Artiklid ja uudised

Seina värvimise tehnikad: 3 nippi viltuse seina tasandamiseks


Viltune toa sein ei pruugi alati olla seotud sügavamate struktuursete probleemidega. Mõnel juhul võib tegemist olla lihtsalt visuaalse defektiga, mis ei mõjuta hoone terviklikkust ega ohutust. Sel juhul saame abiks võtta erinevad seina värvimise tehnikad, mis ei muuda seina küll füüsiliselt sirgeks, kuid loovad optilise illusiooni sirgest seina pinnast ning tekitavad meeldiva ja harmoonilise interjööri. Selles blogipostituses uurimegi lähemalt, milliste nippide abil saab viltust seina visuaalselt parandada ning ruumis tasakaalu luua.


Seina värvimise tehnikad #1: Optiline illusioon sirgest seinast
Üks võimalus on valida seina värvimiseks heledamad värvitoonid. Hele värv peegeldab rohkem valgust ning aitab ruumis avarama tunde luua. Ühtlasi muudab hele värv seina visuaalselt pikemaks ning vähendab viltuse seina mõju.

Teise variandina võid proovida värviliste triipude tehnikat. Vertikaalsed triibud loovad optilise illusiooni kõrgemast seinast. Kui soovid ruumi laiemaks muuta, siis soovitame kaaluda hoopis tumedamates toonides horisontaalseid triipe, sest need lisavad laiust ja ruumikust. Triibud on kaval tehnika, sest võtavad viltuselt seinalt tähelepanu enda peale.

Lisaks heledatele värvitoonidele ja triibutehnikale võid kaaluda ka geomeetriliste mustrite loomist. Geomeetrilised mustrid on suurepärane viis tähelepanu hajutamiseks ning visuaalse huvipunkti loomiseks. Sellised mustrid suudavad seina visuaalselt sirgestada ja muudavad ruumi dünaamilisemaks.


Seina värvimise tehnikad #2: Struktuurvärviga segatud värv
Kui soovid viltuse seina struktuuri pehmendada, võid kasutada spetsiaalset struktuurvärviga segatud värvi. Struktuurvärviga loodud efekt aitab visuaalselt tasandada seina ebatasasusi ning loob optilise illusiooni siledamast pinnast.

Kindlasti on oluline valida õiged värvitoonid, mis struktuurvärviga sobivad. Heledamad või pastelsemad toonid aitavad tekstuuri esile tõsta, samas kui tumedamad toonid loovad sügavust ja varjavad ebatasasusi. Seega, pöörates tähelepanu sobivatele värvitoonidele, saad veelgi parema tulemuse ja visuaalselt sirgema seina.


Seina värvimise tehnikad #3: Kahetooniline värvimine
Kahetooniline värvimine on veel üks võimalus, kuidas viltuseid seinu visuaalselt tasandada. Selleks kasuta heleda ja tumeda värvi kombinatsiooni, mis omavahel hästi kokku sobivad ja kontrasti tekitavad. Selline kahetooniline värvimine aitab luua sügavust ja varjab viltust seina. Sobiva värvivaliku puhul peab kindlasti arvestama ruumis olevate elementide ja valgustingimustega.

Kindlasti on oluline mõista, et seina värvimise tehnikad võivad küll visuaalselt viltuse seina defekti varjata, kuid need ei suuda struktuurset ebakorrapärasust täielikult parandada. Seetõttu soovitame enne värvimist teha vajalikud ettevalmistustööd, nagu krohvimine ja pahteldamine, et tagada võimalikult sile seina pind.


Kas valitud värvilahendus võib niigi viltust seina veelgi enam rõhutada või tekitada sirge seina puhul hoopis vastupidise efekti?
Kõik värvid mõjutavad ruumi üldist taju, olgu tegemist sirge või viltuse seinaga. Kui seina struktuur on viltune, võib vale värvivalik seda veelgi enam rõhutada. Värvivalik on kunstiline otsus, mis võib kas rõhutada või pehmendada seina struktuuriomadusi.

Olenemata sellest, kas eelistad optilist illusiooni, struktuurvärviga segatud seinavärvi või kahetoonilist värvimist, oluline on meeles pidada, et seina värvimise tehnikad pakuvad mitmeid võimalusi, kuidas viltused seinad visuaalselt “sirgeks ajada” ning muuta need harmoonilisemaks osaks ruumist. Valides õigeid tehnikaid ja värvitoone, saad ühtlustada ebatasasusi ning luua ruumi, mis on silmale meeldiv ja atraktiivne.

Nüüd, kui tead seinavärvimise tehnikatest, võid julgesti eksperimenteerma hakata. Kui sa ei ole päris kindel millist värvilahendust kasutada, siis tule Hansacolorisse ja küsi meie käest. Me aitame sul valida värvid, mis muudavad ruumi uueks ja põnevaks kogemuseks.

Sisestatud: 16.08.2023

HANSACOLOR OÜ

Tel:
6036 258, 5888 8039
Aadress:
Laki 16, Tallinn, Harjumaa
E-mail:
Kirja saatmine ebaõnnestus. Täitke kõik väljad.

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki