Artiklid ja uudised

Hansaplant avab õueala

Hansaplant teatab kõigile aiandussõpradele hea uudise.

Võitluses hilise kevadega ja lumehangedega avame siiski reedel 10.aprillil ÕUEALA!

Õuealalt võib leida mitmeid huvitavaid ja häid pakkumisi.


Siinkohal ka väike nõuanne TAIMEDE KÜLVAMSIEST



Suurem osa kõikide taimede seemikutest vajavad esimestel elukuudel palju hoolt ja hella kohtlemist, et karmi loodusliku valiku toimimise tõttu nende hukkumine ei oleks nii massiline. Vaid väheseid kultuurtaimede liike saame edukalt külvata otse kasvukohale, ilma eelneva ettekasvatamiseta.

Taimi kasvatatakse ette peamiselt kolmel põhjusel: et muuta aeglase algarenguga taimedele looduse poolt kindlustatud lühikesevõitu kasvuperiood pikemaks, et saada külvatud seemnetest võimalikult palju taimi või et saada varajasemat saaki. Taimede ettekasvatusperiood kujutab endast aega taime külvist istutuskõlbliku istiku saamiseni. Taimede ette kasvatamiseks on tarvis valgusrikkaid köetavaid ruume, milleks sobivad tubased aknalauad või spetsiaalsed taimekasvuhooned. Südatalvisel ajal on vajalik ka lisavalgustuse võimalus.

Taimede ettekasvatamine tähendab seemnete külvamist, külvide eest hoolitsemist, ühte kuni kolme pikeerimist (ülipisikeste taimede laiali istutamist) ja taime lõpp-potis istutuskõlblikuks kasvatamist. Reeglina on nõnda, et mida pisemad on taime seemned, seda pikemaks ja vaevanõudvamaks kujuneb ettekasvatusperiood.

KÜLVAMINE. Enne külvamist on tarvis teada, kas külvatavad seemned vajavad mullaga katmist või ei vaja. Sellekohane märge on kindlasti ka seemnepakile lisatud. Üldiselt on nii, et väga peened ja väikesed seemned ei vaja katmist, suuremate seemnete puhul võib see vajalik olla, kuid ei ole reegel. Tunne huvi, kas külvatav taim on valguses või pimeduses idaneja! Pimeduses idanemine ei tähenda alati seemne mullaga katmist, vaid näiteks ka külvikasti pimendamist. Külva alati tasandatud mullapinnale, nii saad külvi paremini suunata ja jälgida! Pärast külvamist kasta külvi veepihustiga ja aseta niiskuse ning õhutemperatuuri ühtlasena hoidmiseks külvinõule peale valgust läbilaskev kate (klaas või kile). Külvinõud hoia idanemise ajal soojemas kohas.



TURBATABLETID. Iga krundis kasvava istiku ümberistutamine toob kaasa taime jaoks teatud shoki, sest kaduma läheb osa juurestikust! Et ära hoida taimede istutusjärgset põdemisaega, on taimekasvatuses välja töötatud konteinersüsteemid, kus juba alates esmapikeerimisest kujundatakse pisitaimedele alla oma juurepall. Selleks kasvatatakse neid koonilise põhjaga pisinõude sees ehk kassettides. Kooniline kasvunõu kujundab taimele terava otsaga juurepalli, mida on hiljem imelihtne ümber istutada; tarvitseb taim vaid torgata uude kasvusubstraati! Halvasti ümberistutamist taluvad taimeliigid, nagu näiteks paprika, kurk, kõrvits ja kõik teised viletsalt hargneva juurestikuga taimed, on mõttekas juba külvata konteinermoodustisse. Selleks on eriotstarbeliselt välja mõeldud väga lihtsalt kasutatavad turbatabletid. Kuivalt näevad nad välja üsnagi tablettide moodi, pärast veega niisutamist aga paisuvad suure niidirulli kõrguseks! Kui sellisele moodustisele külvatud taim on tableti kasvuruumi ära kasutanud, istutatakse ta koos selle tabletiga ja kogu oma juurestikuga uude suuremasse kasvunõusse.
Aknalaua-aianduse jaoks on välja mõeldud veel mitmeid teisigi konteinerkasvatuse abivahendeid. Üks parim võimalus nendest on pisike aknalaua-kasvuhoone koos kassettide- ja karbikestega ning valgust läbilaskva ruumika katusega.


Vaata lisa SIIT



Sisestatud: 02.04.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki