Artiklid ja uudised

Hallitus võib olla kodu suurim vaenlane!


Kui oled oma kodust avastanud hallituse, pead sellest vabanema nii kiiresti, kui võimalik Enne võitluse alustamist peaksid teadma mõningaid olulisi aspekte oma koduse vaenlase kohta.

Mis on hallitus?

Hallitus on pisike seen. Hallitusseente eosed elavad kõikjal: õhus, mööblil, toidus, seintel ja põrandal. Hallitusseente eosed on olemas enamasti seal, kus sageli tehakse märgpuhastust ja seal kus puhastatakse harva, seetõttu on hallitus inimese läheduses sisuliselt tavaline.

Samal ajal on hallitus nii pisike, et me isegi ei märka, kuidas me seda sisse hingame!

Hallitus kasvab ainult seal, kus on palju niiskust. Kui sinu kodus on niiskust vähemalt 60%, siis on see ideaalne keskkond hallituse paljunemiseks.
Hallitus ei karda külma - madalal temperatuuril see lihtsalt ei paljune, kuid elab edasi.

Seen toitub orgaanilisest ainest ja veest ning ei vaja eluks päikesevalgust, nagu näiteks taimed. Selle tulemusena on puitpinnad enim mõjutatud. Betoonist või plastist pind võib saada kannatada, kui see ei ole puhas.

Kui hallitusel ei ole millestki toituda, lõpetab see paljunemise! See on hallituse likvideerimise aluspõhimõte - hallituse jaoks vajaliku toidu ja vee eemaldamine.

Kuidas hallitust ennetada ja sellest vabaneda?

Vannitoas on ventilatsioonisüsteem palju nõrgem või puudub see üldse, mistõttu on 60-protsendilise õhuniiskuse saavutamine ühe tunni jooksul peale vannis käimist väga lihtne. Vannist või duššist tulev õhk on soe ja niiske, mis on ideaalne hallituse arenemiseks.

Kahjuks ei ole hallitus toidu suhtes väga pirtsakas. See suudab elada seebijääkidest, karvadest ja paljust muust. Kui sa võtad dušši, pritsib osa vett paratamatult koos orgaanilise mustusega vannitoa nurkadesse ja kui seda järjest koguneb, on hallitusel toiduvaru olemas.

Kuidas siis ikkagi ennetada?

Vannitubadesse tuleks kindlasti paigaldada sundventilatsioon ehk elektriline väljatõmbeventilaator. Selle võimsust peab hindama ruumi suurusest tulenevalt.

Kui pole muid lisaõhu juurdepääsukanaleid, oleks soovitav näiteks vannitoa ukse alumisse ossa teha restiga kaetud õhukanal.

Kontrollida tuleks olemasolevate kortermajade ventilatsioonilõõride puhtust ja vajadusel need puhastada, juhul kui väljatõmbeõhk just sinna suunatakse.

Kui kodu on puhas, kuiv ja kõik on niiskuse eest nõuetekohaselt kaitstud, ei tohiks hallitusega probleeme tekkida. Mõnikord võib hallitus siiski ilmuda, kuid pea meeles - kõrvalda see kiiresti ja väldid probleeme.

Kui sa ei hävita hallitust kiirelt, võib see mõne aasta jooksul hävitada sinu kodu, eriti puidust seinad


Kuidas hallitusest vabaneda?

Äädikas on ideaalne vahend hallituse tõrjumiseks. Lihtsalt vala äädikas pihustisse ja pihusta hallitusele. Seejärel jäta umbes tunniks seisma. Pühi käsnaga ja kuivata pind kindlasti salvrätiku või kuiva lapiga.

Valgendilahus veega on hallituse tõrjumiseks samuti tõhus (1: 3 suhtega lahjendades). See lahus tuleb samuti pritsida hallitusele ja jätta mõneks ajaks seisma ning seejärel pind puhastada.

Viina saab samuit kasutada, kuid see on palju kallim kui äädikas või valgendi.

Efektiivne moodus on ka vesinikperoksiidilahus (veega suhe 1: 2). Seda lahust tuleks hoida enne puhastamist hallitusel 10-15 minutit.
Protsessi kõige olulisem osa on puhastamine ja kuivatamine. Fööni kasutamine ei aita.
Hallitus võib taluda 100-kraadist temperatuuri isegi 2 tundi, nii et isegi keev vesi ei aita!

Pärast puhastamist on väga oluline ruumi õhutada. Talvel on see üsna raske, seega soovitame osta õhukuivati.

Niiske õhuga ruumides on hea kasutada õhuniiskuse kogujat. Vahetult pärast hallituse eemaldamist lülita see mõneks tunniks sisse ja hallitusel on võimatu ellu jääda.
Kui kodus koguneb kondensatsiooni ja niiskust, tuleks üle vaadata ka kodu ventilatsioonisüsteem ja kliimaseade. Kui vabaned hallitusest mõnes kohas, aga tubades on endiselt liiga palju niiskust, tuleb hallitus uuesti tagasi.

Sisestatud: 17.02.2021

E-antiik

Tel:
5697 9164; suomi (+358) 46 585 1374
E-mail:
Kirja saatmine ebaõnnestus. Täitke kõik väljad.

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki