Artiklid ja uudised

Kust sai alguse jõulutulede kasutamine?


Jõulude tulekust annavad teada rohkesti põlevad jõulutuled, mida leidub nii tänavapildis kui ka kodudes. Enamasti on selleks elektriküünald, mida leidub erinevates värvivalikutes, pikkustes, samuti on erinevad nii toiteallikad, peale selle on valikus nii vilkuvaid kui ka mitte vilkuvaid. Laia valik jõulutulesid on saadaval Kaup24 veebipoes, endale sobivad leiate siit.

Jõuluvalgusteid saab kasutada nii toas kui ka õues, samuti saab neid panna igale poole- seinale, riputada katuse alla, kaunistada jõulukuuske. Elektriküünlad pole ainult jõulude jaoks, vaid neid saab kasutada ka näiteks suvel hoovi kaunistamiseks.

Jõulutulede ajalugu
Algselt kasutati valguse saamiseks küünlaid. On teada, et juba 17. sajandil kaunistati jõulukuuski küünaldega. Küünlad sümboliseerisid valgust Jeesusele. 1882. aastal hakati kasutama jõulukaunistustel elektrit. Selle idee taga oli elektripirni leiutaja Thomas Edisoni sõber Edward Johnson.

Johnson tahtis asendada tuleohtlikud küünlad elektripirnidest ketiga, mis oleks värviline. Algselt olid sellised valgustid vähe levinud, kuna nad olid hinnalt kallid ja ameeriklased ei usaldanud veel elektrit. 1920ndatel muutusid elektrivalgustid odavamaks ja seetõttu hakkasid ka elektrilised jõulutuled laialdaselt levima.

Tänapäeval on enamik jõulutulesid LED-pirnidest. Need on võrreldes hõõglampidega töökindlamad ja kestavad kauem. Samas mõjutavad jõulutulede eluiga mitmed muud asjaolud.

Kuidas valida jõulutulesid?
Jõulutulede valik on suur ja lai, kuid ka nende valimisel on rohkelt aspekte, millele tähelepanu pöörata. Seega tasuks uurida tähelepanelikult jõulutulede omadusi.

Sise- ja välituled
Jõulutulesid on olemas nii sise- kui ka välistingimustes kasutamiseks. Seega tasuks mõelda, kuhu soovite need panna. Sisetingimustesse sobivad tuled on soodsamad, aga ei sobi õues kasutamiseks. See-eest saab välitulesid kasutada ka toas. Vale kasutusviisi korral võib tekkida lühis.

Kas küünlad sobivad sise- või välistingimustesse, sõltub nende niiskuskindlusest ehk IP-st. Mida suurem see on, seda niiskuskindlama tootega on tegemist. Kui IP on 20, võib seda kasutada vaid siseruumides, kui aga 44, on mõeldud nii sise- kui ka välistingimustes kasutamiseks. Vajaliku informatsiooni leiate kasutusjuhendist.

Valgustite kuju
Lisaks klassikalisele siregel valgusketile on olemas ka jääpurikakujuline valguskett, mis on hästi populaarne just välitingimustes kasutamiseks. Samuti on olemas ka võrgu ning kardina kujulisi tulesid.

Jõuluvalgustite kogus
Kehtib reegel, et õue tuledega kaunistades peab olema neid palju. Kui ehteid pole piisavalt, tasub panna need ühte kohta kokku, näiteks ehtides ära ainult aiavärava. Soovitatav on teha plaan sellest, mida ja kuidas soovite kaunistada. Tasuks teha vajalikud mõõtmed, et selle abil soetada vastava pikkusega valguskett. Samuti on suur osa valgusteid omavahel ühendatavad, mistõttu on hea võimalus mitmeid erinevaid valgusteid kombineerida.

Kui otsustate valida õue jääpurika-kujulise valgustuse, on eriti olulised mõõdud. Sama arvu pirnide juures võib üks valgustus olla pikem kui teine. 100 valgustit viiele meetrile on näiteks linna keskkonnas olevale kahekorruselisele majale piisav. Puude ja põõsaste katmisel tuledega tasuks arvestada 1 m kõrguse kohta vähemalt 150 pirni.

Kaabel
Lisaks tulede kogusele on oluline ka kaabli pikkus. Kaabel peaks olema nii pikk, et jõulukuuse asukoht ei tohiks sõltuda pistiku asukohast. Seega tasub valida kaabel vastavalt toa mõõtmetele. Õuetulede puhul on oluline, et kaabli asukohal ja ühendamisel vooluvõrku jälgitakse ohtusnõudeid.

Kasutamine
Jõuluvalgustite pikaealisusele aitab kaasa ka nende õige kasutamine, sealhulgas paigaldus. LED tuled kestavad aastaid, kuid neid ei tohiks pidevalt üles panna ja siis jälle maha võtta, kuna see lõhub neid. Seega soovitatakse jätta valgustid välja ka suveks.

Vältimaks tulede kahjustamist, ei tohi neid kinnitada naelte, kruvide ja muude teravate vahenditega, vaid tuleks kasutada konkse ja aasasid, milles on juhtmed vabalt.

Ohutusnõuded
Välisvalgustide puhul tasub tähelepanu pöörata ka sellele, kuidas nad on vooluvõrku ühendatud. Kõige parem oleks, kui selleks on olemas hoone välisseinal niiskuskindel pistikupesa. Kui seda pole, võib kasutada pikendusjuhet, aga ainult ühte ning peab järgima ohutusnõudeid. Kindlasti ei tohi vedada kaablit läbi akna, kuna akent sulgedes võib juhe saada vigastada ja tekkida nii lühise kui ka elektrilöögi oht. Samuti tasub neid aeg-ajalt kontrollida.

Jõuluvalgustite asukoha valikul tasub pöörata tähelepanu sellele, et jõulutuled oleksid maapinnast kõrgemal ega puutuks kokku vee ning mustusega, et vältida elektrilöögiohtu. Tasub jälgida ka seda, et pirnid kuumenemisel ei tekitaks tuleohtlikke kokkupuuteid fasaadi ja puuokstega.

Samamoodi tekitab küsimusi, kas on mõtet hoida jõulutulesid alati töös või mitte. Kui valgustid on pidevalt sisse lülitatud, kuluvad nad kiiremini, kuna valgustitel on määratud keskmine põlemisaeg. Teisest küljest ei ole valgustite pidev sisse-välja lülitamine ka hea, kuna see võib tuled kiiremini läbi põletada. Kindlasti tasub tuled lülitada välja kodust lahkumise korral. Juhul, kui uled põlevad ööpäevaringselt, peaks nende üle olema ka pidev järelvalve.

Lisaks elektriküünaldele on ka muid võimalusi oma kodu kaunistamiseks ja jõulumeeleolu
loomiseks. Suure valiku erinevaid jõulukaupu leiate Kaup24 veebipoest

Sisestatud: 18.12.2020

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Väikesed kasvuhooned aiasaaduste kasvatamiseks

Väikesed kasvuhooned aiasaaduste kasvatamiseks

Soovid ise tomateid, maitsetaimi ja kurke kasvatada, aga sinu pere on väike? Väikesed kasvuhooned on selleks puhuks väga heaks lahenduseks. Paljud inimesed on kogenud seda, et suure suve ajal, kui viljad hakkavad valmima, on neid nii palju, et nende ära tarbimisega on raskuseid. Väikesed kasvuhooned on piisavalt ruumikad, et rahuldada väiksema pere vajadused, ilma et saaduste ära söömisega peaks probleeme tekkima. Kuidas valida kasvuhoonet ja mida selle hooldamisel silmas pidada?

Mootorsaest heade nippideni ehk esimesed sammud aianduses

Mootorsaest heade nippideni ehk esimesed sammud aianduses

Me kaalume hoolega, milline diivan oleks elutuppa see õige otsus ning kas kööki sobiks paremini tume või hele mööbel. Lisaks veel kümned ja kümned teisedki disainiga seotud otsused, mida uut kodu sisustades või olemasolevat uuendades vastu peame võtma. Aed on aga ju justkui meie kodu laiendus ja muidugi tahame, et sealgi toimuv peegeldaks meie eelistusi, soove ning valikuid. Kui see on aga sinu esimene kord aeda disainida, siis millega võiks arvestada?

vaata kõiki