Artiklid ja uudised

Lagi saab ilmekam valgustuse ja efektvärviga

Mõne lihtsa võtte ja ma­terjaliga lage kujundades saab toa interjööri elavamaks muuta.

Aastakümnete eest ei põlanud inimesed originaalsuse otsinguil lakke liimida isegi munareste. Nutikad kortsutasid kokku kreppkile, kleepisid lakke ja värvisid üle. Pikka iga neil lagedel polnud, ent ruumi eksponeerimise seisukohast oli tegu põnevate ideedega. Nimetamata ei saa jätta sedagi, et lae hind kujunes tagasihoidlikuks.

Ent enam levinud oli valgeks võõbatud lagi, mis näikse olevat kindla peale minek. Nii on see ka tänini. „Paljud ei julge katsetada ega tuua sisse uusi elemente ja detaile, sest see tundub neile võõras. Ei kujutata päris täpselt ette, kuidas kõik lõppkokkuvõttes jääb ja muu interjööriga haakub,” saab sisekujundaja Helen Stüf inimeste pelgusest aru.

Sageli saavad lae iseloomu väljajoonistamisel oluliseks viimistlusmaterjalide hinnaklass ja isetegemise võimalus. „Olen seda meelt, et julgemalt võiks kasutada värve ja materjale,” lisab Stüf.

Lae viimistlemisel sõltub palju selle kõrgusest. Stüfi sõnul mängib suurt rolli ka valgustus, mis võimaldab efektselt rõhutada teatud nurki, materjale ja toone.

Värv, valgus, fototrükk

Omapärase lae tegemiseks on võimaluste ring lai. Sinna võib teha maalingu, mis aitab lage visuaalselt kõrgemale tõsta. Saab teha krohvitud krobelise pinna ja mängida seejuures eri toonidega. Valguslaed on pilkupüüdvad ja mõjuvad õhuliselt. Saadaval on selliseid tehisgarniise, mis on käes hoides kerged ja õhulised. Järjest rohkem on hakatud laes kasutama puitu, mis toob ruumi soojust ja looduslähedust. Ent puit on massiivne ja visuaalselt võib tekkida mulje, et lagi on madalamal.

Suurema valiku soovijaile on pakkuda ripplagesid, kipsplaate, fraktuur- ja pinglagesid. „Aktsenti võib lisada näiteks meeleolu loova fototrükiga,” soovitab Stüf. Talle endale on meeltmööda dekoratiivne peegellagi, mis suurendab ruumi visuaalselt.

Sisekujundaja Ene Trummal soovitab tuba huvitamaks muuta kaldlae ja taladega. Tugev kontrast tumedate tammest talade ja pimestavvalge krohvitud lae vahel tõstab esile ruumi lae. Lagesid saab alla tuua klaasi, vineeri ja valguspaneelidega. Trummali sõnul tehakse lae värvimisel heledamaks või tumedaks tihti suur viga – tuba viiakse proportsioonist välja. Et lagi paistaks madalam, tuleks see üle maalida tumedama värviga kui seinad. Seda peaks kasutama ruumides, kus lagi tundub toa mõõtude kohta liiga kõrge. Toa kõrguse optiliseks vähendamiseks tuleks tuua tume värv seintel alla 20–25 sentimeetrit. Heleda värvi kasutamine selle all muudab ruumi näiliselt avaramaks. „Mina isiklikult armastan tuba värvida üleni ühe värviga, siis on kergem varjata ruumi kohmakaid proportsioone. Alati saab lae mängima panna huvitava valgusega. Vältige keset lage asuvaid valgusallikaid, leidke valgusele põnev ja praktiline koht,” soovitab Trummal.

Ta on endale avastanud huvitava materjali, millega saab ku­jun­dada siseruumides nii sei­nu kui ka lagesid ja mis aitab varjata defekte. „Struktuur ja värv on lõ­puks teineteist leidnud. Ühendades eri värvitoone ja pinnatöötlusi, võib igaüks kujundada ainulaadseid efektpin­du,” kirjeldab ta Tunto struktuurvärvi.

Trummal soovitab kõigepealt kanda tume toon värvirulliga umbes ruutmeetrisele pinnale, tasandada pahtlilabidaga kergelt risti-rästi ja lasta kuivada.

Siis tuleks peale kanda värvirulliga hele toon. Korraga võiks värvida väiksemaid pindu ja tasandada struktuurvärv laia pahtlilabidaga, nii et alumine tumedam pind tuleks nähta-vale.


Epl.ee
Autor: Signe Kalberg
Foto: Rauno Volmar
www.epl.ee/artikkel/452667

Sisestatud: 27.01.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki