Artiklid ja uudised

Kuidas vahetada koduukse lukku ja mida luku vahetamisel silmas pidada?

Kodu või suvila turvalisus algab välisuksest ja lukust. Koduomanikul, kes soovib vahetada oma korteri või maja välisukse lukustussüsteemi, tasub läbi mõelda, kas luku vahetamise eesmärk on kodu turvalisemaks muutmine või lihtsalt soov vahetada välja olemasolev lahendus. Kuidas aga valida õige lukk? Nõuandeid jagab Abloy arendusjuht Tanel Värk.

 Allikas: www.abloy.com

Allikas: www.abloy.com
1. Uus uks vs vana uks. On oluline, kas otsite lukustust uuele uksele või soovite senist ukse lukku välja vahetada. Uue ukse puhul on lukkude valik suurem, vanema ukse puhul on see mõnevõrra piiratud – arvesse tuleb võtta tänase luku mõõtmed. Kindlasti tasub enne uue luku soetamist praegune uks ka üle vaadata – pole mõistlik osta kvaliteetset ukselukku vana kiivas ja ebakvaliteetsest materjalist valmistatud uksele. Maja või korteri uks võiks olla puidust või lehtterasest turvaline uks.

2. Ehk piisab vaid osa väljavahetamisest? Sageli arvatakse, et kui võti enam ei keera või uks ei lähe lukku, on vaja välja vahetada kogu lukusüsteem. Lukk koosneb aga mitmetest erinevast osast ning nii on teinekord vaja vahetada vaid osa sellest – võtmepesa, link, lukuraam ja vasturaud. Seega tasub kirjeldada probleemi/muret spetsialistile, kes oskab pakkuda lahendust.

3. Mõõdud. Kui otsustate vahetada välja senise koduukse luku, tasub kõigepealt kirjutada üles hetkel ukse ees oleva luku mõõdud ning uks ja lukk ka üles pildistada iga nurga/külje pealt. Mõõtude ja fotodega soovitan pöörduda asjatundliku lukumüüja poole, kes oskab aidata sobiva luku valimisel. Erinevatel mudelitel võivad olla üsna väiksed mõõtude erinevused ning nii võite pahaaimamatult kogemata valida valede mõõtudega toote. Abloyl on üle-eestiline müügivõrgustik, kust saab asjatundjate abi küsida.

4. Turvalisuse tõstmiseks lisa turvalukk. Kui tänane ukselukk on korras ja soov on tõsta kodu turvalisust, tasub kaaluda turvaluku paigaldamist. Turvaluku ülesanne on tagada turvalisus korterist lahkudes, seepärast tasub meeles pidada, et turvalukku ei tohi kodus olles lukku panna. Ohukorral peavad korteris viibijad võimalikult lihtsalt ja kiiresti uksest välja pääsema. Turvalukk lukustatakse vaid kodust lahkudes – nii ei saa akna kaudu sisenenud kurikael koduomaniku varaga lahkuda. Sellest tulenevalt on uued turvaluku katted juba ilma sisemise lukustuse võimaluseta. Turvalukud paigaldatakse alumise kasutusluku kohale. Turvalukud on hea valik näiteks suvekodudele ja vanemate uste puhul, kus reeglina üks lukk ehk kasutuslukk on olemas.

 Allikas: www.abloy.com

Allikas: www.abloy.com
5. Võtmekaart annab hea turvalisuse taseme. Uue lukustussüsteemi ostmisel tasub kaaluda võtmekaardiga lukustust. Võtmekaart on pangakaardisuurune kaart, kuhu müüja märgib võtmekoodi, võtmete arvu ja väljastuskuupäeva. Lisavõtmete valmistamisel lisatakse see info võtmekaardile ning nii on koduomanikul selge ülevaade, kui mitu võtit uksele valmistatud on. Lisavõtmeid saab valmistada vaid selleks volitatud võtmevalmistajate juures võtmekaardi ettenäitamisel, see muudab võtmekaardiga lukustuse turvalisemaks. Võtmekaardi kaotamisel on edaspidi võtmetest koopiate tegemine keelatud ning turvalisuse huvides tuleb võtmepesa ümber kodeerida või vahetada.

6. Üks võti = mitu ust. Uue lukustuse paigaldamisel võib kaaluda ka sarjastatud lahendust, kus ühe võtmega saab avada mitmeid uksi. Sarjastus on täna levinud uuemates korterelamutes (ühe võtmega saan avada välisukse ja korteriukse), kuid seda võib kaaluda ka eramaja välisukse, suvila, kuuri ja ka näiteks postkasti puhul. Nii ei pea kaasas kandma suurt võtmekimpu, vaid piisab ühest võtmest.

 Allikas: www.abloy.com

Allikas: www.abloy.com
7. Paigaldus. Nii mõnedki meistrimehed saavad uue koduluku paigaldamisega ise edukalt hakkama, eeldusel et vajalikud tööriistad ja oskused on olemas. Juhul, kui aga eelnevalt ukseluku paigaldamiskogemus puudub, tasub müüjalt paluda ka paigaldusteenust – nii saab uus lukk kindlalt ja lihtsa vaevaga oma ülesannet täitma hakata.

8. Koonerdamine pole kokkuhoid. Uue luku valimisel ei maksa koonerdada ning tasub investeerida kvaliteetsetesse ja pikkade traditsioonidega lukuvalmistaja toodangusse.

9. Lukk tahab hooldust. Et tagada luku töökindlus ja vastupidavus, võiks väljaõppinud lukussepp kodulukke korra aastas hooldada. Takistusteta töötav uks ja lukud annavad koduomanikule igapäevaelus kindlustunde.

Uuri lisa kodulehelt www.abloy.ee ja Facebookist.

Sisestatud: 06.07.2016

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki