Artiklid ja uudised

Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi PRESSITEADE 14.02.2008

Homme, 15. veebruaril kl. 17.00 avatakse Eesti Tarbekunsti- ja Disaini-muuseumis näitused „Varamu. Esindusruum ja moodne kodu 1918-1940” ja „Minni Patune 90. Nahkehistöö”.

1930. aastad oli kiireima arengu ja suurima jõukuse kümnend enne Nõukogude okupatsiooni Eestis. Esindushoonete ja moodsate kodude rajamisega kasvas vajadus kvaliteetsete kodumaiste toodete järele. Rahvuslikus laadis tarbekunst meeldis ostjaskonnale, rahvusornamendiga kirjatud hõbetatud ehisvaagnaid, hõbedast või kristallist õllekanne ja lillkirjaga kaunistatud serviise ning kirjaplokke tootsid Tavasti, Kopfi, Lorupi, Langebrauni ja Taska ettevõtted, neid kaubamärke tunti ja hinnati kodust kaugemalgi. Tänapäeval on nende ettevõtete toodang muutunud rahvuslikuks klassikaks. Rahvuslik laad oli veel 1940. aastalgi täiesti elujõus, sellele aitasid kaasa riiklikud tellimused – „Eesti stiilis” toad presidendi residentsides ja avalikes interjöörides.

Siiski ei olnud rahvuslik stiil ainus, mis kujunduses maksvusele pääses. Meeleolukaid ja pisut luksuslikumaid art déco stiilis sisustusaksessuaare, mis hästi sobisid eksootilisest puidust mööbli ja nahkpolstriga toolide juurde, võis leida nooblimates kodudes rohkemgi kui arvata võiks.

Näitusel on välja pandud fotod märkimisväärsetest eestiaegsetest interjööridest ja valminud ehitistest ning väärtuslikku originaalmööblit, mida kujundasid meie tolleaegsed tipparhitektid ja sisekujundajad (E. Habermann, H. Johanson, O. Siinmaa, R. Wunderlich, A. Volberg jt.). Unikaalse Riigikoguhoone ja presidendi residentside mööbli kõrval saab näha kunstnike kavandatud mööblit (Adamson-Eric, A. Roosileht) ja sisustus-aksessuaaride seeriatoodangut.

Näitustega "Esindusruum ja moodne kodu 1918-1940" tähistab Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum Eesti Vabariigi 90. aastapäeva.



Eksponaadid pärinevad Riigikogust, Vabariigi Presidendi Kantseleist ja mitmetest Eesti muuseumidest ning erakogudest.

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.

„Esindusruum” on avatud kuni 9. märtsini, „Moodne kodu” kuni 27. aprillini.

Teate koostas Merike Alber

______________________________________________________________________


Eelpoolnimetatud näitusega haakub muuseumi trepigaleriis toimuv nahakunstnik Minni Patuse väike isikunäitus, mis annab põgusa läbilõike varsti 90. juubelini jõudva meie nahakunsti grand old lady Minni Patuse (s.1918) loomingu erinevatest tahkudest.

Eksponeeritud on valik köiteid ja karpe aastatest 1953-1992, sealhulgas nn. must-valge-kuld periood 1960. aastatest ning komplekt põletus- ja voolitehnikas köiteid. Seintel püüavad pilku dekoratiivsed ažuursed nahkvaibad.

Minni Patune lõpetas Tallinna Riikliku Tarbekunstiinstituudi 1950. a. ja töötas Tallinna Kunstitoodete Kombinaadi nahkehistöö ateljee kunstilise juhina aastatel 1950-1973.

Alates 1973.aastast tegutseb vabakutselise kunstnikuna.

Minni Patune loobus oma loomingus kiiresti 1950. aastate ajastupärasest temaatikast ja üllatas 1960. aastatest alates vabajooneliste ajatute kompositsioonidega nii köidete kui karpide kujundamisel. Ammutanud inspiratsiooni ümbritsevast elust, lõi kunstnik terve sarja elegantselt stiliseeritud kuldjoonelise dekooriga mustast ja valgest kroomnahast köiteid, laekaid, foto- ja heliplaadikarpe, mis kuuluvad eesti nahakunsti klassikavaramusse. Näiteks fotokarbid „Sillad”, 1968; karbid „Rahutus”, 1968; külalisraamatud „Kuused ja kuu” (1964) ja „Küünlavalgus”, 1967.

Oma pikal loometeel on kunstnik kasutanud palju erinevaid tehnikaid: lõiget, vooli, põimet, põletust, intarsiat, käsi- ja presstrükki. Korduvalt on ta pöördunud põletustehnika poole, mis on õnnestunult teostamist leidnud 1980. aastatel loodud tundliku graafilise dekooriga köidete näol. Näiteks köited „Eesti rahvalaulud” I-IV (1983), külalisraamatud „Ruut” (1985), „Kuuvalgel” (1988) jt.

Omaette põnevaks nähtuseks on tema loodusest inspireeritud autoritehnikas ažuursed vasikanahast seinavaibad, mis 1970. aastate alguses tekitasid näitusesaalides uudsusekahinaid. Nahkvaipade kujunduslik skaala liigub alates tasakaalustatud geomeetrilistest kompositsioonidest kuni elavailmeliste ja temperamentsete loodusrütmideni.

Minni Patuse loomingul on väärikas koht eesti nahkehistöö koolkonnale aluse pannud tuntud nahakunstnike Eduard Taska, Adele Reindorffi, Ella Külvi jt. kõrval.

„Minni Patune 90” on avatud kuni 27. aprillini.

Näituse kuraator ja teate koostaja:

Anne Tiivel

______________________________________________________________________

Lisateave:
Kristi Paap
Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum
tel. 627 4602, faks 627 4601
kristi@etdm.ee
www.etdm.ee

_____________________________________________________________________

Fotod:

R. Wunderlich. Riiginõukogu saali tool. 1938-1939. Vabariigi Presidendi Kantselei
OÜ Kodukäsitöö. Seinadekoor. 1930. aastad
Minni Patune. Karbid "Rahutus", 1967; "Sillad". 1968

Sisestatud: 01.02.2008

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid