Artiklid ja uudised

Roheline tulevik ehituses: Kuidas EPD ja Bambuskeskus muudavad sinu ehitusprojekti jätkusuutlikumaks.

Ava oma silmad rohelisemale tulevikule: Kas teadsid, et ehitussektor on üks peamisi süsinikdioksiidi heitkoguste allikaid maailmas? Kujutle, kui iga sinu ehitus- või renoveerimisprojekt aitaks kaasa puhtamale ja rohelisemale planeedile. See pole mitte ainult võimalik, vaid muutub järjest olulisemaks tänu EPD-le ehk toote keskkonnadeklaratsioonile ja jätkusuutlikele materjalidele, nagu need, mida pakub Bambuskeskus.

Allikas: Bambuskeskus ja  ECOS, Environmental Coalition on Standards

Allikas: Bambuskeskus ja ECOS, Environmental Coalition on Standards

Mis on EPD ja miks see on oluline?
​EPD ehk Environmental Product Declaration on justkui ehitusmaterjali keskkonnapass, mis annab teavet selle keskkonnamõju kohta kogu elutsükli vältel. EPD koostatakse LCA (Life Cycle Assessment) meetodil, mis on standardiseeritud viis materjali või toote keskkonnamõju hindamiseks.

Allikas: Greenesa ja Bambuskeskus

Allikas: Greenesa ja Bambuskeskus

LCA ehk elutsükli hindamine on meetod, mille abil hinnatakse toote või teenuse keskkonnamõju kogu selle eluea jooksul. See tähendab, et vaatluse all ei ole ainult toote kasutamise faas, vaid kogu protsess alates tooraine kaevandamisest, tootmisest, transpordist, kasutamisest kuni lõpuks toote taaskasutamiseni või hävitamiseni.

EPD – Sinu ehitusmaterjali keskkonnajälg
- Nagu isiklik pass: EPD annab üksikasjalikku teavet ehitusmaterjali keskkonnamõju kohta.
- Elutsükli hindamine: See hõlmab kõike alates materjali tootmisest, transportimisest, kasutamisest kuni selle taaskasutamiseni või hävitamiseni.
- LCA meetod: EPD koostatakse kasutades LCA ehk Life Cycle Assessment meetodit.

Miks see on sinu jaoks oluline?
EPD aitab sul mõista, kuidas sinu valitud ehitusmaterjalid mõjutavad meie planeeti. EPD abil tehtud teadlikud otsused aitavad sul valida materjale, mis on keskkonnasõbralikumad ja vähendavad sinu projekti ökoloogilist jalajälge, aidates kaasa jätkusuutlikuma tuleviku loomisele.

VAATA VIDEOT SIIT

Foto: Bambuskeskus

Foto: Bambuskeskus

EPD ja selle kasvav tähtsus rahvusvahelisel tasandil
Näiteks on juba 2022. aastast nii Rootsi ja Norra ehitusturul EPD sertifikaadi olemasolu kohustuslik. Selline nõue kehtib ka Prantsusmaal, Hollandis ja Belgias. Eestis ja Soomes muutub EPD esitamine kohustuslikuks alates 2025. aastast, mis rõhutab EPD olulisust ja vajadust jätkusuutlike ehitusmaterjalide järele.

Kuidas Bambuskeskus aitab?
Bambuskeskus, pakkudes jätkusuutlikke bambusest ehitusmaterjale, toetab seda lähenemist. Bambus on kiiresti taastuv ressurss, mis seob rohkem süsinikdioksiidi kui tavaline puit. Valides Bambuskeskuse tooteid, toetad sa keskkonnasõbralikku ehitust ja aitad kaasa rohelisema tuleviku kujundamisele.

Foto: Bambuskeskus

Foto: Bambuskeskus

Bambus – looduslik supermaterjal
- Kiire kasv: Bambus kasvab uskumatult kiiresti – kuni 1 m ööpäevas.
- Moso bambus: Peamiselt bambusmaterjalide tootmiseks kasutatav moso bambus kasvab raievalmis vaid 4-5 aastaga.
- Keskkonnasõbralik: Bambus seob õhust 30% rohkem süsinikdioksiidi kui puit ja toodab 35% rohkem hapnikku.

Foto: Bambuskeskus

Foto: Bambuskeskus

Mati Koppeli teekond bambuseni
Mati Koppel, Bambuskeskus OÜ asutaja, avastas bambuse ehitusmaterjalina oma kodu ehitades. Ta otsis materjali, mis oleks keskkonnasõbralik, vastupidav ja näeks ilus välja. Sinu jaoks võib bambus olla samuti parim valik, ühendades vastupidavuse, ilu ja jätkusuutlikkuse.

Bambuskeskuse saavutused ja projektid
Bambuskeskus on osalenud mitmetes märkimisväärsetes projektides. Meeldejääva ja põnevana tooks välja Pärnu Beach Arena hoone katmise toorbambusega 2023 suvel ja koostöö TTÜ tudengitega bambusraamiga jalgratta arendamisel. Uued disainid ja väljakutsuvad projektid on Bambuskeskuse kütuseks.

Foto: Bambuskeskus

Foto: Bambuskeskus

Foto: Bambuskeskus

Foto: Bambuskeskus

Kokkuvõtteks
EPD ja Bambuskeskus pakuvad sulle võimalust ehitada keskkonnasõbralikumalt. Toote EPD on sinu teejuht jätkusuutlike ehitusmaterjalide maailmas, aidates sul teha valikuid, mis on head nii sinule, kui ka meie planeedile.

Kui soovid ka oma järgmist ehitusprojekti muuta jätkusuutlikumaks, võta ühendust Bambuskeskusega. Leiame sinu jaoks ühiselt parima lahenduse!

Sisestatud: 28.11.2023

Bambuskeskus - eksootiline sisustus

Tel:
+372 5895 0720
Aadress:
Tervise 30 , Keila, Harjumaa
E-mail:
Kirja saatmine ebaõnnestus. Täitke kõik väljad.

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

 Kaheksa kaunist bambusest põrandaga kodu

Kaheksa kaunist bambusest põrandaga kodu

MOSO on suurima bambuspõrandate valiku ja edasimüüjate võrgustikuga ettevõte kogu maailmas. Tänaseks oleme tarninud bambuspõrandaid väga paljudesse kodudesse ja kontoritesse. Käesolevas artiklis tutvustan Sulle kaheksat vahvat kodu, mille interjööris mängivad võtmerolli just bambus ja bambuspõrand.

Õige bambuspõranda valik sõltub väga palju tulevasest kasutajast. Kas soovid pikki ja laiu laudu või hoopis peenemat ja huvitava mustriga parketti? Kas paigaldad põranda põrandaküttele või eelistad ,,klick” süsteemiga ujuvat põrandapaigaldust? MOSO bambuspõrandate võimalused ja lahendused on lõputud!

MILLINE ON KESKKONNASÕBRALIK JA SAMAS VASTUPIDAV UUE AJASTU TERRASS?

MILLINE ON KESKKONNASÕBRALIK JA SAMAS VASTUPIDAV UUE AJASTU TERRASS?

Kui oled otsustanud hakata ehitama terrassi või olemasolevat kohendama, siis valides materjali on kindlalt Sinu jaoks oluline, et terrass oleks kauakestev, vähest hooldust vajav ja samas kena välimusega. Eestis on enamus terrasse ehitatud pigem pehmemast okas -või lehtpuidust (mänd, haab, lehis) või komposiitmaterjalist. Aga need ei pruugi olla ainsad materjalid kaasaegse terrassi ehitamiseks. Kas Te olete näiteks kuulnud uuest bambusest terrassilaudisest - Bamboo X treme?

vaata kõiki