Artiklid ja uudised

Klaasid-peeglid särama! Millega?

Maast laeni peegeluksed, klaasist raamatukapiuksed, klaaslauad on puhtusearmastajale tõeline nuhtlus! Kusjuures üldjuhul on see nuhtlus meil ise vabatahtlikult kraesse võetud...

Ka disainer Aili Ermeli kodus on klaasi üksjagu. Lisaks peegelustele on seal ka klaasist leiliruumiuks ning aknaidki jagub mehemoodi, kõik kenasti ruudukesteks jagatud, sest tegu on eelmise sajandi alguse majaga, kus muudmoodi ei saa ega tohigi.

Kodukiri kahmas kaasa kaenlatäie klaasipuhastusvahendeid ja tormas Ailile appi.

Henkeli Clin ei ole üldiselt väga tuntud aknapesuvahend, aga varustatud uusima nanotehnoloogiaga. Mis äraseletatult tähendab, et vahendiga puhastatud klaaspind peaks hiljem vett ja udu tõrjuma: kui muidu läheb vannitoa peegel pärast tulist kümblust uduseks, siis Clini nanoosakesed peaks seda takistama. Proovisime. Tulemus: kui duši all kähku ära käia, siis püsib Cliniga töödeldud peegel selge. Kui aga vannitoas pikalt lobistada ja aurutada, kipub peegel siiski pisut udutama. Tõsi, siiski vähem kui ilma Clinita.

Ka ilma nanoefektita on Clin tubli ja korralik klaasipesuvahend. Pinna saab puhtaks ilma liigse poleerimiseta, triipe ei jää ja lõhn on normaalne.

“Ajax on minu jaoks liiga vänge lõhnaga,” katsub Aili mõlema selle firma puhastajaga askeldades nina kinni hoida. Tõsi, kõigil Ajaxi puhastusvahenditel on ühtmoodi iseloomulik ja äärmiselt tugev lõhn. Paraku kehtib tihtipeale reegel: mida tugevam lõhn, seda paremini töötab! Mõlemad Ajaxid löövad klaasid kähku ilma suurema vaevata läikima (kasuta ainult kvaliteetset majapidamispaberit, odav poolakas jätab ebemeid). Tulemus: ei mingeid vikerkaarevärvilisi laike-triipe. Kusjuures äädikalisandiga greibilõhnaline (muide, greip teeb puhastusvahendi iseloomuliku lõhna tunduvalt paremaks). Ajax Vinegar annab klaasile kuidagi veelgi parema läike.

Paha lugu on aga kodumaise klaasipuhastusvahendiga. Orto kauba nimi võib ju olla Puhas Kodu, aga tõhusalt puhtaks see vahend klaasi küll ei tee. Lõhn on küll üsna neutraalne puhastuskeemia aroom. Pind jääb vikerkaarevärvides helklema, triibud ja viirud igal pool näha. “See ajab ainult rasva klaasil laiali,” nendib Aili, kui Orto keemiaga puhastatud klaasi Ajaxiga üle tõmbab. Kohe niuhti jälle korras – ei rasva, ei vikerkaart, ei triipe.

Kokkuvõte. Ajax töötab, Clin ka, aga Orto kaubal on kõvasti arenguruumi. Nii et gaasimask pähe, aknad valla ja peegleid-laudu-kapiuksi puhastama! Küll aroomid jõuluks kaduda jõuavad!


Kasutatud aknapesuvahendid

1. Clin. 500 ml, hind 22.50 kr, liitri hind 45 kr.
Uduvastane klaaspindade puhastusvahend, sobib kasutada vannitoas ja mujal niiskes ruumis. Kasutamine: pritsi pinnale, tõmba vedelik lapiga laiali, lase paar sekundit seista ja kuivata.

2. Klaasipuhastusvahend Puhas Kodu. 500 ml, 22.90 kr, liitri hind 45.80. Kasutamine: eemalda klaaspinnalt tolm, pritsi vahendit klaasile ja pühi pind kohe kuivaks.

3. Ajax Vinegar. 500 ml, 34 kr, liitri hind 68. Pihusta klaasile ja pühi kuiva lapiga üle.

4. Ajax Triple Action. 500 ml, 34 kr, liitri hind 68. Pihusta klaasile ja pühi kuiva lapiga üle.

Tähelepanek: kõigi testitud klaasipesuvahendite pudelitel (v.a Clin) on tooteinfo sildi tagaküljel – lugema peab seda läbi pudeli! Paraku on klaasipesuvedelikud värvilised, mitte kirkad (v.a Clin) ja läbi vedelikku täis pudeli on võimatu kirjutatust aru saada. Nõudke kauplustes eraldi tooteinfot!

Mida soovitaks vanaema?

* Pese aknaid alati vaikse ilmaga ja kui päike aknale ei paista. Tuulise ilmaga kuivab klaas liiga kiiresti ja veetilgaplekid võivad näha jääda. Päikese mõjul tekib aga klaasi pinnale vikerkaarevärviline vina ja klaas jääb tuhmiks.
* Enne aknaklaaside pesemist ära unusta raame ja aknalaudu puhastada!
* Kui aknaklaasil on plekke, eemalda need kõigepealt. Lubja- või kriidivärv tuleb maha äädikaga, õlivärvi ja kiti saab kätte ettevaatlikult žileti või metallrahaga hõõrudes. Kärbsemustale mõjub hästi piiritus või nuuskpiiritus. Nuuskpiirituse või tärpentiniga tuleks üle pühkida kõik kohad, kust mingi plekk on eemaldatud.
* Seep, pesupulbrid ja pesusooda teevad klaasi tuhmiks.
* Vähemäärdunud aknaid võib pesta puhta jaheda veega, seejärel kuivatada ja ajalehega läikima hõõruda.
* Rohkem määrdunud klaaside pesemiseks võta soe vesi ja lisa tärpentini või nuuskpiiritust.
* Kõige lõpuks pese klaasid üle vähese äädika- või sinepiveega, see annab klaasile sära ja selguse.
* Kuivata klaase puhta linase lapiga, puuvillane ei kuivata nii hästi ja jätab ebemeid.
* Läikimahõõrumiseks saab kasutada ka seemisnahka.
* Talvel külmaga lisa pesuveele soola, mis takistab vee jäätumist.
Allikas: Koduperenaise käsiraamat, 1960

Leiliruumi uks tahab erikohtlemist

Kel kodus sauna leiliruumi ja dushiruumi vahel klaasuks, on alailma hädas selle puhtaks saamisega. Enamasti on duširuumis valgem kui leiliruumis ja nii paistavad heledad vee-, seebi- ja šampooniplekid tumedal taustal topelthästi välja.

Ükski tavaline klaasipesuvahend paraku nendele plekkidele ei hakka – leiliruumi kuumus on need korralikult klaasi külge küpsetanud. Kodukirja testitud klaasipesuvahendeist oli õige pisut abi äädikat sisaldavast Ajax Vinegarist, aga puhtaks see leiliruumi ust kahjuks ei teinud.

Küll aga saab sellise ukse täiesti puhtaks Ajaxi küürimispulbriga: Ajax Powder Cleanser võtab ära viimsegi kõrbenud seebipleki! Uuema aja küürimispulber ei kriimusta seejuures klaasi, nagu vanemad versioonid kippusid tegema. Toimi nii: lase uks dušiveega üle (ei tohi liiga märjaks jääda, lase enamik veest maha nõrguda), raputa pulbrit svammile ja hõõru uks sellega üle – piisab, kui kasutad svammi pehmemat külge. Uks üle hõõrutud, pese see dušivee ja svammiga üle ja ongi valmis. Lihtne, kiire, odav.







Kodukiri.ee
Tekst: Ille Grün-Ots
Fotod: Ille Grün-Ots, Priit Grepp

Sisestatud: 07.01.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki