Artiklid ja uudised

ESL sümpoosion SISU "Sisearhitektuur – teooriast praktikani"

Eesti Sisearhitektide Liit korraldas 11.–14. juunil 2014 Tallinnas rahvusvahelise sümpoosioni SISU 2014 (asukoht: Kanuti Gildi SAAL, Pikk 20, Tallinn), teemal ‘Sisearhitektuur – teooriast praktikani’/ Interior Architecture – Dynamics of Theory and Practice, kus kohtusid valdkonna tunnustatud teoreetikud ja praktikud nii Euroopast, Austraaliast kui Eestist. Loengud olid suunatud kõigile ruumilise keskkonna loojatele ning avatud ruumikultuuri huviliste laiemale ringile ja tasuta.

ESLi sooviks oli korraldada sisearhitektuuri mõttetalgud, mille läbivaks teemaks kujunes teooria ja praktika omavaheline seos nii sisearhitektuuris kui ka disaini valdkonnas ja milleeesmärgiks oli algatada väga erinevaid arutelusid ja diskussioone nii praktikute, akadeemikute kui laiema üldsuse vahel.

SISU, kui värske sisearhitektide sümpoosion, otsis uusi vaatenurki ning lähenemisviise kasutajakeskse, emotsionaalse ning funktsionaalse ruumi loomisel. Uuriti Kuidas toimivad teoreetiline teadmine ja praktiline projekteerimine sisearhitektuuris ning milline uus teadmine kasvab välja praktikapõhise uurimuse pinnalt? Millised on kaasaegse kiiresti muutuva maailma ruumilise keskkonna tüüpilised ning ebatüüpilised arengusuunad meil Eestis ja mujal maailmas?

Positiivse jalajälje suurendamisest pidasid vaimuka avaloengu maailmanimed Ro Koster ja Ad Kil ("RO&AD architecten), kes on kogunud tuntust oma Moosese silla projektiga.

Sisearhitektuuri haridusest värskeltvalminud Euroopa Hariduseharta [European Charter of Interior Architecture Training 2013] põhjal kõneles ECIA [European Council of Interior Architects] president Joke van Hengstum Hollandist. ECIA missiooniks on eelkõige haridusstandardite ja sisearhitektuuri valdkonnasisese teadmuse ühtlustamine ja edendamine.

Interjööri ja praktilise filosoofia mõistet laiendas prof Suzie Attiwill RMIT Melbourne’I ülikoolist, kes julgustas praktikuid mõtlema võimaluse üle teha doktoritööd oma praktikast lähtuvalt, mis on uurimus disainist, samuti uurimus disaini jaoks. See võimalus on suhteliselt uus ning väärtuslikud on eriala tarbeks tehtavad uurimused. Doktorikraadiga praktikud muudavad nii õppekeskkonda kui hariduse ja eriala vahelist suhet.

Jüri Kermik Brightoni Ülikoolist lahkas muutusi disainihariduse maastikul sealse vastloodud tulevikudisaini programmi põhjal uue tehnoloogia ajastul, keda täiendas eksperimentaalse ruumikunsti teemal EKA siserahitektuuri üliõpilaste tuntud juhendaja prof Morten Lund Chalmersi Ülikoolist.

Peter Dautzenberg, BNI esimees, mõtestas sisearhitekti rolli tänases ja homses maailmas. Tom Callebaut Sint-Lucase ülikoolist Brüssel/Ghent analüüsis sakraalsete paikade ja ruumide kaasajastamist oma projektide põhjal; Tüüne-Kristin Vaikla tutvustas ruumiliste sekkumiste mustreid hoone ümbermõtestamise praktikates oma uurimuse näitel.

Kaos Arhitektid Margit Argus ja Margit Aule ning Ville Lausmäe (VLS Interior Architecture) näitasid oma värskeltvalminud ruume kõneldes objekti kui terviku loomise meetoditest.

Vabadusest ja uutest värsketest tuultest sisearhitektuuri eriala õpetamisel kirjeldas vastne EKA professor ning sisearhitektuuri õppetooli juht Hannes Praks. Sisearhitekti marginaalset rolli Lätis teadvustas ERKI haridusega Martin Samm Riiast.

Ruumilisusega muusikas tegeles interdistsiplinaarne töötuba ‘Heli ruumis / ruum helis’Helena Tulve, Tanja ja Tarmo Johannese, Tammo Sumera juhendamisel. Improvisatsioonilise heliteose loomise käigus analüüsiti, kuidas mõjutab ruum heli, toob esile ruumi erinevaid omadusi ning aja mõõdet.

3-päevase sümpoosioni lõpetas laiapõhjaline ümarlaud, kus arutleti siserahitekti identiteedi, piiride, koostöö ning ehitatava keskkonna üle. Ümarlauas osalesid sisearhitektid Taevo Gans, Urmo Vaikla, Hannes Praks, Terje Kivist, lisaks arhitektid Indrek Allmann ja Kalle Vellevoog, arhitektuuriteadlane Triin Ojari, maastikuarhitekt Andres Levald, keeleteadlane Peeter Päll, tellija konsultant Urmas Pastarus ning kultuuripoliitik Yoko Alender, juhatas Eero Jürgenson ja Tüüne-Kristin Vaikla.

Kodukujundusajakirjade kõrval on ülioluline rääkida sisearhituuri kui eriala olemusest ja sisearhitekti professionaalsest rollist tänases maailmas ja Eestis. Me näeme oma mõttekaaslastena arhitekte ja disainereid, maastikuarhitekte, kunstiteadlasi ja kuraatoreid, restauraatoreid, urbaniste, graafilisi dsainereid, kunstnikke – niisiis väga erisuguseid ruumiga seotud loomingulisi praktikuid ja teoreetikuid.

Lisaks Kanuti Gildi SAAL'is toimuvale viidi läbi ringkäik ESLi poolt tunnustatud sisearhitektuuriga Tallinna objektidele Piret Lindpere juhendamisel, värskelt avatud Arhitektuuriksekuses linastus Living Architectures uhiuus film ’25 Bis’ ja oli avatud sisearhitektuuri tudengite pop-up kohvik. Sümpoosion lõppes näituse ja aiapeoga sisearhitektide liidu õuel aadressil Rüütli 4.

Aitäh tulemast ja kohtumiseni järgmisel sümpoosionil SISU 2015!

Kõik toimunud loengud on videotena kättesaadavad Youtubes. Lisaks võite tutvuda kogu üritust kajastava fotogaleriiga. Ajakava ja info esinejate kohta leiate sümpoosioni ametlikult kodulehelt.

Sisestatud: 30.06.2014

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki