Artiklid ja uudised

Kodu kui vaimne vundament

Kui veerand sajandit tagasi ei osanud Vilve ja Mart unistada oma majast, siis nüüd ei kujuta nad oma elu ette mujal, kui Nõmme mändide all. Konkursil Kodu Kauniks 2014 pälvisid Vilve ja Mart parima köögi preemia 500 eurot Fiskarsilt.

Kes: Vilve (Politsei- ja Piirivalveameti töötaja), Mart (Cellin Technologies juht), kass Vassilissa ja koer Nero.
Mis: 1920-ndatel ehitatud suure aiaga funkmaja, kus pärast juurdeehitust on ruumi umbes 150 m².
Kus: Tallinnas, Nõmmel.

Tartlasest majandusküberneetiku Mardi ja Pärnust pärit juristi Vilve teed ristusid Tartu Ülikoolis. Nende esimene ühine kodu oli Tartus kolmekorruselises kortermajas. Enne Tallinnasse jõudmist kodustati aga ka kuurortlinn Pärnu – töö viis Mardi sinna looma hotelli Strand.

„Me olime läbi ja lõhki korteriinimesed, kelle teadvuses oli maja maal vanaema juures,” nendib Mart. „Toona me isegi ei tahtnud majast mõelda, see tundus nõme,” muigab Vilve. Sõpruskonnaski valitses seisukoht, et ideaalseim on elada 4 - 5 - toalises korteris või äärmisel juhul ridaelamuboksis.

ELUTUBA. U-kujulise ruumi südames on valge kahhelahi. Allikas: www.kodu-aed.ee

ELUTUBA. U-kujulise ruumi südames on valge kahhelahi. Allikas: www.kodu-aed.ee

Pärnu kaudu Tallinna

Esimene majaomaniku kogemus saadigi Pärnust – sobivat korterit ei leitud ja vaadati üle eramud. Kuigi sombune ilm ja ämblikuvõrgud olid Aisa tänaval asunud maja vastu, otsustati selle kasuks. „Mingites asjades, eriti kodu rajades, tuleb kuulata ja usaldada oma sisetunnet,” mõtiskleb Vilve, kes on seda ise kõikide kodude puhul järginud. 1918. aastal valminud ühekorruselises, rohkem taluhäärberit meenutavas elamus, olid kõrged laed, uhked kahepoolsed uksed ja avarad toad.

„Oma maja kogemuses on ülitähtis koos tegemine,” arutleb Vilve. „Siin on alati vaja midagi teha ja igaühel on oma kohustused: nõudepesu, prügivedu, ahjupuude tassimine, muru niitmine - see on ka lastele parim töökasvatus.” Kui töö pere Tallinna tõi, müüdi Pärnu maja maha ja asuti Roosikrantsi tänavale üürikorterisse. Remonti tehes ja juhtmepuntraid eemaldades leiti magamistoa kappi peidetud sidesõlm – selgus, et varem oli kaunis elamine kuulunud kommunistliku partei peasekretärile Karl Vainole.

Igas köögiseinas on mõni uks, seega oli otstarbekaim lahendus teha keset ruumi suur saar. Allikas: www.kodu-aed.ee

Igas köögiseinas on mõni uks, seega oli otstarbekaim lahendus teha keset ruumi suur saar. Allikas: www.kodu-aed.ee

Alguses oli elu südalinnas igati meeldiv, aga rendihindade pideva tõusu tõttu ei olnud korteri üürimine enam mõistlik. 1998. aasta sügisest kuni 1999. aasta kevadeni käis Mart läbi 43 Tallinnas pakutavat maja ja neist 14-sse viis ka Vilve vaatama. „Siinsete mändide all kõndides tundsin, et see on õige koht,“ meenutab Vilve esmakordset külaskäiku Nõmmele, veerandtunnise autosõidu kaugusele Tallinna südalinnast. Edasi loe artiklit siit.


 Allikas: www.kodu-aed.ee

Allikas: www.kodu-aed.ee
Veel värskes aprillikuu ajakirjas:

Kodu ja sisustus

- Parima köögiga kodu
- 3 meest köögis
- Ambiente messiuudised

Aed ja taimed

- Kes on aiatark Väino Eskla?
- Maakelder, keskkonnasõbralik hoiuruum
- Maastik miljoni mägisibulaga

Tee ise

- Kevadised õieseaded
- Elav taimesein
- Paeluv pergola

Naudi kevadet koos Kodu & Aiaga!

Telli Kodu & Aed ajakiri siit!
Facebook

Sisestatud: 08.04.2015

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki