Artiklid ja uudised

Tippdisain valgustite maailmas

Caravaggio

Michelangelo Merisi da Caravaggio mitte ainult ei keeraks hauas teist külge, vaid paiskaks hääletus karjes ka taevase molberti nurka. Kuhu jäid dramatism, dünaamika ja hõõguvad värvid? Kus on haare ja mastaap? Kas mälestus noorest loojast ei olegi siis midagi muud kui morbiidne kummisrinnaline mausoleumi tunnimees või ehk hoopis alandlikult koogutav sõnatu lakei? Sünkjas põrgupõhja must, üksnes must...


Arketto

See siug küll ei salva, aga hetkeks siiski äratab metsarahva alateadliku ussihirmu. Aga vaata – valvas karjapoiss on targalt oksarao va kurja ohjamiseks torgand ja meitele jäävad taltsad - aga ikkagi altkulmu hõõgvel - silmad teed näitama. Teed tagasi oma argiste ja õduste tegemiste juurde kodusel kirjutuslaual. Ometi, näe, ühtäkki lõi too vaevast vaevatu täies pikkuses suisa tulidraakonina hõõguma! ...aga pigem ei, see oli ilmselt vaid erutatud (ja samas töise) natuuri silmanurgast nähtud meelepett. Kõditav ikkagi.



Bingoingo

Too ilmutis ei ole lihtsalt ülekeeratud vint ega üle võlli aetud kiik – see on ülima tõenäosusega lootusetu sasipundar Ahhaa - keskuse repertuaarist. Meiesuguseid vanakooli mehi sellega muidugi ei püüa, euronoored aga jällegi lihtsalt ei julge intrigeerivalt paljast juhet näppida. Tundub ju naljakalt toores, poolelijäetud. Juhendit on ka imelik küsida. Mis seal´s ikka: juhtmetest soovitaks rohelise-kollase kirjut, aga tõmmata saaks niikuinii...



Infera (7a)

Kõlab ehk liigagi inferno moodi, aga tegelikult aimub siit hoopistükkis universumi jumalikku kärjekujulist struktuuri, seda eesti tähetarga tuvastatut. Tõsi küll, vahest ehk veidi liigagi moderniseerituna, moeka stilisti eneseteadlikul suunamisel. Eks me kõik tahame leida end uue ajastu hakult. ..Ent mis on see tühisuste tühisus maailmakõiksuse palge ees?
Kutsub, ei - suisa sõnub sind ainiti endasse.Valgusaastate taha. Niipea kui mõtled ümberpööramisele, ongi juba hilja. Täiuslikust ilmakorrast ei ole tagasitulekut, raison d´être on leitud või pigem ei - tema on leidnud sinu.


HF6824

Noored naturalistid on kanepiste köidikute ja muude vahvate käepäraste vahenditega püüdnud luua meeliülendavat ja ühtaegu dekadentlikku vaatepilti. Ja mis kummaline – see on neil õnnestunud. Hinnaks hulk klišeid, mis on lunastatud hunnitult ülbe proportsioonitaju ja riskantse materjalitunnetusega. Käkitegu,võiks arvata, aga kodustes tingimustes ei pruugigi igaühel niipea õnnestuda.
Nüüdseks on ses perekonnas parasjagu nõnda palju toredaid esindajaid, et kisub juba patriarhaalseks formatsiooniks. Ristiisa tegigi just ettepaneku, millest ei saa keelduda...


HF9831

Üks hooletu rebend Torino surilinast. Taevasesse kõrgusse hõljumist segab üksnes külm, veidi roostes, ent siiski raske ja raudne haare. Otsekui lohutuseks kaunistatud õrna sepislillega Alatskivi kabeliaiast.
Saadab meid ju nii elu üle järelemõtlemise hetkil kui ka lihtsalt sügavas kurbuses valgus, mis juba oma ürgselt loomult rõõmuga pühitsetud. Kuidas saakski teisiti?

Autor: Andres Orav


Moodne Valgustus AS
Rävala pst 7, Tallinn 10143
Telefon: 667 6670
moodne@valgustus.ee
www.valgustus.ee

Sisestatud: 28.01.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Kas LED valgusti on ikka nii energiasäästlik ja pikaealine kui väidetakse

Kas LED valgusti on ikka nii energiasäästlik ja pikaealine kui väidetakse

Teeme algust artiklite seeriaga, mis räägib LEDi võimalustest. Käesolevas loos keskendume LEDi tehnilistele omadustele, mis aitavad aru saada, kui valgusviljakas ja energiasäästlik on LED.
LEDidega valgustid on viimaste aastate jooksul leidnud palju kõlapinda. LEDidest on räägitud ülivõrdes. Kõlama on jäänud väited, et LED on kõige energiasäästlikum ja kõige pikema elueaga hooldusvaba valgusallikas, mis ajapikku tõrjub välja kõik teised valgusallikad. Kõikidesse sellistesse väidetesse tuleks aga suhtuda kriitiliselt. Olgugi, et LEDi kasuks räägivad mitmed omadused, ei saa tänasel päeval veel väita, et nad on igas mõttes paremad kui teised kasutusel olevad valgusallikad.

AGA KOIDIKUD ON SIIN VAIKSED

AGA KOIDIKUD ON SIIN VAIKSED

Elas kord … grupp sapööre. Nad elasid omaette, sissepoole pööratud, suletud maailmas, sest keegi teine ei oleks neid mingil moel mõistnud. Et mida nad tegelikult teevad, ja miks. Eriti kui võtta arvesse, et tegemist oli noorte naistega ja – hullemaks läheb – neile ei meeldinud oma tänamatut tööd tehes midagi seljas kanda. Mis on teisalt muidugi mõistetav, sest kes iganes nende lähedusse sattus, oligi juba hukatusele määratud. Niisiis – tegutsesid nad küll omaette, aga mitte uisapäisa. Sest neil oli oma missioon kanda. Ja on ka. Nende kutse on aga vastupandamatu; korra jõuad veel mõelda, et ilmselt ikka sireenid, mitte sapöörid, aga mis sest enam … .

vaata kõiki