Artiklid ja uudised

8 KÜSIMUST OOT-OOT STUUDIO LOOJALE, DISAINER MARKO ALALE


Marko Ala on üks kahest Oot-Oot Stuudio loojast. Oot-Oot Stuudio on disainmööbli firma, mille tooted on nii disainitud, kui ka valmistatud Eestis. Oot-Oot Stuudio tegutseb väikese viiepealise kollektiiviga Tallinna kesklinnas Rävala pst 7 ja nende tugevuseks on kindlasti see, et kõigil Oot-Oot Stuudio inimestel on disainiharidus. Mööblidisainiga konkreetsemalt tegelevad kolm disainerit Marko Ala, Joonas Torim ja Mihkel Mölder. Esitasimegi Marko Alale 8 küsimust, et tema ja Oot-Oot Stuudio kohta rohkem teada saada.

Millised olid ideaalid sinu mööblimeistrikarjääri alguses ja kuidas on need ajas muutunud?
Alguses oli minu jaoks oluline, et toodaksime mööblit võimalikult nii, nagu seda tehti umbes 50ndatel. See oli aeg, kus kohtus mööblitislerite käsitööoskus seeriatootmise põhimõtetega. Täna paelub aga ennekõike, mil viisil saaks pakkuda kõrget kvaliteeti parima võimaliku hinnaga, nii et väärt mööblit saaksid omale lubada rohkem inimesi.

Mooduldiivan BOHO 250 ja BOHO Tumba 110 Allikas: oot-oot.com

Mooduldiivan BOHO 250 ja BOHO Tumba 110 Allikas: oot-oot.com

Kas ja kui palju on muutunud tehnoloogia, materjalid?
Meie tõeline kirg Oot-Oot Stuudios on efektiivsus. Disainime ja konstrueerime oma tooteid nii, et nende tootmine, transport ja järelteenindus oleks efektiivne ja ratsionaalne. Rohkem oleme hakanud kasutama metalli, mis võimaldab luua täpsemaid ja tugevamaid konstruktsioone.



Kas olulisem on materjal või disain? Kas mingi idee on jäänud ellu viimata selle tõttu, et need kaks ei sobi mingil põhjusel kokku?
Mõlemad on olulised ja peavad käima käsikäes. Meie esimene tugitooli VOOG prototüüp oli puitraamil. Kuid saime peagi aru, et niivõrd keerukat ja sealjuures õhulist vormi on mõistlik luua siiski metallraamile. Lennukaid ided on meil palju, mis laual justkui oma aega ootavad. Et millal leiame hea tehnilise lahenduse või õige materjali selle teostamiseks. Üldiselt võtab heade asjade tegemine lihtsalt aega!

Tugitool VOOG Allikas: oot-oot.com

Tugitool VOOG Allikas: oot-oot.com

Mis uue toote loomisel kõige enam mõjutab või inspireerib?
Soov luua paremaid lahendusi! Mulle meeldib see, kuidas targalt disainides on võimalik ühe tooliga muuta maailma paremaks ja õnnelikumaks. Sest mis võiks olla veel mõnusam, kui peale pikka tööpäeva haarata oma lemmik raamat ja asuda seda lugema ühes ütlemata nägusas ja mugavas tugitoolis, mis on toodetud ressursisäästlikult ja keskkonnateadlikult. See inspireerib!



Milline töö osa on kõige põnevam? Ühe toote taga on ju pikk jada etappe.
Prototüüpide loomine on alati põnev! See on osa, kus idee hakkab kuju võtma ja muutub käega katsutavaks. Samas pakub naudingut ka kogu protsessi juhtimine. On väga huvitav, kuidas efektiivne tellimuste haldamine ja näiteks hea e-poe kujundus muudavad lõppkokkuvõttes kliendile toote soodsamaks.



Kirjelda ühe toote sünnilugu. Kust tuli idee, kes otsustas, millised peavad olema materjalid, disain, kas on ka tuliseid vaidlusi jne. Ava natuke köögipoolt.
Alustame lähteülasande loomisega. Sisendi saame selleks turuanalüüsist ja meie klientide tagasisidest. Vast selles faasis ongi kõige rohkem kirglikku arutelu. Selle käigus panemegi paika ka materjalid ja alles siis hakkab vormiloome ja sealt edasi juba see magus prototüüpimine. Üks suurimaid väljakutseid on aga tootmisesse juurutamine. Prototüübi võid luua küll, aga tulemus peab olema selline, et seda saaks ka mõistlikult ja efektiivselt toota.

Diivan Moss 245 Allikas: oot-oot.com

Diivan Moss 245 Allikas: oot-oot.com

Kui oma kodu sisustad, siis mis on kolm peamist asja, mis peab olema või mis mitte mingil juhul sinu koju ei mahu.
Ennekõike on minu jaoks oluline materjalivalik. Eelistan ehedaid, väärikalt vananevaid materjale, nagu puit, metall, kivi. Igasugu plastikuid püüan pigem vältida.


Jaga põnevaid müüte pehme mööbli kohta, mida on sinult küsitud või sulle öeldud.
Kord oli huvitav lugu meie salongis. Naine tuli mehega ja osutas: “näe, see ongi see COSMO diivan, mida ma mõtlesin, proovi!” Mees aga turtsatas: “See? See näeb ju nii ebamugav välja, ma ei hakka seda isegi proovima!” Kui naine eemale läks, võttis mees siiski istet, et jalga puhata. Hetk hiljem hakkas mees kiitma: “Kuule, sa seda proovisid, see on nii mugav, täpselt seda meil ongi vaja!” Seega, pehmet mööblit tasub ikka ise järele proovida!

Diivan COSMO Allikas: oot-oot.com

Diivan COSMO Allikas: oot-oot.com

Oot-Oot Stuudio on kodumaine mööblifirma, mille eesmärk on luua kasutajasõbralikku ja kestvat mööblit. Stuudio diivanid, tugitoolid ja voodid on nii disainitud kui ka toodetud Eestis. Tule tutvu laiema kanga- ja mööblivalikuga Oot-Oot Stuudio Tallinna salongis, aadressil Rävala 7, või vaata e-poest.

Tutvu toodetega SIIN!
Instagram: @ootootstudio

Sisestatud: 05.03.2024

Oot-Oot Stuudio

Tel:
5373 0049
Aadress:
Rävala 7, Tallinn, Harjumaa
E-mail:
Kirja saatmine ebaõnnestus. Täitke kõik väljad.

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

KUIDAS LEIDA IDEAALNE DIIVAN?

KUIDAS LEIDA IDEAALNE DIIVAN?

Kui ees on diivani vahetamine või uue soetmine, võite leida ennast küllaltki keerulisest olukorrast. Valikuid on ju turul mustmiljon. Kuidas aga tunda ära see ideaalne diivan?
Diivaneid on erineva ergonoomikaga ja selleks, et leida omale sobiv, tuleb selgeks teha, kas eelistad midagi pehmemat või jäigemat. Suure istumissügavusega diivanit, et mõnusalt lebotada või klassikalist kitsast diivanit. Nii sule-, verdu- kui poroloondiivanid on väga erineva tunnetusega. Ei saa väita, et üks on parem kui teine, vaid tuleb lihtsalt proovida ja leida endale meeldivaim.

vaata kõiki