonitorustike puhastamine

Erinevad siseõhuprobleemid saavad alguse tihti just ventilatsioonikanalite mittepuhastamisest, kuid ka sellest, kui õhufiltreid ei vahetata piisavalt sageli.

„Sel juhul pääseb suur hulk siseõhu saastest ruumidesse ventilatsiooniseadmestiku kaudu. Erilist tähelepanu tuleb pöörata filtrite vahetusele nendes hoonetes, mis asuvad saastatud õhuga piirkonnas, näiteks suure liiklusega tänavate ja teede ääres," lisab ventilatsioonisüsteemide puhastusega tegeleva firma juht.

Tähelepanu tasub pöörata ka filtrite kvaliteedile, sest alati pole kõige odavam pakkumine rahuldava kvaliteediga. Aero Grupp OÜ pakub oma klientidele ka müügiks kvaliteetseid ja mõistliku hinnaga ventilatsioonifiltreid.

Hooldamata ventilatsioon on ohtlik ka tuleohutuse seisukohalt, sest puhastamata ventilatsioonitorustikku kogunenud tolm ja muu tuleohtlik materjal võib süttida ning levida tänu ventilatsioonisüsteemides liikuvale õhuvoolule kiiresti kogu hoone ulatuses. Kusjuures tegemist ei pruugi olla aastate jooksul kogunud saastega, vaid ehituse käigus süsteemi kogunenud tolmu ja saastega.

Ventilatsioonitorustike puhastamine

Ventilatsioonitorustike puhastamine

„Seetõttu on oluline, et süsteem kontrollitakse üle kohe pärast ehitustööde lõppu,“ soovitab Lipp.

Kõige ohtlikum tuleohutuse seisukohast on köögi ventilatsioon, kuhu kuhjuvad toiduõlijäägid ja rasv. Tihti saavad põlengud alguse just köögi väljatõmbekanalitest, mida pole piisavalt puhastatud.

Ventilatsioonide puhastus ja hooldus on seadusega reguleeritud

Eestis kontrollib ventilatsiooni puhastamist ja hooldamist Päästeamet: täita tuleb ehitiste kohta enesekontrolli tuleohutusaruannet ning järgida tuleohutuse seadust.

Puhastustööde teostamisel kasutatakse põhiliste seadmetena harjasmasinaid ja alarõhutekitajaid. Erinevatel objektidel on vajalikud erineva suuruse ja võimsusega alarõhuseadmed ning harjasmasinad. Viimasega harjatakse torustike seintele kogunenud mustus lahti ning samal ajal tekitab alarõhumasin torustikku tõmbetuule, mille abil koguneb mustus läbi filtrite alarõhumasinasse.

Ventilatsiooni puhastamine harjasmasinaga

Ventilatsiooni puhastamine harjasmasinaga

Puhastusluukide puudumisel paigaldatakse need torustikule selleks, et saaste eemaldamist oleks võimalik teostada kõikjal torustikus. Avade kaudu on võimalik sisestada torustikku harjasmasin ning samuti paigaldada alarõhumasin. Samuti saab puhastusluukide abil puhastata torustikku ka tulevikus ning kontrollida mustuse astet.

Harjasmasina kasutamine

Harjasmasina kasutamine

„Kindlasti tasub kliendil ventilatsiooni puhastust tellides küsida töid teostama hakkavalt ettevõttelt nende seadmepargi ja kogemuste kohta ning samuti nõuda pärast ventilatsioonipuhastust akti, kus oleks toodud fotod torustikust, süsteemidest enne ja peale ventilatsiooni puhastust või siis videosalvestus ventilatsioonitorustiku seest. See annab juurde kindlust, et tööd on teostatud korrektselt,“ annab Lipp nõu.

Ventilatsioonitoru enne puhastust

Ventilatsioonitoru enne puhastust

Ventilatsioonitoru peale puhastust

Ventilatsioonitoru peale puhastust

Ventilatsioonitoru enne puhastust

Ventilatsioonitoru enne puhastust

Ventilatsioonitoru peale puhastust

Ventilatsioonitoru peale puhastust

Aero Grupp omab ventilatsiooni puhastuseks ja desinfitseerimiseks vajaminevaid seadmeid, tööjõudu, teadmisi ja kogemusi. Ettevõttes töötab igapäevaselt ventilatsiooni puhastuse alal üle Eesti kolm meeskonda.

Oleme puhastanud ventilatsioonisüsteeme viie tegutsemisaasta jooksul sadades hoonetes: tööstus-, majutus-, toitlustus-, kaubandus-, teenindus-, tervishoiu-, hooldusasutuste, haridus-, teadus- ja kultuuri-, spordi- ja tervisekeskuste ning kontori- ja haldushoonetes, samuti korter- ja eramajades,“ loetleb Lipp.

Aero Grupi kliendid on näiteks Riigi Kinnisvara AS, Rakvere Lihakombinaat AS, Olde Hansa restoranid, Meriton Hotels Group OÜ, Tallinna Linnavalitsus, Skano Group AS, Estonian Cell AS, Viru Keemia Grupp, Pesmel Eesti AS, ISS Eesti AS, Pristis AS, SOL Eesti OÜ, korteriühistud üle Eesti jpt.

Allikas: toostusuudised.ee

Sisestatud: 05.02.2014