Artiklid ja uudised

Ruumala tutvustab: terrassi kandekonstruktsioonid ja reguleeritavad terrassijalad

Kaunis ja vastupidav terrass algab toetuspinnast ja lõpeb nähtava laudisega või kiviplaatidega. Ruumala aitab teid, pakkudes selle tarbeks mitmekülgset ja kvaliteetset tootevalikut.

 Allikas: www.ruumala.com

Allikas: www.ruumala.com

Nii maapinnal kui ka lamekatusel asuv terrass vajab kandekonstruktsiooni ja toetuspunkte. Maapinnal asuv terrassikonstruktsioon võib toetuda betoonist valatud vaiadele, betoonvööle või tihendatud killustikpadjal olevatele toetuspunktidele. Maja ehituse käigus rajatavate betoonist ehitise tegemine ei tähenda olulist lisatööd ega ebamugavust. Kui majal puudus terrass ning soovitakse seda ehitada, siis vajalikud tööd on pinnase kaevamine külmumispiirist allapoole, betoonivalu ja pinnase taastamine. Vähem töömahukaks alternatiiviks on ehitada terrass killustikpadjale. Killustikupadjale saab luua toetuspunktid kasutades ehitusplokke või plastikust reguleeritavaid terrassijalgu. Nagu nimest võib järeldada, saab plastikust terrassijalgade kõrgust lihtsalt reguleerida ning tänu sellele saab aluskarkassi kiiresti ja kerge vaevaga looditud.

 Allikas: www.ruumala.com

Allikas: www.ruumala.com

 Allikas: www.ruumala.com

Allikas: www.ruumala.com

Reguleeritavate terrassijalgade kogus sõltub eelkõige aluskarkassi tugevusest, talade vahelisest sammust, laudise kaalust ja planeeritavast kasutuskoormusest. Reguleeritavate terrassijalgade koormustaluvus on 2,2 kN (~220 kg), 6 kN (~600 kg) ja 8 kN (~800 kg) - need sobivad ka lamekatusele. Kaldega katusele (SBS, PVC, betoon) paigaldusel kasutatakse reguleeritavaid aluseid, mida saab reguleerida alates 0,5% kaldest kuni 10% kaldeni. PVC kattega katustele peab membraani ja plastikust jalgade vahele kasutama neutraliseerivaid korgist plaate. PVC katusekatted sisaldavad plastifikaatoreid, aga kork on keemiliselt neutraalne ja ei sisalda kahjulike plastifikaatoreid - polüaromaatseid süsivesinike (PAH). Lisaks neutaliseerivale omadusele kaitseb korkpadi katuse pinda vigastuste eest ja summutab sammumüra.

 Allikas: www.ruumala.com

Allikas: www.ruumala.com

Reguleeritavaid terrassijalgu toodetakse kolme tüüpi:
*L kujulise pealispinnaga – puidust, komposiitmaterjalist ja alumiiniumist karkassi kinnitamiseks;
*Klammerduva pealispinnaga – spetsiaalsete alumiiniumist karkasside kinnitamiseks;
*Ristjuhikutega pealispinnaga – kiviplaatide toetamiseks (terrass, jalgtee, liikumisalad jne).

Enamus terrassi karkassid on ehitatud puidust prussidest, sest materjal on odav ja seda on suhteliselt mugav kasutada. Ehitamise ajal tekitavad probleeme materjali kõverus, erinev tugevus ja oksakohad. Selleks, et karkass ja laudis kauem vastu peaks, tuleb tähelepanu pöörata järgmistele asjaoludele.

 Allikas: www.ruumala.com

Allikas: www.ruumala.com

Niiskuse eemaldumiseks peab maapinna ja karkassi vaheline distants olema vähemalt 30mm. Terrassi külgi kattev alumine laud ei tohi olla kontaktis maapinnaga. Alumise laua ja maapinna vahel on soovituslik jätta tuulutusvahe ≥50mm. Kui terrass on ehitatud süvistatud pinnale ja selle pealispind on kügneva maapinnaga samal kõrgusel, siis peab laudise ning sellega külgneva pinna vahele jätma tuulutusvahe laiusega üle 20mm. Puitlaudiselt ja puitplastikust laudiselt peab vihmavesi ära valguma ning seetõttu tuleb need ehitada kaldega 1-2%, ehk karkassile tuleb anda kalle. Resysta terrassilaudise korral ei ole see kriitiline, kuid kalle aitab vihmaveel ära valguda ning laudise pealispind kuivab kiiremini. Kui puidust prussid toetuvad otse betoonile või ehitusplokile, siis peab niiskuse tõkestamiseks nende vahel kasutama korkpatju, EPDM patju või muid niiskust isoleerivaid tooteid.

Komposiitmaterjalist alustaladena võib kasutada Resysta materjalist ja puitplastikust kandeprofiile. Nende isoleerimiseks aluspinnast võib kasutada korkpatju ja reguleeritavaid terrassijalgu. Seda tüüpi karkass on puiduga võrreldes pikaajalisem, kuna see ei mädane ega hallita.

 Allikas: www.ruumala.com

Allikas: www.ruumala.com

Kõige vastupidavam on alumiiniumist aluskarkass. Selle eelisteks on suur koormustaluvus, pikad tugipunktide vahemikud, mõõdustabiilsus, sirgsus, väike kaal ja vastupidavus. Meil on erinevaid alumiiniumist karkasse. Üks variant võimaldab ehitada karkass, mille toetuspunktide vahe sõltuvalt laudisest ja nõutud koormustaluvusest võib küündida kuni 3 meetrini. Selline lahendus sobib maapinna lähedal asuvale terrassile, kus on piiratud võimalused toetuspunktide rajamiseks või rõdudele, kus koormus kantakse üle hoone seinale ja välimise serva all olevale kandetalale. Teine variant võimalda karkassile paigaldada puidust laudise ja õhukesest kivist plaatide kombinatsiooni.

Eelpool mainitud alumiiniumist karkassidele saab kinnitada Resystat, puitplastikut ja -laudist, kas varjatud kinnitusdetailidega või lihtsalt kruvidega. Kui rõduplaadile või katusele toetuva terrassi karkassi jaoks on vähe ruumi, siis selle tarbeks on alumiiniumist profiil kõrgusega 29mm, millele lisanduvad mõned millimeerid kõrgust korgist patjade paksuse võrra. Seda toodet saab kasutada kahte moodi: kas lauad kinnitatakse pealtpoolt kruvidega või moodustatakse kilp, kinnitades profiilid laudade külge altpoolt. Sedasi saab moodustada terrassilaudise kilbid, mida on võimalik soovi korral (näiteks laudise aluse pinna puhastamiseks) eemaldada.

Ruumala OÜ
www.ruumala.com

Sisestatud: 04.04.2018

Ruumala

Tel:
517 9107, 5886 8956
Aadress:
Kadaka tee 42a, Tallinn, Harjumaa
E-mail:
Kirja saatmine ebaõnnestus. Täitke kõik väljad.

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Tuulduva fassaadi eelised ja võimalused

Tuulduva fassaadi eelised ja võimalused

Fassaadil on kaasaegses majaehituses oluline roll. Lisaks visuaalsele atraktiivsusele peab see vastama
kõikidele nõuetele. Seetõttu tuleks enne töö alustamist pöörata piisavalt tähelepanu fassaadi
planeerimisele. Arvestada tuleb selliste aspektidega nagu klimaatilised tingimused, sisekliima, hoone
konstruktsiooni kaitse niiskuse eest ja fassaadikatte valik. Fassaad mõjutab sisekliimat ning kui see on
hästi planeeritud, ei esine siseruumides ilmastiku muutustest tingitud suuri temperatuurikõikumisi.

Ruumala tutvustab: terrassilaudise varjatud kinnitusdetailid

Ruumala tutvustab: terrassilaudise varjatud kinnitusdetailid

Terrassilaudise varjatud kinnitusdetailidega on võimalus ehitada nägus ning pikema elueaga terrass. Ning just nagu reklaamis: „Ja see ei ole veel kõik“! Lisaks eelnevale on sellist terrassi mugavam kasutada ja lihtsam hooldada. Kinnitusdeatilid on valmistatud süsinikkiuga tugevdatud fiiberplastist, mis on UV-kiirguse kindel ja vastupidav. Need on komplekteeritud roostevabast terasest kruvidega. Vajaduse korral võib tellida happekindlast roostevabast terasest kruve (A4), mis taluvad kloori ja soola.

vaata kõiki