Artiklid ja uudised

Ajakirja "Kodu & Aed" konkursi "Kodu Kauniks 2015" võitjad on selgunud

Teisipäeval, 24. novembril toimus Tallinna Õpetajate Majas võistluse Kodu Kauniks 2015 pidulik lõpetamine. Kuulutati välja AASTA KODU ja AASTA AIA tiitlid - aasta kodu koos 2500 euroga Swedbankilt läks Kurtna kortermajja Anna Lutteri ja Algo Eskla kodule, aasta aed koos 2500 euroga Bauhofilt Iris ja Väino Rajasaare aiale Järvakandis.

Aasta Kodu Kurtnas Allikas: www.kodu-aed.ee

Aasta Kodu Kurtnas Allikas: www.kodu-aed.ee

Aasta Kodu Kurtnas Allikas: www.kodu-aed.ee

Aasta Kodu Kurtnas Allikas: www.kodu-aed.ee

Aasta Kodu Kurtnas Allikas: www.kodu-aed.ee

Aasta Kodu Kurtnas Allikas: www.kodu-aed.ee

Võistlust Kodu Kauniks korraldab viieteistkümnendat aastat ajakiri Kodu & Aed. Lisaks aasta kodu ja aasta aia tiitlitele jagati sponsorite abil välja 12 teist preemiat. Koduosas läks selle aasta parima vannitoa tiitel Gustavsbergilt Kertu Läänele ja Rauno Troostile Tallinnast Pelgulinnast, parima värvilahenduse tiitli Vivacolorilt pälvisid Made Pandis ja Teet Raie, põhjamaise kodu preemia said Anu Tammiste ja Tormi Reinson Tartust, ning stiilse kodu tiitli Iittalalt pälvis perekond Sikkali maakodu Läänemaal. Teist korda valiti kodufinalistide hulgast ka publiku lemmik – Endover Kinnisvara preemia said rahva tahtel samuti Kertu Lääne ja Rauno Troost. Aiapreemiad jagunesid Laagrisse, kus noore pere aia preemia Selteretilt võitsid Maiken Tasa ja Lauri Kuktalu, parima maastikukujundusega aia tiitel Husqvarnalt läks Vääna jõe kaldale perekond Graubergile ning Fiskarsi eripreemiad pälvisid perekond Roos Saaremaalt, Karin Peebu Viljandimaalt ning Ralf Rammul ja Sandra Raav Tallinnast. Lisaks anti sel aastal esimest korda välja veesilma eripreemia, mille võitsid Annika Varusk ja Urmas Lehiste Võrumõisast. Eestis ainulaadse aiakultuuri edendamise preemia Bauhofilt pälvis sel aastal maastikuarhitekt Ülle Grišakov.

Aasta Aed Järvakandis Allikas: www.kodu-aed.ee

Aasta Aed Järvakandis Allikas: www.kodu-aed.ee

Aasta Aed auhinna pälvisid Iris ja Väino Rajasaar aiaga Järvakandis Allikas: www.kodu-aed.ee

Aasta Aed auhinna pälvisid Iris ja Väino Rajasaar aiaga Järvakandis Allikas: www.kodu-aed.ee

Ajakirja Kodu & Aed peatoimetaja Piret Veigel: „Ajakirja ja sponsorite missiooniks on konkursi kaudu toetada Eesti omanäolise kodu- ja aiakultuuri arengut. Oleme 15 aasta jooksul tutvustanud konkursi raames 175 kodu ja 163 aeda – muljetavaldavates arvudes kajastub üks Eesti kodu- ja aiakultuuri värvikas, õnnelik ja õitsev peatükk. Oleme siiralt tänulikud kõigile, kes on olnud nüüd ja edaspidi valmis oma saavutusi teistega jagama!“

Huvi võistluse vastu on olnud läbi aastate püsiv, ka tänavu osales konkursil ligi 100 kodu ja aeda, auhindu jagati 20 000 euro väärtuses.

Võistlusel hinnati võrdselt otstarbekust, asjakohasust ja esteetilist tulemust, esile tõusid jätkusuutlikult heakorrastatud ning loominguliselt viimistletud kodud ja aiad. Ajakirja Kodu & Aed toimetajatest ja sponsorite esindajatest koosneva žürii tööd juhendasid valdkonniti sisekujundaja Sirje Kadalipp ja aiandusspetsialist Eneli Käger.

Konkursil osalejaid tervitas ka Riigikogu esimees härra Eiki Nestor, öeldes, et tänases ärevas maailmas on südantsoojendav leida kodust tuge. Eesti kodu on parim!

Publiku lemmikkodu Pelgulinnas Allikas: www.kodu-aed.ee

Publiku lemmikkodu Pelgulinnas Allikas: www.kodu-aed.ee

Publiku lemmikkodu Pelgulinnas Allikas: www.kodu-aed.ee

Publiku lemmikkodu Pelgulinnas Allikas: www.kodu-aed.ee

Publiku lemmikkodu Pelgulinnas Allikas: www.kodu-aed.ee

Publiku lemmikkodu Pelgulinnas Allikas: www.kodu-aed.ee

Võidukodude ja -aedade loetelu:

Aasta aed • 2500 € Bauhof

Iris ja Väino Rajasaare on aastate jooksul kujundanud oma koduõuest tähelepanuväärselt kauni aia. Järvakandi aleviaias põimuvad maaliliselt taimede vormid ja värvid, siin on hubaseid istumiskohti, sidus kujundus ning eeskujulik hooldus.

Aasta kodu • 2500 € Swedbank

Anna Lutteri ja Algo Eskla kodu Harjumaal Kurtna külas kahekordse kortermaja kolmetoalises korteris tõuseb esile kui põhjalikult läbi mõeldud tervik, kus pere enda nutikalt kavandatud ja eeskujulikult teostatud ideed lisavad kodule nii vajalikke lisapanipaiku kui ka aitavad sama katuse all edukalt õmblusfirmat hallata.

Aia eripreemia • 600 € kinkekaart Fiskarsilt

Perekond Roosi aias Kõrkkülas Saaremaal pälvisid žürii tähelepanu taluõue pärandmaastiku hoidmine, otstarbekas kujundus, kaunid püsikupeenrad ning rikkalik ja hästi hooldatud hostade kollektsioon.

Aia eripreemia • 600 € kinkekaart Fiskarsilt

Karin Peebu kasvatab Risttee talus Viljandimaal taimi nii botaanilisest huvist kui ka selleks, et katsetada ja tutvustada enda poolt müügiks kasvatatud taimede nägu ja tegu. Suurt ja liigirohket taluaeda sisutavad põnevad peenrad ning kauneid taimi jagub aiapiirdest väljapoolegi.

Aia eripreemia • 300 € kinkekaart Fiskarsilt

Ralf Rammul ja Sandra Raav kujundasid oma tillukese Tallinna koduõue täiesti ehtsa troopikaaiana, kus kasvavad palmid ja banaanid. Põnev idee ja pühendumine võimaluste otsimisele väärivad äramärkimist!

Aiakultuuri edendamise auhind • 1000 € kinkekaart Bauhofilt

ÜLLE GRIŠAKOV on aastaid praktiseerinud maastikuarhitektina firmas Kivisilla OÜ ning ühtlasi andnud õppejõu ja koolitajana edasi oma teadmisi aedade ja ühiskondlike ruumide kujundamisel. Kogenud maastikuarhitektina on ta kujundanud moodsaid koduaedu, aga ka mõisaparke ning linnade haljasalasid.

Parim noore pere aed • 1200 € Selteret

Maiken Tasa ja Lauri Kuktalu noor koduaed Laagris on kujundatud oma pere rõõmuks ja vajadusteks. Siin on arvestatud nii laste mängulusti kui vanemate mõnusa ajaviitmise võimalusi. Taimestuski järgib aia üldisi funktsioone ning ilumeelt.

Parim maastikuaed • 1500 € Husqvarna

Vääna jõe loogelisele ning ajutiste üleujutustega kaldale on perekond Graubergi käe all sündinud maastikutundlik aed. Hea kujundus seob oskuslikult reljeefse metsase ala ilutaimede ning muutuvate veeoludega, jättes koduaias ruumi ka erinevateks tegevusteks.

Parim vannituba • 1000 € Gustavsberg

Kertu Lääne ja Rauno Troosti Pelgulinnas asuva 1920. aastate kortermaja kahetoalisse korterisse noorte endi poolt rajatud väike pesuruum tõuseb esile isikupärase materjalivaliku ning sisustuslahenduste poolest: šabloonidega kaunistatud seinaplaadid kõrvuti robustse valgeks värvitud tellisseinaga, mida täiendavad sobiv nüüdisaegne sanitaartehnika ja korrastatud vanamööbel.

Parim värvilahendus • 1500 € Vivacolor

Made Pandise ja Teet Raie oma kätega ehitatud ja kujundatud kahetoalises kodus Tallinna 1950. aastate kortermajas on sisustust läbivaks ja ühendavaks tooniks killuke kollast. Seda on doseeritud oskuslikult, et muuta kodu säravaks ja hubaseks: rõõmsat tooni on nii välisuks, köögi tööpind kui ka mööblidetailid jt sisustusesemed.

Publiku lemmikkodu • 1500 € Endover Kinnisvara

Kertu Lääne ja Rauno Troost on Pelgulinnas asuva 1920. aastate kortermaja kahetoalisse korterisse rajanud oma kätega hubase, leidlike sisustuslahenduste ja isikupäraste detailidega kodu. Isetehtud valgustid, nagid ja riiulid muudavad noorte esimese pesa tähelepanuväärseks ning kordumatuks.

Põhjamaine kodu • 1000 € Hemtex

Anu Tammiste ja Tormi Reinsoni Tartu Supilinna uues kortermajas asuv katusealune kolmetoaline kodu on kujundatud põhjamaiselt valgeks, millele lisavad kontrasti mustvalged detailid ja soojust hele puit.

Stiilne kodu • 1000 € Iittala

Perekond Sikkali maakodu Läänemaal on rajatud mere lähedust ja pere vajadusi silmas pidades. Vanade ja uute materjalide meisterlik ühildamine lisab uuele majale soojust ja isikupära, valgete ja hallide toonide kasutamine tõstab esile oskuslikult valitud mööbli ja sisustusdetailid.

Veesilma eripreemia • 300 € Selteret

Suurele kallakuga krundile hoolega rajatud veesilm on Annika Varuski ja Urmas Lehiste Võrumõisas asuva aia keskpunkt. Omanäoline lahendus on välja mängitud korrektse töö ja valitud taimestusega.

Vaata auhinnatud kodude ja aedade fotosid ka siit.

Sisestatud: 27.11.2015

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki