Artiklid ja uudised

Turule on jõudnud nanotehnoloogiline iseparanev krohv


“Kui palju suudab fassaadikrohv end ise taastada ja uuesti nanotasandil molekule omavahel siduda.”

Fassaadikrohvid ja terviklikud fassaadisüsteemid on oma arengus jõudnud nüüd päris nanotehnoloogiani. Nanokrohvide nimetus on kasutusel olnud juba aastaid, aga oma nimetuselt pole neil rohkem ühist kui elementide suurust mõõdetava mõõtühiku “nano” kasutamisega. Tänapäeval pole küsimus enam selles, kui suur on krohvi tera suurus ega see, millega saavutatakse vastupidavus ja elastsus. Nüüd räägime juba kui palju suudab fassaadikrohv end ise taastada ja uuesti nanotasandil molekule omavahel siduda.



“Päikesekiirgus lõhub krohvi molekule ja tekitab mikropragusid juba esimesest päevast”

Märkame fassaadi probleeme tavaliselt siis, kui need on juba silmnähtavad. Tegelikkuses hakkab kogu lagunemisprotsess pihta aga kohe ja seda molekuli tasandil. Päikesel on meie elus väga mitmekülgne mõju, sest täidab meie planeedi toimimisel eksistensiaalset rolli, aga tema mõjul on ka negatiivseid jooni. Kaua intensiivse päikese käes viibides põletame oma naha ära. Samamoodi laguneb paekivi, puit ja nii mõjutab päike ka fassaadikrohve juba esimesest päevast alates. Päikesekiirgus pommitab molekule lõhkudes nende vahelisi sidemeid ning tekitades sellega mikropragusid, pleekimist, koorumist ja muudab selle vastuvõtlikuks vetikatele, seentele ja hallitusele. Teadlased on jõudnud järeldusele, et päikesekiirguse negatiivne mõju füüsilistele materjalidele on põhjustatud nanotasandil kiirguse mõjul tekkinud vabanenud radikaalidest. Molekuli välispinnal on normaalolekus välispinnal elektronid ning igal elektronil paariline. Vabad radikaalid on erimoodi molekulid, mille pinnal on vähemalt üks ilma elektron paariliseta aatom. Kui molekulil pole elektronpaari, siis ta hakkab kõrval molekulidelt neid otsima ja varastama. Sellega tekib kogu materjali molekuli tasandil paras segadus ja seina tekivad mikropraod. Niiskus, külmumine jm faktorid pääsevad ligi ning lõhuvad materjali veelgi.

“Nanotasandil on asjad nii paigas, et vee molekul läbi ei mahu, aga veeauru samas läbi laseb.”

Henkeli keemikud erinevates laborites teevad tööd, et päikese mõju materjalidele oleks võimalikult väike. Kui enne elimineeriti probleemi elastsusega, siis nüüd ennetatakse probleemi tekkimist juba nanotasandil. Nanotasandil on asjad nii paigas, et vee molekul läbi ei mahu, aga veeauru samas läbi laseb.

“Nanotasandil plommitakse ja kasvatatakse kahjustatud polümeeri sidemed kinni.”

CT76 Solar Protect krohv on esimene päris nanotehnoloogiline krohv, mille nanotasandil tegeletakse nö. vabade radikaalide rahustamisega. Välja on töötatud nanotehnoloogiline lahendus kaitsmaks krohvikihti päikese kiirguse kahjustava toime eest. Selle uuendusliku krohvi peamine eripära on uus UV Protect nanotehnoloogia, mis põhineb valgusstabilisaatoritel ehk UV-absorberitel ja vabade radikaalide püüduritel. Alustuseks filtreerib krohv enamuse kahjulikust päikesekiirgusest ning enne kui mikropraod tekkida saaksid, siis nanotasandil plommitakse ja kasvatatakse need polümeeri sidemed kinni. Niiviisi pole küsimus enam selles, kui kaua suudetakse eelnevate tehnoloogiate puhul elastsuse abil krohvi lagunemist venitada, vaid kaua suudab krohv end ise edukalt taastada välimust kaotamata. Suur erinevus on ka selles, kas kogu fassaadiviimistlus tuleb kunagi nullist uuesti teha või piisab selle hooldamisest ja uute kihtidega parendamisest.

“Vastupidavus kui 5kg kaaluv teraskuul kukuks 2m kõrguselt.”

Juba üle 20 aasta on Eestis kasutatud Ceresit õhekrohvi SILS süsteeme. Õhekrohviga kaetud fassaadid on oluliselt kergemad (15kg) kui karkassile kinnitatud süsteemid (25-45kg). Ceresiti fassaadisüsteemid pakuvad hulgaliselt erinevaid lahendusi. Isepuhastuvad, kiirpaigaldatavad ning löögikindlad süsteemid. Henkel on välja töötanud tugevdatud fassaadisüsteemi Ceresit Impactum mehaaniliste kahjustustele vastu pidama. Süsteem peab vastu löökidele tugevusega 100 J, mida võib võrrelda 5 kg kaaluva teraskuuli kukkumisega 2m kõrguselt. See saavutatakse tänu elastomeeride kasutamisele armeersegu ja kattekrohvi koostises. Lisaks on süsteem sarrustatud kiudude kombinatsiooniga, kus elastsed ja pikad klaaskiud vahelduvad lühikeste ja jäikade süsinikkiududega. Selline kombinatsioon tagab lisaks suurepärasele mehaanilisele vastupidavusele ka termilise vastupidavuse just järskudele temperatuuri- ja niiskuse muutustele. Parima kaitsega fassaadisüsteemi jaoks soovitab Karl Bilder kasutada armeersegu CT100, tugevdatud armeervõrku CT327 ja päikesekaitsega nanokrohvi CT76.


Kust hankida materjalid?
Tänu tihedale koostööle tootjatega on kõik siin kirjeldatud lahendused saadaval Karl Bilder esindustest ja projektimüügist. 24 aastase kogemusega Karl Bilder, varasemalt tuntud ka kui Värvikeskuste Grupp OÜ, varustab Eesti ehitajaid nii viimistlus- kui ehitusmaterjalidega. Karl Bilder – ta on ehitaja abiline, kes tarnib talle kõik materjalid, mida ta ehitusel vajab ning on nõustajaks parimate lahenduste välja selgitamisel. Karl Bilder turundusjuht Adrian Rannut on veendunud Karl Bilder meeskonna asjatundlikkuses ja abivalmiduses: “Meie meeskond on oma teadmiste ja kogemustega ehitusalaseks nõuandjaks, kelle poole võib julgelt pöörduda. Kliendid tunnevad end Karl Bilder esindusi külastades mugavalt ja meie inimestega suheldes on nad alati heatujulised. Meie klienditeenindus teenindab igat klienti personaalselt otse teenindusletist, mis on meeldivaks üllatuseks eriti just uutele klientidele. Karl Bilder kliendihaldurid leiavad iga kliendi soovi realiseerimiseks parimad lahendused, materjalid ja tööriistad. Meie kliendid on hinnatundlikud, aga meie juures hinna pärast ei muretse, sest teavad, et meilt saab klient oma kauba alati parima hinnaga, olenemata päevast. Suured juurdehindlused ja sellelt allahindlused konkurentide juures ei mängi meie klientide jaoks rolli ning ei tasu ära vaeva ja jooksmist, kui tead kus on materjal püsivalt hea hinnaga. Klient saab kiirelt teenindatud, sest samal ajal kui ta head kohvi joob, on vajalikud materjalid juba kauplusest teenindajate poolt kokku kogutud ning värv ka toonitud. Suurema ehituskauba saab kätte otse laost või tarnitakse juba samal või järgmisel päeval ehitusobjektile. Väiksema kauba saab kätte ka kaupluste juures olevatest 24h ekspresskappidest ööpäevaringselt ja kontaktivabalt.”.

Sisestatud: 30.06.2021

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki