Artiklid ja uudised

Stragendo tutvustab erinevaid saarepuidu liike

Eelmises artiklis selgitasime, mille poolest erinevad tamm ja saar ning tutvustasime saarepuu eeliseid. Selles artiklis tutvustame aga erinevaid saarepuidu liike, mida tehes püüame sellele mitte liiga teaduslikult läheneda. Tavalugejal pole ka dendroloogia käsiraamatutest eriti abi ning vaevalt aitab see kaasa ka interjööri loomisel.

Ukraina valgest saarest interjöör. Firma Woodwerk, Ukraina, Kiiev. Allikas: stragendo.ee

Ukraina valgest saarest interjöör. Firma Woodwerk, Ukraina, Kiiev. Allikas: stragendo.ee

Oluline on selgitada, millist saarepuitu müüakse täna Eestis. Toome välja kolm päritolu regiooni.

1. Ameerika

 Allikas: stragendo.ee

Allikas: stragendo.ee

Saar kasvab Ameerika idaosas. Puit on külluslik, värv ühtlane hele-kollane. Seda müüakse laudadeks saetuna ja paneelidena. Kuna Ameerika saart transporditakse pikkade vahemaade tagant, on see sageli alternatiividest kallim.

2. Ukraina

Ukraina saare valik on suur, sellepärast toome välja eraldi grupid.
* Harilik euroopa saar

 Allikas: stragendo.ee

Allikas: stragendo.ee

See puu kasvab Kesk - Ukrainas. Värvitekstuur on mitmekesine, kuid mitte kontrastne. Üldiselt on puit kollane üleminekuga pruunidele toonidele, samuti võib olla roosakas-hall. Saar kasvab kiiresti ning temal on vähe oksi - see võimaldab valmistada pikki toorikuid ilma loomulike defektideta.

* Musta-valgekirju saar

 Allikas: stragendo.ee

Allikas: stragendo.ee

See puu kasvab peamiselt Lääne - Ukrainas. Teda iseloomustab värvide järsk ja kontrastne üleminek - kollasest pruuniks. Selle põhjuseks on asjaolu, et puul on suur tuum, mis on pruun. Välimine osa on kollane, seepärast on ta odavam alternatiiv kontrastsele pähklipuule. Nagu tavalisest euroopa saarest, saabi ka musta-valge kirjust saarest valmistada pikki detaile.

* Valge saar (helekollane)

 Allikas: stragendo.ee

Allikas: stragendo.ee

See on hinnatuim materjal kõigist saareliikidest. Kui puiduettevõttes sorteeritakse materjal värvi järgi, saab välja valida ainult heledat materjali. Ukraina valge saar meenutab Ameerika oma, kuid erinevus seisneb toonis - Ukraina puu on heledam ja kõrgema tangentsiaalse tekstuuriga. Hinna poolest on selline puit Ameerika omast odavam, kuid kallim teistest liikidest.

3. Eesti, Soome

 Allikas: stragendo.ee

Allikas: stragendo.ee

Jah, ka Eestis leidub saart ja temast valmistatakse mööblit, kuid Eestis raiutud koguseid ei anna võrrelda teiste riikidega. Puu, mis on kasvanud ja karastunud karmis põhjamaises kliimas, on eriline - sellel on ühtlasem värv (vähem kontrastne), on hallikas ja ühtlasema tekstuuriga. Kui hindate loomulikku puitu, siis Eestis kasvanud puu aitab interjööri suurepäraselt täiustada.

Kõige tähtsam - ükskõik millise saarepuidu valite, on see kindel valik.
Laia valiku Ukraina saarepuidu materjali leiate firmast Stragendo OÜ.


Stragendo OÜ
www.stragendo.ee
Facebook

Sisestatud: 02.04.2018

Stragendo ehitus- ja mööblipuit

Tel:
5556 0034, 5566 6158, 621 0935
Aadress:
Suur-Sõjamäe põik 9, Tallinn, Harjumaa
E-mail:
Kirja saatmine ebaõnnestus. Täitke kõik väljad.

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki