Artiklid ja uudised

Müüdid ja tegelikkus argoongaasi püsivusest klaaspakettides

Väga levinud on arvamus, et argoongaas klaaspaketis on mõttetu lisa, sest kuulduste järgi ei pidavat see klaaside vahel kaua püsima.
Meie juurde satuvad akende tellijad sellise jutuga küllaltki sagedasti. Tundub, et seda informatsiooni levitavad need aknatootjad, kes pakuvad odavamaid aknatooteid ning tingituna tihedast konkurentsist ei taha või ei oska argooni lisamise vajadust piisavalt põhjendada, ega suuda selle eest tellijalt ka lisaraha küsida.

Kõnealune kuuldus ei ole kindlasti tõene. Sellist juttu levitavad tõenäoliselt need aknatootjad, kellele pole kasulik aknatoodete turustamine argoongaasiga täidetud klaaspakettidega.

Argoongaasi 1m² täitmise hind on grupiballoonidena ostes tegelikkuses pea olematu. Kui mitmed aknatootjad argooniga täitmist ilma rahata pakuvad, siis mõned aknatootjad peavad seda pigem mõttetuks lisakohustuseks.
Keegi peab ju ettevõttes argooni tehasesse tellima, balloone vahetama ning klaaspakette argoongaasiga täitma. See kõik toob kaasa teatavad kulutused. Kui konkurentsist tulenevalt argoongaasi lisamise eest raha küsida ei saa, siis on tõenäoliselt ju lihtsam tellijatele jagada informatsiooni selliselt, et argoongaas ei seisa klaaspaketis kuigi kaua.

Minu nägemusel on argoon aga märkimisväärselt oluline täiendus, mis parandab aknaklaasi soojusisolatsiooni kahekordses klaaspaketis ca 22-25% ja kolmekordses klaaspaketis ca 30-35%.
Argoon ei püsi klaaspaketis vaid juhul, kui pakett on toodetud ebakvaliteetselt ehk ei ole hermeetiline.

Hermeetilise klaaspaketi servades asetsev vaheliistu ja butüül-mastiksi liimikiht on küllaltki paks, kokku ca 10mm. Klaaspakettide tootjate, kui spetsialistide hinnangul on võimalik läbi serva imbumine max. 1% aastas. Seega, automaatsete tootmisliinidega 95% täitmise korral on ka 50 aasta möödudes umbes pool argoongaasist alles. Küll aga pakub selliselt toodetud aknaklaas säästu ja mugavust soojemate akende näol pikkade aastate jooksul.

Suurte klaasfassaadide klaaspakettide valmistamisel kasutatakse argoongaasiga täitmist aga kindlasti. Seda peaasjalikult ikka seetõttu, et suured klaasist fassaadipindadega hooned kaotaksid akende kaudu liigselt kütteenergiat. Samuti on argoongaasi paisumine (suvel) ja kahanemine (talvel) veidi väikesem. Nii on vähem tõenäoline, et klaaspaketid muutuvad külmaga nõgusamaks, suvel aga lähevad veidi väljapoole nn kummi ning tekiks sagedasi tellijatepoolseid kaebusi liialt lainetavate fassaadide pärast.

Argoon- ja krüptoongaas on õhust inertsemad ning vähem lenduvamad gaasid, seetõttu nad imbuvad raskemini läbi materjalide.

Krüptoongaasi soojusisolatsiooni omadused on argoongaasi omast veelgi paremad, kuid selliste klaaspakettide tootjaid on Baltikumis raske leida, eriti väikeste tellimuskoguste korral. Kahjuks on aga krüptoongaasiga täidetud klaaspakettide hinnad suhteliselt kallid ning sellest tulenevalt on hetkel raske leida majanduslikku põhjendatust nende turustamisel.

Argoon- ja krüptoongaasiga pakette kasutab kogu Euroopa passiivakende tööstus. Teisiti ei olekski reaalne saavutada sedavõrd heade näitajatega aknaklaase, mille soojusjuhtivused on U-0,5-0,6 W/m²K. Passisvakende tulemuse määrabki põhiliselt väga hea soojapidavusega klaaspakett, sest klaasi osakaal akendes on võrreldes muude materjalidega 80-90%.

Kalesi passiivakendes kasutatakse kolmekordset argoontäidisega klaaspaketti, mille soojusjuhtivus on U-0,6 W/m²K.
Vaata artiklit: www.kalesi.ee/Passiivaknad.htm
Akende soojusjuhtivuse erinevaid lahendusi leiad SIIT

Eerik Kirs
Kalesi aknad ja uksed

Sisestatud: 01.03.2010

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki