Artiklid ja uudised

5 KÜSIMUST, MIS AITAVAD TEHA ÕIGE PÕRANDAVALIKU



Põrand on iga kodu alus, seda nii otseses kui ka kaudses mõttes. Kogu meie kodune elu toetub põrandale, samuti paneb põrandakujundus aluse kogu kodu disaini­kontseptsioonile. Õige põrandakatte valimine on enamasti keerulisem, kui lihtsalt kõige kaunima mustri või vastupidavaima materjali leidmine. On hulk teisigi faktoreid, mida tuleb arvestada valiku tegemisel: niiskus, libedus, mugavus, põrandaküte... Kodupõrandal on oluline roll meie elukvaliteedile, sest hästi valitud lahendus näeb hea välja, on mugav ja turvaline ning kestab kaua.

Panime kokku 5 küsimust, millele lihtsalt JAH või EI vastates saad parema ettekujutuse oma kodu põrandale esitatavatest nõuetest. Loodetavasti aitab küsimustik valida just sulle sobiva lahenduse ning oled tehtud valikuga ka aastate möödudes rahul.

1. Kas põrand peab taluma vett?

JAH. Vali põrandakate, mis sobib vastavasse keskkonda. Kui vesi jookseb otse põrandale, siis on sobivaks lahenduseks keraamilised plaadid ja spetsiaalsed vinüülkatted. Märja, näiteks dushialuse põranda puhul on väga oluline faktor veel materjali libastumiskindlus.
Kui tegemist on pigem niiske ruumiga, kus otsene kokkupuude veega on vähene, võib kasutada ka LVT-d, vinüülvaipu ning isegi vastava töötlusega puitu ja laminaati.

EI. Niiskuskindlus ei ole piiranguks ja võid valida praktiliselt kõikide põrandakatete vahel.

2. Kas põrand peab sobima lemmikloomadele?

JAH. Lemmikloomade puhul kerkib põrandavalikul esile kolm peamist märksõna: kulumiskindlus, libedus ja plekikindlus. Mida suurem loom, seda olulisemad need kriteeriumid on. Head lahendust lemmikloomadele pakuvad LVT ja naturaalne linoleum. Need on ruumiga samas temperatuuris, piisava vastupidavusega ega ole libedad. Kivipõrand on küll väga vastupidav, aga külje all kõva ja põrandakütte puudumisel külm. Parkett on ilus ja mõnus, kuid ei kannata kraapimist ega niiskust ning lemmiku salamisi tekitatud loiguke võib puitpõrandale tekitada jäädava kahjustuse.

EI. Kuigi põrandakatte vastupidavus on enamasti oluline, ei ole see peamine tegur otsustamisel. Kui aga kodus toimetavad aktiivselt väikelapsed, siis tasub samuti mõelda eelpool nimetatud argumentidele.

3. Kas põrand peab sobima põrandaküttele?

JAH. Kui kasutad põrandakütet, siis on peamised kaks parameetrit: materjali temperatuuritaluvus ja soojusjuhtivus. Enamik materjale taluvad temperatuuri kuni 27*C, kuid igaks juhuks tasub selles eelnevalt veenduda, eriti just puitpõrandate ja vaipkatete puhul. Kivi ja keraamiline plaat taluvad kuuma väga hästi ning need on ka head soojusjuhid. See tähendab, et kivipõrandate kütmisel on soojuskadu väiksem. Puit on üsna halb soojusjuht. Kui põrandakütet kasutada puitpõranda all, siis tasuks eelistada mitmekihilist laudparketti, mis on aluspõrandale liimitud ning temperatuuri kõikumised tuleb hoida minimaalsed. Hästi lasevad soojust läbi ka õhukesed materjalid nagu linoleum, LVT ja vinüülkatted.

EI. Kui põrandakütet ei kasutata, siis on hea arvestada materjali loomuliku soojusega. Kivi ja laminaat jäävad palja jala all külmaks, linoleum, PVC ja LVT ei jää. Puit- ja korkpõrand on iseenesest soojad materjalid. Ning vaip on alati täiendav võimalus mõnusaks jalgealuseks.

4. Kas põranda hooldus peaks olema kiire ja lihtne?

JAH. Kuigi kõikidele põrandatele piisab igapäevaseks puhastamiseks tolmuimejast või -mopist, siis tasub arvestada ka sagedusega. Ehk koristamise vajaduse määrab ära see, kui kiiresti põrand hakkab välja näitama igapäevaselt tekkivaid jälgi. Ühetooniline põrand näitab neid välja rohkem kui mitmevärviline ning tume rohkem kui hele. Kui soovid, et koristama peaks võimalikult harva, siis vali plekikindel ja vastupidav materjal, mille pind ei vaja täiendavat perioodilist töötlust: LVT, keraamilised plaadid, linoleum, laminaat. Arvesta, et lakitud parketi hooldus on oluliselt lihtsam kui õlitatud puidul. Hea tolmupüüdja on vaip, mis kogub ruumis lendleva tolmu endasse ja hoiab nii õhu puhtamana. Head vaipa on lihtne puhastada pöörleva otsikuga tolmuimejaga, näit Dysoniga.

EI.Kui põrandate hooldus pole mingi küsimus, sulle meeldib igapäevaselt tolmulapiga toimetada ning oled äparduste puhul valmis kiiresti reageerima, siis vali julgelt see, mis meeldib. Olgu see süsimust läikivaks poleeritud plaat või lumivalge vaip. Kui oled veel valmis korra aastas mööbli kokku lükkama, et põhjalikum põrandahooldus ette võtta, siis on heast õlitatud puitpõrandast raske midagi mõnusamat leida.

5. Kas paigaldad põranda ise või palkad professionaalid?

ISE. Vaata kriitiliselt üle aluspõrand. Ainult siledal ja tugeval aluspinnal kestab põrand hästi. Parketi alusvaht ei ole mõeldud aluspõranda tasandamiseks ja varem või hiljem on seda näha ning tunda. Hinda oma oskusi ja võimekust adekvaatselt. Viletsa paigalduse korral näeb ka kallis ja hea põrandakate aja möödudes halb välja. Õnneks pakuvad tootjad üha enam lihtsalt paigaldatavaid põrandakattematerjale.

TELLIN TÖÖ. Kvaliteetne paigaldusteenus võib väikesel pinnal osutuda oluliselt kallimaks kui materjal ise. Vali spetsialist, kes tõesti teab, mida teeb. Küsi julgelt soovitusi materjali müüjalt.

Sisestatud: 18.06.2021

Floorin Interior

Tel:
655 8244, 655 3902
Aadress:
Pärnu mnt 139E/3, Tallinn, Harjumaa
E-mail:
Kirja saatmine ebaõnnestus. Täitke kõik väljad.

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki