Artiklid ja uudised

Värvide ja mustrite virvarr

Kuidas tulla elutoas toime värvide ja mustrite virvarriga – mida valida, millest loobuda? Kogenud sisekujundaja Madle Mühlbach juhib samm-sammult üle kodukujunduse salakaride.

Elutuba on elu keskpunkt: siia koguneb pere aega veetma, siia kutsutakse külalised, siin toimub alati midagi ja seda esitletakse tavaliselt parimal võimalikul moel. Sestap tekib elutoa seinte dekoreerimisel alati ka kõige enam vaidlusi, vastasseise ning kõikumisi hea ja halva maitse piiril.
Kõige raskemaks kujunevad sageli olukorrad, kui ühes ruumis kombineeritakse erinevaid värve ning mustreid. Püüame seda stiilsete mustrite ja värvide virvarri elutoas ehk kujunduse Gordioni sõlme läbi raiuda!

 Allikas: www.kodu-aed.ee

Allikas: www.kodu-aed.ee

 Allikas: www.kodu-aed.ee

Allikas: www.kodu-aed.ee

 Allikas: www.kodu-aed.ee

Allikas: www.kodu-aed.ee

Alusta planeerimisest

Kuidas üldse mustreid ja värve elutuppa planeerida? Esialgu võtaks vaatluse alla hoopis laiema ala kui üksnes elutoa – kogu kodu. Elutuba ei ole kunagi eraldiasetsev ruum või üksus, see on osa tervikust, nagu ka kõik teised ruumid majas või korteris. Seega tuleks kõigepealt leida kõigi ruumide vahel mingi ühendav lüli – olgu selleks siis mõni motiiv, värvigamma või temaatika. Minu silma (siinkohal saan rääkida vaid isiklikust arvamusest) häirib pisut vaatepilt, kui näen mingis ruumipunktis seistes näiteks kolme erinevat tuba, milles avaneb silmale kolm erinevat maailma.

Terviku loomiseks on mitmeid võimalusi:
- Leia toon, mis läbib tervet kodu erinevas heleduse-tumeduse astmes. Kasuta erinevaid motiive, mustreid või ühevärvilisi pindu, lihtsalt tooni intensiivsus muutub.
- Kasuta motiivi/mustrit, mis kordub erinevates suurustes ja värvitoonides (võid kasutada ka suuri kontraste), kuid ei muuda oluliselt oma kuju ning vaheldub ühevärviliste pindadega.


Ruumide voolavuse korral toimub tooni- või mustrivahetus loogiliselt. Näiteks ühes toaosas lillana lõppev ringimotiiv jätkub järgmises kollasena, aga täpselt sama mustriga. Seejärel jätkab vaadet samas toonis ühtlane kollane pind, millele järgneb kollane triip. Triibustikku aga ringimotiivialal silm enam ei haara ning järgmistes ruumides võib sama rütmiga triip jätkuda juba teises toonis. Ühendavaid detaile võib luua veelgi: materjalide või arhitektuursete detailide baasil, lähtuda ajastutruudusest ja nii edasi.

 Allikas: www.kodu-aed.ee

Allikas: www.kodu-aed.ee
Loe lähemalt novembrikuu ajakirjast:

Kodu ja sisustus
- Viirukilõhnaline kodu Nõmmel
- Maagiline muutumismäng
- Loo lummav elutuba

Aed ja taimed
- Samblaaed Tartu südames
- Külluslik kokkuhoid aias
- Värvirõõmsad toataimed

Tee ise
- Mööbli lihthe värskendus
- Vana postkasti uus elu
- Suur väike varulaud


Täpsemalt loe artiklit siit>>>
Loe veel ''Kodu ja Aed'' artikleid siit>>>
Telli Kodu & Aed ajakiri siit>>>
Facebook

Sisestatud: 11.11.2014

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki