Artiklid ja uudised

Infrapunasaun - lihtne paigaldada, mugav kasutada


Infrapunasauna võib paigaldada igasse hoonesse, isegi tüüpkorterisse. Ostja saab paneelide komplekti, mis ühendatakse omavahel spetsiaalsete kinnituste abil. Soovikorral võib infrapunasauna paigaldada hiljem teise kohta, näiteks korterist suvilasse, siis võetakse paneelid lihtsalt lahti, viiakse uude kohta ja pannakse uuesti kokku.
Kui ehitatakse endale tavalise elektrikerisega sauna, puututakse kokku ventilatsiooni, kanalisatsiooni ja niiskustõkke probleemiga. Infrapunasauna puhul selliseid probleeme ei teki, sest see saun ei mõjuta peaaegu üldse hoone mikrokliimat ja selle võib paigaldada kasvõi magamistuppa. Infrapunasaunas võib näiteks lugeda või kasutada elektroonikat (raadio, CD, DVD jm.), mis on tavalises niiskes ja kuumas leiliruumis võimatu.

Infrapunasaunad kosmetoloogias
Infrapunasaunu kasutatakse laialdaselt ka kosmetoloogias. Nahaveresoonkonna aktiveerimine infrapunaga aitab kaasa nahapooride avanemisele ja puhastumisele. Eemalduvad surnud rakud, nahk muutub siledaks, pinguldatuks ja elastseks. Tugeva higistamise tõttu avanevad ka need poorid, mis pole aastaid seda teinud. Toimub nahapuhastus, mida tavaliselt tehakse kosmeetiliste protseduuride abil. Kaovad paljud nahahaigused nagu akne, vistrikud, nõgeslööve, kõõm. Naha jume paraneb, kortsud silenevad ja nahk näeb noorem välja.

Peale selle:
* väheneb nahalt eralduv ebameeldiv lõhn
* paranevad ekseemid ja kontrollimata andmetel psoriaas
* sobib kasutamiseks koos tselluliidiraviga
* lihaste otsese soojenemise tõttu infrasaunas ei pea massaažil kasutama soojendavaid kreeme


Infrapunakiirgus aktiveerib naha verevarustust, mis on peamine eeldus kauni, noore ja õrna naha säilitamiseks. Tänu surnud rakkude eemaldamisele ja nahapooride puhastumisele saab nahk elujõu ja läike. Kaob naha karedus, paraneb elastsus, nahk muutub siledaks ja õrnaks. Tselluliit on želeetaoline ollus, mis koosneb veest, rasvast ja paljudest kahjulikest ainetest. Infrapunakiirgus aitab taastada naha endise seisundi ja eemaldab jääkained organismist higistamise teel.

Psühholoogiline mõju
Lisaks infrapunakiirguse teraapilisele mõjule tasub ära märkida ka selle psühholoogilist mõju.
Infrapunasaunade kirjeldamises ei pöörata tavaliselt sellele erilist tähelepanu, kuid haiguste ennetamisel on sellel oluline osa. Vene ja soome sauna külastamine on mingil määral inimese närvisüsteemile koormav. Kuumas keskkonnas ja suures niiskuses viibimine tekitab inimese organismis järsu ja tugeva närvisüsteemi erutuse. Organism on sunnitud mobiliseerima palju ressursse, et kompenseerida keskkonna mõju, mis omakorda viib vaimsete võimete langemiseni pärast traditsiooniliste saunade külastamist.
Vastupidiselt traditsioonilisele saunale on infrapunasaun õrn. Selle pehmel kliimal on positiivne psühholoogiline mõju inimesele. Infrapunasaun vähendab pinget, tekib puhanud tunne. Infrapunasauna külastamine annab meeldiva tunde, mis on samas raviva toimega.


Ravitoime
1. Infrapunakiirgus suurendab kudede elastsust. Antud tegur on oluline kõõluste ja lihaste venimisel. Lisaks on sügavsoojendust soovitav kasutada enne treeninguid ja spordiüritusi, et vähendada sporditraumade ohtu. Niisiis paraneb kudede elastsus.
2. Infrapunakiirgus parandab jäsemete liikuvust. 45°C soojenemisel suurenes sõrmede liikuvus 20% võrra. Analoogne on ka teiste probleemsete kõõluste ja kudede reaktsioon.
3. Infrapunakiirgus vähendab lihaspinget. Soojuse mõju all lihased lõdvestuvad ja pinge langeb; inimese seisund pareneb isegi siis, kui probleemi põhjus on seotud jäsemete haigestumise või neuroloogilise probleemiga.
4. Pinge langusega lihastes kahanevad ka isheemilised valud; soojus aitab võidelda circulus virtuosusega. Samas vähendab soojus valu nii närvirakkudes kui lähikudedes. Stomatoloogilistes uuringutes räägitakse sellest fenomenist kui valuvaigistist. Soojus soodustab endorfiinide tootmist.
5. Infrapunakiirgus stimuleerib vereringet. Organismi reaktsioon soojusele avaldub intensiivsemas vereringes. Keha teatud osade soojendamine mõjutab teiste kehaosade reflekse ja soodustab veresoonte laienemist.
6. Infrapunakiirgus soodustab põletikuliste protsesside paranemist. Viimasel ajal kasutatakse seda soojust raviprotsessi osana aina rohkem. Selle kasutusalad on järgmised: väiksed haavad, paranemisprotsessi stimuleerimine krooniliste haiguste korral ja teiste haiguste lai spekter (seljavalud, menstruatsioonivalud, neurootilised valud, isheemilised valud, operatsioonijärgsed põletikud, nägemishäired, kõhulahtisus, kopsupõletik, neurasteenia, puusaliigese põletik, külmetused).
7. Infrapunakiirgust on hakatud rakendama vähiravis. See uhiuus meetod on alles katsetusjärgus. Ameerika teadlased arvavad, et see meetod võib õige kasutamise korral olla vähiravis ja valude leevendamisel paljutõotav. Infrapunalainetega ravimine muutub praktikas järjest populaarsemaks. Jaapani arst Yamajaki tõstab oma raamatus “Infrarote Therapie” esile silmapaistvaid tulemusi: põletushaavade valud vähenevad, ravi kestus on lühem, õmbluste arv väheneb; kõrge vererõhk langeb ja see kõik toimub temperatuuril 40-50°C.

Lisaks on teada ka muid tulemusi, mis on saavutatud infrapunalainete kasutamisel:
-madal vererõhk: vererõhk tõuseb tänu selle regulaarsele stimuleerimisele;
-mäluhäired: kiire taastumine;
-aju verevarustuse häired: parem aju varustamine verega ja ajurakkude aktiveerimine;
-toksilised ja radioaktiivsed piirkonnad: negatiivse mõju neutraliseerimine;
-lihaskude: raviprotsessi toetamine, kiirem tervenemine;
-raskekujuline ja krooniline artriit: seisundi oluline paranemine ja valude vähenemine.

Sisestatud: 18.11.2020