Artiklid ja uudised

Tilkkastmissüsteem laseb suve nautida


Kuumarekordid meelitavad rannahunte, ent selge see – taimedele põud jõudu juurde ei anna. Heaks lahenduseks on tilkkastmissüsteem, mis viib täpselt arvestatud veehulga taimede juurestikuni.

Tilkkastmissüsteeme saab paigaldada nii kasvuhoonesse kui muu istutusala juurde – ei mingit kastekannuga rassimist, tuleb vaid kraan lahti keerata.

Lisaks säästavad kastmissüsteemid vett, sest enam ei niisutata taime ümbritsevat maapinda ja kastetakse taimede juuri. „Iga taim saab vajaliku koguse vett, mis tõstab oluliselt taimede saagikust ning vesi jõuab vahetult taime juurteni,“ osutab maastikuarhitekt Signe Kangur Bauhofis pakutavaid süsteeme tutvustades.

Levinud süsteemid harrastajate seas on nt Zuk ja Gardena, sest nende paigaldus on lihtne ja erihooldust süsteem ei vaja. Näiteks Zuk baaskomplekt sobib 4–6-meetrisele kasvuhoonele kahe või kolme peenraga, kus on kuni 60 taime, vajadusel saab tilguteid juurde osta.

Arusaam, et niisutussüsteem on kallis investeering, ei vasta tõele: neid saab edukalt kasutada ka lillepeenarde või hekkide niisutamiseks. Alustuseks tulekski selgeks teha, mis on kastmist vajavate taimeridade pikkus, millised võimalused on veevarustuse osas – süsteemi saab ühendada veetrassiga või veenõuga, kust vesi alla vajub.

Tasub teada
- Kasta saab kas maa alt juuri niisutades või ülalt lehtede kaudu niisutades.
- Kapillaarne või tilgutiga niisutamine toimub maa alt, süsteem paigaldatakse maa sisse või maapinnale.
- Tilgutiga niisutamiseks kasutatakse tilguti torusid, tilguti linti või kapillaare. Tilgutiga toru tasub valida suuremate taimede kastmiseks, sh puud, hekid jmt. Tilguti lint on kohane väiksematele taimedele. Kõige täpsema kastmise tagab kapillaarne kastmissüsteem (iseäranis sobilik nt roosidele või tomatitele).

Artikkel ilmus ajakirja Remondi ja ehita 2021 suvenumbris.

Sisestatud: 20.07.2021

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid