Artiklid ja uudised

Intervjuu Säsi auhinna võitnud Aap Pihoga

Foto autor Aivar Pärtel Allikas: www.facebook.com

Foto autor Aivar Pärtel Allikas: www.facebook.com
Septembri lõpus kuulutati pidulikul auhinnagalal välja
Eesti Disainiauhinnad 2014 laureaadid.
Selle aasta parimad disainerid tunnustati viies kategoorias:
tootedisain,
graafiline disain,
veebidisain,
noor disainer ja
teenusedisain
.
Silmapaistvaimad tegijad valiti välja 434 erineva töö seast.

Noore disaineri auhinna SÄSI pälvis Aap Piho, kes on nüüdseks suutnud oma brändiga Warm North ilma teha ka rahvusvahelisel turul, mis on noore disaineri kohta väga suur samm. Aap Piho oli nii parima autoridisaini kui ka parima noore disaineri nominent.

Aap Piho on disainer kaubamärgi Warm North taga, mis pakub disaineri enda sõnul supernormaalset disaini – tooteid, mis on tehtud kodumaisest toormaterjalist kaasates häid partnereid. Aastaid töötas aga EKA sisearhitektuuri eriala lõpetanud Piho sisearhitektina, otsustades siis tootedisaini kasuks, õppides tööstusdisaini Hollandi Kuninglikus Kunstiakadeemias ning seejärel disaini ja tootearenduse eriala Tallinna Tehnikaülikoolis. 2010. aastal asutas koos kahe kolleegiga kaubamärgi Maast Furniture, aastast 2012 juhib ja arendab iseseisvalt uut kohalikule disaini- ja tootmispotentsiaalile panustavat kaubamärki Warm North. Tänaseks on käed löödud ja ainuesindusõigus antud ühele Euroopa võimekamale disainiturustajale MONOQI, kes müüb Warm North tooteid üle kogu ilma.


Industriaalsed lauapukid - parim autoridisain Allikas: www.warmnorth.com

Industriaalsed lauapukid - parim autoridisain Allikas: www.warmnorth.com

Abilaud COLORS seeriast - parim autoridisain Allikas: www.warmnorth.com

Abilaud COLORS seeriast - parim autoridisain Allikas: www.warmnorth.com

Kuidas sündis kaubamärk "Warm North" ja miks sai just selline nimi valitud?

Warm Northi kaubamärgi sündimisele aitasid kaasa ilmselt mitme teguri kokkulangemine. Olin 2012. aastal oma esimese mööblikaubamärgi asutajate ringist välja astunud ning esimesed mööbliettevõtluse ristsed justkui läbi teinud. Mõistsin, et tahan seda kindlasti edasi teha, aga veelgi lihtsamalt ja loogilisemalt ja pingutada tuli tegelikult veelgi rohkem. Ma mäletan, et töötasin alustades kuude kaupa, ilma naljata, seitse päeva nädalas hommikust südaööni või hommikutundideni. Ma ei olnud seda absoluutselt teadlikult ette planeerinud, aga kuidagi tundsin, et sellest saab õige asi ja iga uus ülesanne oli põnevam kui eelmine. Lihtsalt avastasin, et olin kella kolmeni öösel teinud jooniseid või töödelnud esimesi tootefotosid, et need isetehtud kodulehele üles panna. See vist oli miski, mis oli lihtsalt aastatega kogunenud ja nüüd oli vaja see energia lihtsalt lahti päästa. Kogu kontseptsioon oli peas olemas, ka nimi, mille päris alguses välja mõtlesin. Mind võlus see vastuolu, mis samas tundus kuidagi nii kodune, loomulik ja samas ürgselt õige meie laiuskraadile. Kes meist ei oleks külma ilmaga, paksus kampsunis kamina ees puidust tugitoolis jalgu soojendanud. Sest see meetrine perimeeter ümber tulise kamina on ainukene ala, kus kraadid on plussis ja vana maja alles soojeneb üles. Ja see sombuse ilmaga akna all laua taga istumine (laud on otseloomulikult on soojast, looduslikust puidust) ja võib-olla isegi pitsikese viina viskamine, pärast sauna on kuidagi nii ürgselt põhjamaine ja samas koduselt eestilik. Mitte mingi turvaline, jogurti-skandinaavia vaid tõsine Põhjala! :) Ja mulle tundus, et see sõnaühend võtab selle kõik kokku. Karm kliima, soojad materjalid. See on põlvest põlve meile edasi antud, teinekord ka unustuma kippuv oskus, mis ilma naljata aitab meil siin maailma serval jääda inimesteks ja ellu jääda.

Mida soovitate eesti disaineritele maailmas "läbilöömiseks" ja kuidas on parim viis tee leidmiseks välisturgudele?

Ma ei tahaks kiidelda, et Warm North on teinud tohutu läbimurde. Tõsi, meid on juba siin-seal märgatud ja paistab, et areng ainult kogub hoogu. Ja tegelikult on kõik see töö, mis siia on toonud, olnud ikka uskumatult raske ja ennastsalgav, nii füüsiliselt kui vaimselt. Jumal tänatud, et mul on mõistev ja toetav elukaaslane kõrval on olnud. Ma ausalt oleks ammu selle kõik aknast välja visanud. Aga mul on väga hea meel, et siiani välja olen vedanud ja ma olen täna väga õnnelik. See meenutab vist päris palju sporti, kus sa pärast head võistlust nutad rõõmust ja kurnatusest korraga. Aga juba paistavad järgmised võistlused ja peab, vaatamata lihasvaludele, edasi treenima.

Küll oleks tore kui teaks edu retsepti! Aga ma arvan, et noored tulijad võiksid leida jõudu jääda iseendaks, kõiges. Püüda siin mingit taani disaini järgi teha kukub garanteeritult väga kentsakalt välja. Ja see hipsteriperiood saab ka paari aasta pärast läbi- mingi ajatus või universaalsus on samuti oluline. Ja kui ise sellesse, mida teed, usud, siis see paistab välja ka siirana ja tekitab usaldust ning huvi. Aga siin ei piisa pelgalt armsatest toodetest. Oma lugu peab rääkima veenvalt ja holistiliselt ning peab tundma mitmeid teisi tööriistu ja hoobi ning arvestama ka turumajanduse reeglite ning tingimustega.


Tänapäeva disainimaailmas räägitakse üha enam meeskonnatööst, kus ühe toode luuakse mitme disaineri nägemusel, kas Sina oled pigem "üksik hunt" või meeldib Sulle mitmekesi tehtud projektid?

Ei saa kollektiivse intelligentsi jõudu alahinnata, aga hästi töötavad kokkumänginud ja teineteist tundvad meeskonnad. Ja kui ettevõte raha sisse ei too, siis motivatsioon kustub ja see tore tiim läheb kiiresti laiali. Ja olgugi, et mitmekesi on hea ideed küpseks rääkida, siis kindlasti on ühel hetkel vaja ka individuaalselt töösse süveneda ja leida võimalusi keskendumiseks. Kui meeskonnal puudub kokkulepe töö sisu, rollide, oma panuse ja tööaja suhtes, siis see jääbki lonkama, tulemused on pinnapealsed ja areng jääb seisma. Ja tõenäosus, et alustades on võimalik näiteks sõpradest kokku panna meeskond, millel on piisavalt kogemusi ja oskusi, on väga väike. Ja kes on "ajalehe kuulutuse" peale nõus alustama, kui öelda, et esimesel aastal sa üldse palka ei saa? Ühesõnaga kui ei ole rikast papat või investeeringuid, siis ma ei usu juhuslikult kokku saanud meeskondadesse.

Ma olen seda ühe korra varem juba läbi teinud ja olen veendunud, kui arvestan konteksti ja ressursinappust alustades, et Warm North ei oleks täna siin, kui oleksin pidanud seda näiteks paari sõbraga alustama. Hea, kui me veel sõbrad oleksime. Ja ma usun, et alustada on vaja jõuliselt, täpselt ja kiiresti. Meeskond kasvab varem või hiljem orgaaniliselt edeneva ettevõtte sisse. Aga koostööd saab seni teha ka teisiti. Fotograafi ei ole vaja kindlasti palgata või tingimata metallitootmist omada.

Maailma lihtsaimad lauapukid - parim autoridisain Allikas: www.warmnorth.com

Maailma lihtsaimad lauapukid - parim autoridisain Allikas: www.warmnorth.com

Arhitektipukid - parim autoridisain ja parim tööstusdisain Allikas: www.warmnorth.com

Arhitektipukid - parim autoridisain ja parim tööstusdisain Allikas: www.warmnorth.com

Sa oled Eesti disainiauhind nominendiks mõlemas kategoorias, nii "parim tööstusdisain" kui ka "parim autoridisain" toodetega:
Industriaalsed lauapukid - parim autoridisain
Maailma lihtsaimad lauapukid - parim autoridisain
Abilaud "Colors" seeriast - parim autoridisain
Arhitektipukid - parim autoridisain ja parim tööstusdisain
Millist toodet neist hindad ise kõige kõrgemalt ja millise nimel oled kõige rohkem vaeva näinud?


Kõik tooted on omamoodi armsad. Nende kõigi toodete arengulood sisaldavad tohutult palju töötunde ja hiliste öötundideni veedetud visandades, katsetades.

Kuhu tahad jõuda 10 aasta pärast ja millisena näed üldse tootedisaini just mööbli valdkonnas 10 aasta pärast?

Ma loodan, et suudame jätkusuutlikult, omanäolisust säilitades, ikka edasi kasvada ja et meid seostatakse maailmas meie päritolumaaga- Eestiga. Ma loodan, et leiame piisavalt käsitööoskusi ja meie visiooniga resoneerivat, siirast, omanäolist ja maitsekat disainikapitali loomaks tooteid, mis on inspireeritud meie eestlaste eludest, ent mis jutustavad seda keeles, millest saab aru ka näiteks prantslane. Toote- ja mööblidisain on 10 aasta pärast kindlasti sama mitmekesine ja erinev. Aga ma usun ja loodan, et kestvat, ajatut tarbedisaini, mis käib looduse ja inimestega lugupidavalt ümber, saab selleks ajaks palju rohkem.

Millega tegeled vabal ajal (kui muidugi Sinu jaoks eksisteerib mõiste vaba aeg ja töö aeg?) ja kui palju Sul üldse jääb aega enda hobideks?

Mõnikord kui ma töötan, siis mul on ka vaba aeg. Ma olen selle üle väga tänulik. Aga mulle on mu väike ja armas sõprusringkond väga kallis ja oluline ning mulle meeldib nendega puhata Hiiumaal, süüa nädal aega suitsukala ja visata vahepeal pits. Tore on reisida ja mõnikord lasta endale heas restoranis ka toitu ette kanda, aga ma naudin elu lihtsust ja maalähedust kõige enam. Ma loodan, et ma kunagi panen hommikul võrgud merre, päeval sodin oma mõtteid ja õhtul katan perele laua, kus on vaid soolasiig ja keedukartul värske sibulaga :). Tahan küll, et oleks rohkem aega näiteks looduses käia. Aga ilmselt pean leppima, et hetkel on kõige ärevamad ja põnevamad ajad ning kaalul on eesti disaini käekäik euroopas! Aga puhkamiseks peab leidma aega, muidu jookseb kett maha.

Soovime Sisustusweb.ee poolt palju edu ja kõike seda, mis aitab aitab jääda iseendaks, mille läbi oled leidnud oma tee!

Seinanagid KUU Allikas: www.warmnorth.com

Seinanagid KUU Allikas: www.warmnorth.com

Pikendatav moodne talulaud Allikas: www.warmnorth.com

Pikendatav moodne talulaud Allikas: www.warmnorth.com




Toimetanud www.sisustusweb.ee

Sisestatud: 08.10.2014

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Soovitusi ja näited olulistest ning nupukatest ruumi- ja mööblilahendustest

Soovitusi ja näited olulistest ning nupukatest ruumi- ja mööblilahendustest

Hetkel, mil maailm on haaratud Covidi viirusest, viibitakse aina rohkem kodukeskkonnas: siin
töötatakse, õpitakse, kokatakse jne. Ruum, kus viibitakse rohkelt võiks igati olla mugav kasutada ning
kena vaadata. Kodukeskkonna seisukohast on vast kõige olulisem õige ruumiplaneering ehk oluline on
ruumi kasutusmugavus, seejärel õigesti valitud v. projekteeritud mööbel ning ära ei tohiks unustada
elektri- ning valgustuslahendust.

vaata kõiki