Artiklid ja uudised

Mööblitootmises kasutatavad põhimaterjalid ja nende hooldamine

Pika mööblitootmise kogemusega Facita Mööbel OÜ pakub eritellimusmööblit nii kodudesse kui ühiskondlikesse hoonetesse. Põhitegevusalaks on eritellimusmööbli projekteerimine, tootmine ja paigaldamine.
Eesmärgiks on pakkuda stiilset ja kliendile sobivat sisustust eramajadesse, kontoritesse, kauplustesse, hotellidesse, koolidesse ja mujale. Valmistatakse ka treppe.

Tutvume erinevate mööblivalmistamise materjalidega ja nende hooldamisega.

MDF-Puitplaat
Puitplaat toodetakse peenetest puidukiududest, mis pressitakse kokku kõrgel rõhul ja temperatuuril. MDF-plaadil on ühtlane tihedus, tänu millele on teda võimalik lihtsalt töödelda. Plaadi katmine värviga, dekoratiivsete materjalidega või spooniga on väga mugav. Plaate võib katta ka laminaadi, immutatud paberi või naturaalspooniga.

Spoonplaat
Spoonplaat on naturaalse spooniga kaetud puitlaastplaat. Spoon on puidu pinnalt lõigatud õhuke lehtvineer, mis plaadi valmistamisel liimitakse laastplaadi peale. Spoon on sama naturaalne, kui mis tahes puit. Plaat on mõlemalt poolt lihvitud ja väga kergesti töödeldav.

PLP-Puitlaastplaat
Puitlaastplaat on puitplaat, mis on valmistatud kõrgel temperatuuril ja survel kokku pressitud puidulaastudest ja sideainest. Enamasti kasutatakse spetsiaalseadmes purustatud okaspuidu laastu. Niiskuskindla puitlaastplaadi puhul kasutatakse kokkupressimisel niiskuskindlat liimi. Toodetakse nii kuivades kui ka niisketes tingimustes kasutatavat puitlaastplaati.

Vineer
Vineer on kihiline materjal, mis valmistatakse õhukeste puitlehtede kokkuliimimise teel. Spooni kihtide arv sõltub vajalikust paksusest, ning need asetatakse vineertahvlisse üksteise suhtes kiudude suunaga risti.

Servakant
Plaadi servaviimistluseks kasutatakse sama melamiini, ABS või akrüül servakanti. Melamiinkant on õhuke servapealistusmaterjal. ABS servakant on võrreldes teiste kantidega vastupidavam mehaanilistele mõjutustele ning kuumuskindlam.

Melamiinplaat
Melamiinplaat on puitlaastplaat, mille ülemine ja alumine pind on kaetud melamiinvaiguga immutatud kõrgsurve pressimisel saadav kattepaber.

Kõrgsurvelaminaat
Kõrgsurvelaminaat on materjal, mis tagab suure kulumiskindluse ja vastupidavuse kriimustustele. Kõrgsurvelaminaadi enamlevinud paksus on 0,8 mm, mida saab liimida erinevatele plaatmaterjalidele. Materjali põhilisteks kasutuskohtadeks on köögi töötasapinnad, töölauad, lettide pinnad ja teised tihedat kasutust nõudvad kohad. Kõrgsurvelaminaadi kasutus annab võimaluse anda mööblile omapärast välimust.


MÖÖBLI HOOLDAMINE

Kaitske mööblit vedelike eest.
Igasugune mööblile sattunud vedelik tuleb koheselt pühkida pehme, õrnalt niiske lapiga. Kleepuvate vedelike puhastamiseks võib kasutada seebivee lahust ja puhast kuiva lappi. Eemaldage plekk ning kuivatage seejärel puhastatud pind. Kasutage ainult puhtaid ning sobivast materjalist puhastuslappe. Soovitame vältige liigset hõõrumist ning jälgige puhastades alati puidusüü suunda Ärge kasutage abrasiivseid või silikoonõli sisaldavaid poleerimis- ja puhastusvahendeid.

Ärge asetage mööblile kuumi esemeid.
Kasutage alati kuuma-alust, et vältida mööblipinna kahjustamist.

Õlitatud mööbli hooldamiseks kasutage sobivat puiduõli.
Õlitage uus mööbel esimese kuu jooksul kergelt üle. Edaspidi on soovitatav iga poole aasta tagant mööblit uuesti õlitada. Õli laseb puidul vabalt hingata ning aitab säilitada puidu niiskustaset ning ennetada liigsest kuivusest tulenevate pragude teket.

Ärge paigutage mööblit liiga lähedale küttekehadele.
Vältige liiga niisket või otsese päikesevalgusega asukohta. Liigne ergas päikesevalgus põhjustab mööbli pleekimist ja kahjustab viimistluskihti. Suured temperatuuride kõikumised või liigne niiskus võivad põhjustada pragude ja lõhede tekkimist.

Ennetage mehaaniliste kahjustuste teket.
Liigutage mööblit alati tõstes-mitte lohistades. Vältige kriimustusi ja lööke.

 Allikas: www.facita.ee

Allikas: www.facita.ee

 Allikas: www.facita.ee

Allikas: www.facita.ee

 Allikas: www.facita.ee

Allikas: www.facita.ee

 Allikas: www.facita.ee

Allikas: www.facita.ee

 Allikas: www.facita.ee

Allikas: www.facita.ee

 Allikas: www.facita.ee

Allikas: www.facita.ee

 Allikas: www.facita.ee

Allikas: www.facita.ee

 Allikas: www.facita.ee

Allikas: www.facita.ee

 Allikas: www.facita.ee

Allikas: www.facita.ee

 Allikas: www.facita.ee

Allikas: www.facita.ee

Vaata ka videoklippi Sirius kiirtoidurestorani sisustamisest Facita Mööbel poolt, sisekujunduse autor Alesja Kovalenko-Lauri:


www.facita.ee

Sisestatud: 22.10.2014