Artiklid ja uudised

Kirjutuslaud lapsele: Millega arvestada koolilapsele kirjutuslaua valimisel

Hea kirjutuslaud lapsele peaks olema mugav ja ruumikas ning lapse vajadustele ja soovidele vastav. Siin on mõned olulised tegurid, mida tasuks silmas pidada:

Õige suurus
Kirjutuslaud peaks olema lapsele sobiva suurusega, et ta saaks mugavalt istuda ja käed ning jalad mahuksid laua alla ilma ebamugavustundeta. Samas ei tohiks laud olla liiga suur – kõik vajalik võiks olla käeulatuses. Kui ühte kirjutuslauda hakkab kasutama mitu last korraga, siis tuleks tellida pikendatud laud või ratastel liigutatava sahtliboksiga kirjutuslaud Tanel. Ratastel liigutatav sahtliboksiga laud on hea valik ka juhul, kui seda kasutab mitu inimest. Kirjutuslaudade standardkõrgus on 75cm Unolikis on kõik mõõdud (pikkus, laius, kõrgus) muudetavad vastavalt vajadusele ja ruumi võimalustele. Loe milliseid võimalusi pakub eritellimusmööbel.

Ratastel liigutatava sahtliboksiga kirjutuslaud Tanel

Ratastel liigutatava sahtliboksiga kirjutuslaud Tanel

Stabiilsus ja vastupidavus
Lapsele mõeldud mööbel peaks olema stabiilne ja vastupidav, et see kestaks aastaid ja taluks aktiivset kasutust.
Parim on täispuidust kirjutuslaud. Unolik pakub kase-, tamme-, musta lepa- ja saarepuidust ning ka spoonitud kirjutuslaudu.

Lisapinnad ja hoiuruumid
Lapse kirjutuslaual võiksid olla lisapinnad. Hea valik on näiteks sahtlid, riiulid või kapid, kus laps saab hoida oma koolitarbeid ja muid vajalikke esemeid korras. Unolikis saad eritellimusena ise öelda, kas soovid kirjutuslauale sahtleid, riiuleid, kapikest või neid sootuks kombineerida.
Sahtlid: Unolikis saab valida käepidemetega või nuppudega kirjutuslaua sahtleid, aga ka sissefreesitud niinimetatud näpusahtlite või puutega avamise vahel. Väga oluline on sahtli siinide kvaliteet. Isesulguvad ehk tandem siinid on töökindlamad, mugavamad ja palju vaiksemalt sulguvad. Unolikis on kõik sahtlid tandem siinidel. Lapse kirjutuslaua sahtlite põhjad võiksid olla tehtud vineerist, sest vineer on tugevama kandevõimega kui näiteks papist põhi.

Materjalid ja ohutus
Eelista kvaliteetseid ja naturaalseid, mitte sünteetilisi ja toksilisi materjale, mis on lapsele ohutud. Vältida tuleks teravaid nurki. Lapse tuppa sobib hästi näiteks ümarate servadega kirjutuslaud Jaanika. Vältida tasuks ka materjale, mis võivad lapsele viga teha. Sellised võivad olla näiteks klaasist kirjutuslauad või lihvimata ja viimistlemata puidust lauad.

Ümarate nurkade ja servadega kirjutuslaud Jaanika

Ümarate nurkade ja servadega kirjutuslaud Jaanika

Disain
Lastele meeldivad sageli erksad värvid ja huvitavad kujundused. Vali laud, mis sobib lapse maitsega ning inspireerib teda loovuseks ja õppimiseks. Kaasa last kirjutuslaua väljanägemise valimisel – nii tunneb ta end rohkem motiveerituna. Sellest saab tema õppimisnurk! Unolikis saad valida kuni 18 puidu viimistlustooni ja 150 toolikanga seast.

Kirjutuslaud Maddie ja käetugedega tool Ester

Kirjutuslaud Maddie ja käetugedega tool Ester

Valgustus
Hea valgus on oluline nii kirjutamisel kui lugemisel. Veendu, et lapse kirjutuslaud asuks piisava loomuliku valguse käes või varusta see kvaliteetse(te) valgusti(te)ga.

Ergonoomilisus
Õppimiseks peab kirjutuslaud olema kasutusmugav. Arvesta kumma käega laps kirjutab, kas ta on parema- või vasakukäeline. Vastavalt sellele eelista lauda, mille sahtliboks on samal poolel. Näiteks sobib paremakäelisele parempoolne sahtliboks, sest nii on mugavam sahtleid avada ja ka käe toetuspind laual on suurem. Loomulikult võid eelistada ka liigutatava sahtliboksiga mudeleid, nagu näiteks kirjutuslaud Tanel

Jalad ja jalatugi
Võimalusel vali jalatugedega kirjutuslaud, et tagada lapse jalgadele parem verevarustus ja mugavus. Unolikis saame teha kirjutuslaudu eritellimusel sinu lapse vajadusi silmas pidades.

Tool lapsele
Hea tool kirjutuslaua taha peaks olema ergonoomiline, et vältida seljavalusid ja hoida õiget istumisasendit.. Õppimiseks on soovitatav valida kumera seljatoega ja pehmendustega tool. Näiteks saad Unolikis valida 150 erineva toolikatte seast või tellida hoopis tooli oma kangaga. Kindlasti tuleb jälgida ka tooli ja laua kõrguse sobivust, et õlavöötmes pinget ei tekiks. Selja- ja käetugedega tool ning õige kõrgusega laud aitavad tagada lapsele mugava ja tervisliku istumisasendi. Unoliki toole Ester , Nautic, Ekliden ja Alma saab tellida ka käetugedega ning valikus on veel teisigi käetugedega toole. Veendu, et laua ja seina vahele jääks tooli jaoks minimaalselt 60 cm vaba ruumi. Vaata kõiki Unoliki täispuidust toole.

Lapsele kirjutuslaua valimise puhul on oluline leida tasakaal funktsionaalsuse, ergonoomika ja lapse isiklike eelistuste vahel. Oluline on jälgida ka lapse kasvu ja vajadusi ning vajadusel teha kohandusi, et tagada talle tervislik õpikeskkond. Unolikis saad tellida mööbli just sinu lapse vajadusi silmas pidades. Külasta Unoliki esinduspoode Tallinnas Järve Keskuses ja Tartus Jõe Keskuses – meie mööblieksperdid aitavad leida parima lahenduse!

Tugitool Nochy, laste tool Kask, Nautic käetugedega, baaritool Ekliden, Alma käetugedega, Ekliden
käetugedega

Tugitool Nochy, laste tool Kask, Nautic käetugedega, baaritool Ekliden, Alma käetugedega, Ekliden käetugedega

Sisestatud: 23.08.2023

Unolik OÜ Tallinna ja Tartu esindussalongid

Tel:
5191 1255
Aadress:
Pärnu mnt 238, Tallinn, Harjumaa
E-mail:
Kirja saatmine ebaõnnestus. Täitke kõik väljad.

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki