Artiklid ja uudised

Oot-Oot Stuudio tutvustab 5 sammu, kuidas sünnib kvaliteetne disain

Disain ümbritseb meid kõikjal - kui oled hoidnud käes telefoni, sõitnud jalgrattaga või istunud tugitoolil, saad julgelt väita, et oled antud kunstiga kokku puutunud. Küll aga on disainil ja disainil vahe. Selleks, et see oleks kasutajasõbralik, tuleb arvestada paljude erinevate teguritega. Oot-Oot Stuudio selgitab, mis on need viis sammu, mille tulemusel sünnib hea Eesti mööbel.

1. samm: pane paika lähteülesanne

Lähteülesanne on üks olulisemaid etappe disainiprotsessis. See kätkeb endas turuvajaduste kindlakstegemist. Oluline on välja selgitada, millised on need omadused ja vormid, mida inimesed meie ümber vajavad ja ootavad. Kui disainitav toode ei vasta inimeste vajadustele ega ootustele, ei ole sellel ka turgu.

Olles tegutsenud mööbliturul tänaseks juba 10 aastat, on Oot-Oot Stuudio uurinud klientidelt juba pikka aega, milliseid tooteid otsitakse. Turusisendi tulemusena sai paika ka lähteülesanne Oot-Oot Stuudio tugitooli Voog loomiseks. Selgus, et puudust tuntakse tugitoolist, mis oleks ühel ajal lihtne ja voolujooneline, ent toetaks korralikult ka selga.

2. samm: visanda toode

Kui lähteülesanne on paika pandud, järgneb toote visualiseerimise protsess. Hea disainer mõtleb toodet paberile joonistades läbi korraga nii esteetilise kui ka tehnilise poole. Tootest, mis on küll ilus, kuid ebamugav, ei ole kasu mitte kellelegi. Seetõttu saab disainist hea disain vaid juhul, kui disainer hoiab end kursis ka tootmise tehnoloogiliste võimalustega ja oskab neid kõrvutada visuaalsete lahendustega.

Oot-Oot Stuudio tugitooli Voog väljanägemine visandati paberile lausa 270 korral, enne kui leiti disain, mille puhul mängivad tehniline ja esteetiline pool kõige tõhusamalt kokku.

 Allikas: oot-oot.com

Allikas: oot-oot.com

3. samm: konstrueeri toode arvutiprogrammis

Arvutiprogrammis pannakse paika toote tehniline raamistik ja parameetrid. Selles etapis saab kindlaks, mis materjale ja kui suures mahus on mõistlik kasutada, et toode oleks ergonoomiline ja kestev.

Voog tugitooli tehniline lahendus on keeruline: tool on konstrueeritud tugevale metallraamile, tema vorm on valmistatud kõrgsurvevalu tehnoloogial, et Voogi eluiga oleks pikk ja ta järgiks selja kumerusi.

4. samm: valmista prototüübid

Kui toote visuaalne ja tehniline pool on paigas, on aeg asuda prototüüpe valmistama. Enne tootmisesse paiskamist tuleb toode valmis teha ka füüsilisel kujul, sest vaid nii saab aimu, kuidas mängib välja paberile visandatud ja arvutiprogrammis konstrueeritud lahendus reaalses elus. See on disainiprotsessi kõige pikem osa, mis võib sõltuvalt toote keerukusest kesta mõnest kuust kuni poole aastani. Prototüüpimine on täppisteadus – see eeldab kannatust, sest muudatusi võib esineda mitmekümneid.

Mööblitööstuses peab näiteks jälgima muu seas seda, kui hästi sobitub kangas tootele. Kuivõrd iga kangas venib isemoodi, on vaja perfektse sobivuse eesmärgil luua lõikeid korduvalt ja igale kangale eraldiseisvalt. See teadmine tuleb üksnes siis, kui näha toodet füüsilisel kujul. Tugitoolile Voog tegi Oot-Oot Stuudio tervelt 38 erinevat kangalõiget.

 Allikas: oot-oot.com

Allikas: oot-oot.com

5. samm: juuruta toode tootmisesse

Disainiprotsessi järel tuleb energia suunata toote tootmisesse juurutamisele. Selles etapis on oluline kindlustada, et kõik toote valmimises osalevad osapooled saaksid vastava väljaõppe ja toode jõuaks valutult lõpptarbijani.

Disain on kahtlemata aeganõudev, keerukas ja oma olemuselt holistiline protsess, mis peab arvestama mitte üksnes toote elementide omadustega vaid ka nende omavaheliste suhetega, selleks, et tulemus tuleks harmooniline.

Oot-Oot Stuudio seisab hea selle eest, et mööbel oleks valmistatud hingega ja liigselt kiirustamata. Nii kestis tugitooli Voog tootearendus ideest teostuseni ligi poolteist aastat. Hiljuti valmisid ka kauaoodatud Voog järi ning uus tugitool Noa.

 Allikas: oot-oot.com

Allikas: oot-oot.com

 Allikas: oot-oot.com

Allikas: oot-oot.com

www.oot-oot.com

Sisestatud: 16.05.2018

Oot-Oot Stuudio

Tel:
5373 0049
Aadress:
Rävala 7, Tallinn, Harjumaa
E-mail:
Kirja saatmine ebaõnnestus. Täitke kõik väljad.

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

8 KÜSIMUST OOT-OOT STUUDIO LOOJALE, DISAINER MARKO ALALE

8 KÜSIMUST OOT-OOT STUUDIO LOOJALE, DISAINER MARKO ALALE

Marko Ala on üks kahest Oot-Oot Stuudio loojast. Oot-Oot Stuudio on disainmööbli firma, mille tooted on nii disainitud, kui ka valmistatud Eestis. Oot-Oot Stuudio tegutseb väikese viiepealise kollektiiviga Tallinna kesklinnas Rävala pst 7 ja nende tugevuseks on kindlasti see, et kõigil Oot-Oot Stuudio inimestel on disainiharidus. Mööblidisainiga konkreetsemalt tegelevad kolm disainerit Marko Ala, Joonas Torim ja Mihkel Mölder. Esitasimegi Marko Alale 8 küsimust, et tema ja Oot-Oot Stuudio kohta rohkem teada saada.

KUIDAS LEIDA IDEAALNE DIIVAN?

KUIDAS LEIDA IDEAALNE DIIVAN?

Kui ees on diivani vahetamine või uue soetmine, võite leida ennast küllaltki keerulisest olukorrast. Valikuid on ju turul mustmiljon. Kuidas aga tunda ära see ideaalne diivan?
Diivaneid on erineva ergonoomikaga ja selleks, et leida omale sobiv, tuleb selgeks teha, kas eelistad midagi pehmemat või jäigemat. Suure istumissügavusega diivanit, et mõnusalt lebotada või klassikalist kitsast diivanit. Nii sule-, verdu- kui poroloondiivanid on väga erineva tunnetusega. Ei saa väita, et üks on parem kui teine, vaid tuleb lihtsalt proovida ja leida endale meeldivaim.

vaata kõiki