Artiklid ja uudised

Millist sisekujundust ja sisustust eelistavad kinnisvara ostjad?

Lahe Kinnisvara maakleri Krista Järve hinnangul on ostjaid turul rohkem, kes eelistavad sisustusega kodu. Enamasti hõlmab see küll sisseehitatud sisustust, kuid on tulnud ka ette juhtumeid, kus on müüdud koos kogu sisustusega maja ning ka aastate möödudes on samad aknakatted ees, millega maja osteti. „Laias laastus võiks aga öelda, et umbes 60% ostjatest eelistab osta sisustusega kodu ja 40% eelistavad nö tühje ruume, kuhu ise looma hakata,“ ütleb 20aastase staažiga maakler Järv.


Milline sisekujundus või sisekujundusstiil on müügi juures kindla peale minek?
 Esmamulje üldpilt avaldub juba müügikuulutuses, kus on selgelt välja joonistunud müüjate kodukujunduse stiil. Heledates toonides kodu, rohkelt päevavalgust, omavahel harmoneeruv mööbel, valgustid, aknakatted, emotsioone loovad detailid ja kõik paigas olevad sisustuselemendid.
Eesti inimene on loominguline ja aina rohkem kohtab müügipakkumistes selliseid vau efektiga kodusid. Sisekujunduses ei tohiks ära unustada, et lihtsuses peitub võlu, mida vähem, seda uhkem.
Olen ka müünud kodusid, kus on olnud väga palju sisustust ja asju, et sisse astudes tekkis tunne kui palju väiksemast kinnisvarast, kui tegelik ruutmeetrite arv oli. Juhul kui sellisel juhul ei ole võimalik müügiperioodiks kinnisvara mööblist ja asjadest tühjendada, peab olema ostjal väga hea silm ja kujutlusvõime. Eks nagu alati kinnisvara puhul loeb ka asukoht, kui see on väga hea, tekib inimesel ettekujutus ja eelistus ka seoses asukohaga.
Noorem ostjaskond vaatab sageli pigem kohe nii öelda valmis lahendust ehk sisustatud kinnisvara, pisut vanem ostjaskond on valmis tegema kodule "oma nägu".
Rahvusest tulenevaid eelistusi kohtab samuti koduostjate seas. Sageli avalduvad need eelistused värvides ja sisustuselementides.

Kui palju mängivad sisustusega kodude müügi juures toonid – hele/tume, must/valge, pruun … kirju? 
Eelistusi on erinevaid, ei saaks öelda, et ainult Skandinaavia stiil müüb, väga popiks on kujunenud näiteks ka müüdava objekti enda eripära. Palkmaja puhul kindlasti köidab puhastatud palksein ruumi osana või mõni nähtav puittala laes. Sama asi näiteks paekivi seinaga. Väga põnevad on lihvitud vanad laudpõrandad, stiilsed tapeedid, efektivärvidega seinad.

Kui kodu müüakse koos mööbli ja kodutekstiilidega, kas siis on parem müüa terviklik sisustus või jätta vaid osa mööblist? Kas meelsamini ostetakse täismöbleeritud kodu või sellist, kus omanik on oma lemmikesemed juba ära viinud või müünud. 
Tavapärane on jätta integreeritud mööbel koos tehnikaga ning eritellimusega mööbel uuele ostjale. Mõlemad sisalduvad sel juhul juba müügihinnas.
Olen müünud ka täislahendusega kodusid, kus on kogu sisustus jäänud ostjale. Samas ka täiesti vastupidiseid olukordi, kus ostetakse kodusid, kus ostja palub müüjal kõik esemed ära viia. Vahel on läinud müügilepingusse sisse müüja kohustuseks teha kõik ruumid asjadest tühjaks üleandmise- vastuvõtmise hetkeks. See puudutab majade puhul näiteks ka keldrit, pööningut ja garaaži.

Mida või õigemini milliseid esemeid ostja koos mööbliga müüdavast kodust tavaliselt ostuga kaasa saada ei taha? Milliseid aga just tahetakse eelmisest omanikust alles jätta? 
Valdavalt soovivad ostjad, et ostuga jääks kinnisvarasse integreeritud mööbel, lükandustega garderoobikapid, aknakatted, sanitaartehnika.
Hästi tihti tuleb aga ette, et ostja palub ära viia voodid, vanemad sektsioonkapid ja ka valgustid.

Kas on juhtumeid, kus ostja käib vaatamas kodu, kus on veel mööbel sees, aga müüja viib selle vahepeal minema ja siis on ostja pärast keeldunud tehingust, kuna korter/maja näeb justkui teistmoodi välja? 
Üldjuhul ikkagi fikseeritakse hilisemate vaidluste vältimiseks notariaalses lepinguprojektis, kas siis müügihinda sisaldavate esemete loetelu või siis esemed, mille eest tehakse omavahel kokkulepe hinna osas.
Hilisemate segaduste ja vaidluste vältimiseks oleme fikseerinud ka loetelu asjadest, mis tuleb kodust ära viia, juhul kui ei osteta täiesti tühja kinnisvara, aga kõiki asju ei soovita saada.

Kas koduostjate ja investeeringuks korteri soetajate eelistused on erinevad? 
Minu kogemuse põhjal on investeeringuks soetajatel ja koduostjatel eelistused pigem erinevad. Nn flippijad näiteks eelistavad rohkem remontivajavat ja odavamat kinnisvara. Investeeringuks ostjad, kes soovivad üüritulu teenida, otsivad enamasti valmis vara koos sisustusega. Päris oma koduks ostjate eelistused on aga mitmekesisemad. Seal mängib suuremat rolli ka müüdava vara asukoht, korterelamu puhul korruselisus, rõdu olemasolu ja infrastruktuuri lähedus, elamu seisukord ja palju muid olulisi nüansse. Kui keegi nüüd plaanib enda kinnisvara müüma hakata, saan meelsasti abiks olla müügieelse stilistika loomisega, et tagada kiirem müügiprotsess. See hulk kinnisvara, mida aegade jooksul olen vahendanud, on olnud edukas muuhulgas ka seetõttu, et on ostjatele jätnud väga sügava esmamulje.

Kinnisvara hindaja nägemus, milline sisekujundus ja sisustus aitavad tõsta kinnisvara turuväärtust?
Kinnisvara hindamises tõstab kinnisvara turuväärtust sisseehitatud mööbel ja sisseehitatud mööblisse integreeritud tehnika, sest kui ostja hakkab ise neid soetama, tähendab see ostja jaoks reaalset kulu,“ ütleb Lahe Kinnisvara kutseline hindaja Eda Erissaar. Kui müüdavas kinnisvaras on garderoob ja sisseehitatud köögimööbel tehnikaga, kohandame müügihinda ülespoole. Kohandamine ei pruugi tõsta kinnisvara turuväärtust soetusmaksumuse võrra. Kinnisvara hindamises turuväärtust tõstvaks teguriks ei saa me aga arvestada vallasvara ehk kogu mööbli ja tehnikaga, mis ei ole sisseehitatud, sest müüja võib need hiljem teisaldada.

Juhul, kui vajate kinnisvaramüügil või ostmisel nõu, võtke ühendust Lahe Kinnisvara maakleri Krista Järvega.

Sisestatud: 15.11.2022

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid