Artiklid ja uudised

Väikesed kasvuhooned aiasaaduste kasvatamiseks

Soovid ise tomateid, maitsetaimi ja kurke kasvatada, aga sinu pere on väike? Väikesed kasvuhooned on selleks puhuks väga heaks lahenduseks. Paljud inimesed on kogenud seda, et suure suve ajal, kui viljad hakkavad valmima, on neid nii palju, et nende ära tarbimisega on raskuseid. Väikesed kasvuhoone on piisavalt ruumikad, et rahuldada väiksema pere vajadused, ilma et saaduste ära söömisega peaks probleeme tekkima. Kuidas valida kasvuhoonet ja mida selle hooldamisel silmas pidada?


Väikesed kasvuhooned, mida tasub oma aeda valida
Kasvuhoone valikul arvesta selle suuruse ja materjaliga. Kõige paremaks viisiks, kuidas arvestada välja kasvuhoone suurus, on võtta arvesse seda, kui palju taimi on soov kasvatada. Väikesed kasvuhooned, suurusega umbes 10 ruutmeetrit, on ideaalsed kahe ühe meetri laiusega peenraks, mille vahele jääb umbes 50 cm laiune vahe. See on piisavalt suur, et kasvatada oma pere jaoks tomateid ja kurke. Kui saaduste arv, mida soovib kasvuhoones kasvatada on suurem, siis tuleb vaadata rohkem kui 10 ruutmeetriliste kasvuhoonete poole. Umbes 18 ruutmeetrilised väikesed kasvuhooned on optimaalseks valikuks neljaliikmelisele perele, et kasvatada tomateid, kurke, paprikaid ja mõningaid maitsetaimesid. Sellest suuremad kasvuhooned on otstarbekad juba suuremate perede jaoks või kasvatamiseks müügi eesmärgil.

Väikesed kasvuhooned võivad olla valmistatud nii klaasist, kilest kui ka polükarbonaadist kattega. Neist viimane on kõige populaarsemaid valikuid tänu vastupidavuse ja soojapidavuse poolest. Heaks variandiks on ka klaasist väikesed kasvuhooned, aga klaasi puhul tuleb arvestada, et suuremate tormide ja raske koguse lume all võivad klaasid puruneda. Kõige õrnemaks ja soodsamaks kattematerjaliks on kile, mistõttu soovitavad paljud taime entusiastid seda pigem ajutiseks lahenduseks.

Teine asi, millele kasvuhoonet valides tähelepanu pöörata, on konstruktsiooni materjal. Mida vastupidavast materjalist see on, seda kauem kasvuhoone vastu peab. Klassikaliselt võib kasvuhoone olla valmistatud metallist, puidust, plastikust konstruktsioonist.

Kolmandaks ei tasu unustada selle disaini. Väikesed kasvuhooned võivad olla kuppelhoone, püramiidi või kandilise kujuga. Mõtle, millist disaini oma aeda eelistad ja leia väikesed kasvuhooned Kaup24 ja Hansaposti e-poodidest!

Kasvuhoone ettevalmistamine
Igal kevadel tuleb kasvuhoone muld kobestada, juurde lisada ja mõne aasta tagant ka välja vahetada. Oluline on ka puhastada konstruktsioon ja peenraäärised, et eemaldada taimejäägid ja muud elusorganismid, mis võivad uute taimede kasvu pärssida. Olles pannud paika taimed, mida sel hooajal soovid kasvatada, tuleb kas need ette kasvatada või väikeste taimedena vahetult enne istutamist perioodi osta. Mugavamaks kasvatamiseks soovitame planeerida kasvuhoonesse kastmissüsteemi , mis hoiab mulla niisutatuna, et taimedel oleks sobilik kasvukeskkond. Samuti tasub varuda ka teisi aiatööriistasid, mille abil saab peenraid ette valmistada ja neid hooldada.

Sisestatud: 07.02.2024

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Mootorsaest heade nippideni ehk esimesed sammud aianduses

Mootorsaest heade nippideni ehk esimesed sammud aianduses

Me kaalume hoolega, milline diivan oleks elutuppa see õige otsus ning kas kööki sobiks paremini tume või hele mööbel. Lisaks veel kümned ja kümned teisedki disainiga seotud otsused, mida uut kodu sisustades või olemasolevat uuendades vastu peame võtma. Aed on aga ju justkui meie kodu laiendus ja muidugi tahame, et sealgi toimuv peegeldaks meie eelistusi, soove ning valikuid. Kui see on aga sinu esimene kord aeda disainida, siis millega võiks arvestada?

Kaasaegsed valgustuse uuendused koju

Kaasaegsed valgustuse uuendused koju

Tänapäeva tehnoloogiamaailm üllatab meid jätkuvalt koduinnovatsioonidega, mis mitte ainult ei tee meie elu lihtsamaks, vaid võimaldavad meil ka teha kaasaegseid valikuid oma eluruumide kujundamisel. Siin on valgustuse uuendused, mis võimaldavad nautida esteetikat ja energiasäästuvõimalusi: traditsioonilised pirnid asendatakse LED-tuledega, nutikas ja seninägematu dekoratiivvalgustus. Räägime siis mõnedest kõige muljetavaldavamatest kaasaegsetest valgustuse uuendustest, mis viivad teie kodu atmosfääri kindlasti uuele tasemele.

vaata kõiki