Artiklid ja uudised

Kodukootud ja väga kena

Eesti kodu kavandama hakates ei mõelnud kogenud sisearhitekt Ivi-Els Schneider välja legendi, kes võiks selles sajaruutmeetrises majas elama hakata, vaid sisustas elamise (mis sobiks paljudele) ainult Eesti oma toodetega.



Elamus on avar esik, klaaslükandseinaga eraldatav-ühendatav köök-elutuba, kabinet, magamistuba, avar vanni ja dušinurgaga pesuruum ning WC. Seinad on viimistletud savi-krohvi, lubivärvide, looduskivi ja laudisega, põrandad kaetud termopuidu ja Haapsalu paekiviga. Elutuppa ladus meister sisearhitekti projekti järgi Savitoni pottahju.



Majas on maitsekalt kokku sobitatud eri materjalist ja stiililiselt kirevad tooted. Oma kodu kujundajail soovitab sisearhitekt tuhlata panipaikades ja tuua välja vana keraamikat, tekstiile, esiemade kaunist käsitööd jms. Vanad asjad kannavad ju endas mälestusi ja järjepidevust ning on seega hindamatud, ja praegune aeg soosib eriti sellist eluviisi.



Poolteist kuud otsis Schneider majja sisustust, tutvudes meie tootjate, disainerite ning käsitöömeistrite tegemistega. «Veendusin, et Eestil on potentsiaali saada arvestatavaks disainimaaks, ja pealegi on meil ajalooliselt pikad traditsioonid mööbli tootmisel,» mainib ta.

Elutoas on Toivo Raidmetsa disainitud klaasriiul, köögis tema punutud põhjadega toolid, esikus Edina Dufala-Pärna ja Martin Pärna kujundatud nagi ja peeglilaud, magamistoas HomeArti lauaga voodi, kabinetis Skano kapid ja kirjutuslaud ning Borgi tugitoolvoodi.
Puidust dušikabiin oli Schneiderit ammu kummitanud ja kui ta nägi Rait Klaasi disainitud puidust valamuid, otsustas need messimajja tuua.



Majas on 4Roomi disainvalgustid ning Tarmo Luisu, Tõnis Vellama ja Merike Rehepapi, Andres Labi ja Janno Roosi unikaallooming. Lisaks käsitöötekstiilidele loovad elu- ja magamistoas meeleolu Schneideri kavandite järgi Vändra vabrikus Valley kootud põrandavaibad.



«Kuigi nägin seda maja kujundades väga palju vaeva, oli töö huvitav. Veendusin, et meil on palju toredat tootekunsti, mida peaksime väljaspool Eestit tutvustama,» on Ivi-Els
Schneider rõõmus.

Tekst: Tarbija24.ee
Fotod: Kodusaade.ee

Sisestatud: 20.04.2009

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Domelor - avatuim aiamaja turul, mis aitab kauem õues einestamist nautida.

Domelor - avatuim aiamaja turul, mis aitab kauem õues einestamist nautida.

Me kõik tahame, et suvi ei lõpeks kunagi ja me kõik saaksime aastaringselt päikest nautida. Lõppude lõpuks, mis võiks olla parem kui nautida värskendavat suvist kokteili, istudes väljas sooja ja mahedat päikest nautides kerge tuule all? Õnneks on tänapäeval palju võimalusi suvehooaega ka külmemateks kuudeks pikendada tänu erinevatele leidlikele kodukujunduslahendustele – ja aiamaja on neist vaieldamatult parim.

Berlin Design Week’il seekord Eesti disaini Radis Furniture’lt

Berlin Design Week’il seekord Eesti disaini Radis Furniture’lt

Disaini perspektiividest ja hetkeseisust BNDNWK’l. Alhambra Berlin pakkus suurepärase võimaluse koondades disainereid, kultuuri institutsioone, ettevõtteid ja uurimisinstitutsioone ühise katuse alla sooviga rakendada ja esitleda kõrgemaid eesmärke disainis. Radis Furniture’ väljapanek keskendus praegustele ökoloogilise ja sotsiaalse jätkusuutlikkusega seotud küsimustele. Berlinis nähtav zeitgeist peegeldab Radis Furniture'i uusimaid suundi kummutiga ROMB ja uue NOBLE TV-aluse ning materialivalikuga. Otse Berliini südames, Kurfürstendamm 68, Radis Furniture'i kureeritud ruumi eest täname veelkord kuraatorit Alexandra Klatti ja BNDNWK disainimeeskonda.

vaata kõiki