Artiklid ja uudised

21. sajandi linnavilla kvintessents

Nihkes korrustega monoliitelamu Tartus viis arhitektuurisõbra Risto Kozeri mõtted Palladiole ning klassikalise villa moodsale taassünnile kortermajas.

Arhitektid: Thomas Pucher ja Alfred Bramberger
Kaasautorid: Birte Böer, Ana Norgard, Rupert Richter-Trummer, Hans Waldör, Martin Mathy, Georg Auinger, Erich Österbauer, Sabine-Katharina Egarter
Ehitaja: Facio ehituse AS
Rahvusvaheline kutsutud arhitektuurivõistlus: 2006
Ehituse algus: 2007
Kortereid: 42
Aadress: Siili 6, Tartu

Industriaalala taassünd

Tartus on juba ajast ja arust eksisteerinud tööstusrajoonina tuntud Ropka, mida mõnede allikate kohaselt ka Ees- Karlova linnaosana ning ühe industriaalseima piirkonnana teatakse. Tema arendamisele pole varasemalt rõhku pandud. Oodatud on õiget valikut õigel hetkel, mis on kinnisvarafirma aspektist täiesti mõistlik tegu. Vaadates linna teisi suuremaid arendusprojekte on Jõekaare vaatamata praegusele majanduslangusele küll üks põnevamaid ja silmapaistvamaid, kuigi üheksast majast koosnevast arendusest on valmis alles esimene. Fakt on see, et piirkonnale on võimalik nii autoga, paadiga kui jalgsi ligi pääseda, mis veel mõne aasta eest täiesti võimatuna tundus, sest varasemalt oli sealne industriaalterritoorium betoonaedadega piiritletud, justkui tegu oleks militaarse ja salastatud alaga. Betoonaed on stagneerunud nähtus, mida pirkonnas enam naljalt ei kohta.

Tänasega on perspektiivid ja motiivid hoopis teistsugused. Selles mõttes, et Tartu ei meenuta paigaljooksmise mudelit, kus vaatamata pingutustele linnapildis muutusi ei toimu, vaid pigem vastupidi. Objektiivselt vaadeldes kehtib selline reegel vähemalt arhitektuuri puhul, sest uusehitisi kerkib sinna kui seeni pärast vihma. Jutt käib 2006. aastal rahvusvahelise arhitektuurikonkursi raames žürii lemmikuks osutunud Tartu Jõekaare elamurajooni perspektiivikast arendusprojektist, kus on valmis saanud Austria ansambli nimega Atelier Thomas Pucher & Bramberg Architects esimene sissejuhatav lugulaul. Kindlasti on tegu positiivse tendentsiga, sest tulemas on veel kaheksa elamut ning 402 korterit. Kel varasemalt piirkonda väga asja ei olnud siis nüüd ja tulevikus on selleks põhjust küll.


Eramu & Korter
Tekst: Risto Kozer
Fotod: Jaan Sokk

Sisestatud: 06.01.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Soovitusi ja näited olulistest ning nupukatest ruumi- ja mööblilahendustest

Soovitusi ja näited olulistest ning nupukatest ruumi- ja mööblilahendustest

Hetkel, mil maailm on haaratud Covidi viirusest, viibitakse aina rohkem kodukeskkonnas: siin
töötatakse, õpitakse, kokatakse jne. Ruum, kus viibitakse rohkelt võiks igati olla mugav kasutada ning
kena vaadata. Kodukeskkonna seisukohast on vast kõige olulisem õige ruumiplaneering ehk oluline on
ruumi kasutusmugavus, seejärel õigesti valitud v. projekteeritud mööbel ning ära ei tohiks unustada
elektri- ning valgustuslahendust.

Sisekujundaja nipid VAU-efekti tekitamiseks interjööris

Sisekujundaja nipid VAU-efekti tekitamiseks interjööris

Sisekujunduses on ikka nii, et mööblikataloogide stiilis tüüplahendused on head ja turvalised, ent ometi on just väiksed vimkad ja kiiksuga sisustuselemendid need, mis teevad ühest majast või korterist kodu, rääkides selle omanike lugu. Mida aga teha siis, kui sinu kodu interjöör igatseb midagi erilist, ent sul pole õrna aimugi, mis see olla võiks? Ära muretse - meil on taolisteks puhkudeks hulgaliselt häid soovitusi! Toome sinuni mõned põnevad ideed meie sisekujundaja varasalvest.

Intervjuu Michael Hilgersiga: “Loogiline on töötada vineeriajaloo epitsentris”

Intervjuu Michael Hilgersiga: “Loogiline on töötada vineeriajaloo epitsentris”

Maris Vahter Radis Furniture’ist (MV): Peale Lutheri perekonna poolt veekindla vineeriliimi leiutamist Tallinnas asutati 1897. aastal Londonis tütarettevõtte Venesta. 1931.aastal koostöös Venestaga asutatud Isokon seevastu on saanud moodsa disaini ajalukku vineermööbliga. Isokon tootis vineermööblit koostöös selliste maailmakuulsate Bauhausi nimedega nagu Walter Gropius ja Marcel Breuer. 1930ndatel jõudis Isokonile disainida ka Le Corbusier’ büroo. Nüüd, rohkem kui 80 aastat hiljem, samuti saksa ,disainer Michael Hilgers teeb tooteid koos Radis Furniture’ga, valmistades neid Tallinnas. Michael, näed sa siin positiivset ja viljakat pinnast vineeri renessansile?

vaata kõiki