Artiklid ja uudised

Tervislik põrand

Millest lähtuda põrandakatte valimisel, kui peres on allergik?
Tänapäeva põrandakatete valik on väga lai. Teada-tuntud materjalide kõrval (parkett, linoleum, PVC) on ka palju uut ja huvitavat (kork, nahk). Lincona Põrandakeskuse projektijuht Margo Villmann annab nõu, mida tasub põrandakatet valides tähele panna allergikutel.

Tolmuvaba nüüdisaegne PVC-kate on tervislik, selle pinna parketiimitatsioon lisab aga miljööle kodusust. Allikas: www.lincona.ee

Tolmuvaba nüüdisaegne PVC-kate on tervislik, selle pinna parketiimitatsioon lisab aga miljööle kodusust. Allikas: www.lincona.ee

Kui peres elab allergik
Kindlasti peab enne põrandakattematerjali soetamist konsulteerima spetsialistiga, kes oskab soovitada just konkreetsel juhul sobivaimat põrandakatet. „Inimesed on allergilised mitmesuguste asjade suhtes ja see, mis sobib ühele, ei pruugi sobida teisele. Seetõttu on väga kasulik teada, mille vastu konkreetsel juhul allergiline ollakse – on see kodutolm, vill, loomakarvad või hoopis mõni konkreetne koostisaine, mida põrandakatte viimistluses ja hoolduses kasutatakse,” ütles Villmann.

Naturaalne või tehis
„Näiteks inimesele, kellel on villaallergia, ei ole mõistlik soovitada villavaipa. Samas tolmuallergia käes kannatajale sobib see põrandakattematerjaliks väga hästi, sest pärsib bakterite ja tolmulestade kasvu. Tekkinud tolm jääb lõngakudede vahele kinni ega lendu, kuni see sealt tolmuimejaga ära puhastatakse,” selgitas Lincona Põrandakeskuse projektijuht. Siiski ei pea villa vastu allergilised inimesed elama ilma vaipadeta. Alternatiiviks on nailon- ehk polüamiidvaibad, mis on vastupidavad, pehmed, mustust hülgavad ja hõlpsasti puhastatavad.„Vastupidi levinud arusaamale ei ole sünteetika iseenesest mingi allergiatekitaja, nagu ka looduslik ei ole tege-
likult allergiavaba,” lisas Villmann.

Tarketti uue põlvkonna linoleum ei vaja enam vahatamist.
 Allikas: www.lincona.ee

Tarketti uue põlvkonna linoleum ei vaja enam vahatamist. Allikas: www.lincona.ee
Hooldusvahend pole ohutu
Põrandakatted allergiat ei tekita, enamasti on selle põhjustajaks puhastusvahendite ja kaitsevahade jääkidest põrandale tekkiv tolm. Seepärast võiksid allergikud eelistada põrandaid, mis kaitsevahatamist ei vaja. „Näiteks naturaalsed linoleumid, mida turundatakse loodusliku tootena, vajavad süstemaatilist katmist kaitsevahadega. Vaha aga kulub ja lendleb õhus ning me ei pruugi isegi aru saada, et allergiat võimendab sisse hingatud vahaosakestega tolm,” täpsustas Vilmann.
Kuna allergia all kannatavate inimeste hulk maailmas pidevalt suureneb, pingutavad linoleumitootjad selle nimel, et kaitsevahatamist poleks üldse tarvis. „Näiteks linoleumitootja Tarkett on uue tehnoloogiaga immutanud ja kõvendanud oma linoleumi pinnakihi selliseks, et see enam vahatamist ei vaja (nagu ka uued PVC-katted). Sama tootja pakub ainsana maailmas ftalaadivabu PVC-katteid, mis tähendab, et tootes ei kasutata kahjulikku plastifikaatorit,” ütles Margo Villmann.
Parandatud omadustega põrandakatete puhastamine on lihtne ning selleks ei ole vaja eraldi keemilisi puhastusvahendeid, mis allergikute puhul on ka enamasti välistatud. „Tegelikult ei ole ajakohase tehnoloogiaga toodetud põrandate puhastamisel vaja muud kui tolmuimejat ja vett,” ütles Vilmann.

Brit Vister
Eesti Ekspress Kodu

Tutvu kõikide Lincona põrandakattematerjalidega siit!
Lincona kontaktandmed vaata siit!
Facebook

Sisestatud: 14.10.2014

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki