Artiklid ja uudised

Kuidas kujundada ergonoomilist ja funktsionaalset kontorit

Tänapäeval ei tähenda ergonoomiline töökoht enam vaid kõrguses reguleeritavat lauda ja mugavat tooli. Töökeskkonna muudab ergonoomiliseks kõik ümbritsev – valgustus, põrandakate, õige kaugus monitorist jne. Kindlasti tuleb töökoha kujundamisel silmas pidada, et seda oleks lihtne ja kiire kohandada vastavalt erinevatele tööülesannetele.

 Allikas: www.ajtooted.ee

Allikas: www.ajtooted.ee

Pidades silmas alljärgnevaid nõuandeid, saate luua endale ergonoomilise ja funktsionaalse kontori, kus on nauditav tööd teha.

Monitor – Paigutage monitor endast umbes käepikkuse kaugusele. Meie pea hoiak sõltub silmade vaatest, seega on parim kõrgus monitorile see, kui silmad jäävad kuvari ülemise äärega ühele joonele. Selles asendis monitori vaadates on pea kergelt alla kaldus ja silmalihased ei ole nii pingul ning ei väsi liialt kiiresti. Kuvari lihtsamaks sättimiseks on hea kasutada kuvari hoidikut. Kuvari hoidik tuleb kasuks eriti siis, kui sama laua taga töötab rohkem kui üks inimene, näiteks vahetustega töökohad või kodukontorid. Samuti on kehahoiak erinev püsiti ja seistes töötades – vahetades tööasendit saab kuvarihoidikuga kiiresti ja mugavalt korrigeerida ka monitori kaldenurka ja kõrgust.

Hiir ja klaviatuur– Vältimaks liigset pinget õlgadele, paigutage klaviatuur ja hiir teineteise lähedale sellisele kaugusele, et oleks mugav kirjutada ja käte tööraadius oleks väike. Randme õigele asendile aitab kaasa ergonoomilise kujuga hiire valik, mis hoiab randme sirge. Ergonoomiline randmetugi vähendab lisaliigutusi ja kiirendab tööprotsessi, sealjuures suunates käte õiget tööasendit – käed ei liigu kehast eemale ja randmed saavad piisavalt tuge.

Valgustus – Halb valgustus mõjub kehvasti nii silmanägemisele kui ka kehahoiakule. Kui valgustus on ebapiisav, siis olete sunnitud rohkem pingutama silmi ja liikuma arvutile lähemale ning istuma ebamugavamas asendis, et paremini näha. Väike nipp on paigutada paremakäelistel lamp vasakule poole töölauale ja vasakukäelistel vastupidi. Nii väldite kirjutamisel kätest tekkivaid varje paberil ja klaviatuuril, mille tõttu peate lauale lähemale kummardama.

Ergonoomiline seisumatt – Töötades tihti seistes, on oluline, et jalgade all oleks piisava toetusega matt. Ergonoomiline matt on keskelt paksem ja pehmem, mis vähendab põlvedele tekkivat koormust ja hoiab põrandast õhkava külma jalgadest eemal.

 Allikas: www.ajtooted.ee

Allikas: www.ajtooted.ee

Laud – Eelistatavalt võiks olla laud kõrguses reguleeritav, sest päeva jooksul on hea tööasendit vahetada, nii saab keha liikumist ja lihased ei väsi nii kiiresti ära. Kodukontoris töötades on hea päeva jooksul möödaminnes häid mõtteid kirja panna ilma, et peaks selleks istuma või madalale kummardama. Töötades istudes, tuleb tähelepanu pöörata sellele, et asetades käed lauale, peaksid küünarnukid olema kõverdatud 90 kraadise nurga alla, sellisel juhul on laud õige kõrgusega. Kui laud on liiga kõrge, siis tõusevad õlad üles ja lihased lähevad pingesse ning tekivad valud. Kui laud on liiga madal, siis olete sunnitud pead rohkem kummardama ja see võib põhjustada valusid kaelas ning õlgades.

Kontoritool – Kontoritoolidel on enamasti palju erinevaid funktsioone, mida on mõistlik kasutada, et seada tool just enda keha järgi paika. Oluline on, et tool toetaks piisavalt nii jalgu kui selga. Tooli kõrgusel tuleks lähtuda sellest, et jalad peavad ulatuma täistallaga maha. Kui teil kipuvad jalad istudes valutama, siis on hea paigutada laua alla jalatugi, kus saab vajadusel jalgu puhata. Sättides tooli tahapoole kergelt kaldesse ja jalatuge kõrgemasse asendisse, kiirendate vereringet jalgades ja jalad ei lähe nii paiste. Kui soovite tööd tehes ka seljalihaseid treenida, et ennetada seljavalusid, siis on nutikas vahetada tavaline kontoritool aeg-ajalt ergonoomilise sadultooli vastu. Eriti hästi hoiavad keha ja vaimu erksa Pilates toolid.

Hea ja ergonoomiline töökeskkond annab jõudu ja soosib häid töötulemusi.

Tutvu AJ Tooted poolt soovitatud ergonoomiliste toodetega kodulehel www.ajtooted.ee ja uuri lisa ka Facebookist.

Sisestatud: 16.02.2016

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki