Artiklid ja uudised

Miks taimelehed kolletuvad?

Mida teha kui taim kipub kollatuma peale ümberitustamist?

Tavaliselt ümberistutamine meeldib taimedele, nad saavad uue värske mulla, ära on kärbitud koledad juured jne. Mõni kiratsev taim lööb koheselt särama!
Aga võib ka juhtuda, et taim hakkab põdema…

Sel juhul kasta kindlasti vähem. Kui taim kiratseb, siis ta ei kasva ja ei tarbi ka vett - seega hoia lausa 2 nädalat kuiva. Seejärel kontroli sõrmega mulda, kui 10 cm sügavuselt on muld kuivaks tahenenud, alles siis kasta.

Lõika ära kõik kolletuvad lehed.
Lõikamine ärgitab taime kasvama, taim ei pea kasvatama poolikuid koledaid lehti, vaid saab jõudu uute kasvatamiseks.
Jälgi millised on noored lehed, kui need ikka on rohelised ja tasapisi kasvavad, siis pole hullu, taim kosub ..

Värskelt ümberistutatud taime ei tohi väetada.
Väetamisega oota vähemalt 1 kuu, selle ajaga on taim juurdunud.


Miks elupuu kolletub?

1. Kui oled oma elupuu värskelt istutanud, siis pea meeles, et ta vajab kuival perioodil kindlasti igapäevast kastmist umbes 5 liitrit puule võib ka rohkem.

Sel aastal on kevadsuvine periood olnud pikalt põuane ja tihtipeale inimesed unustavad, et värskelt istutatud puud-põõsad vajavad kõvasti kastmist. Ei piisa kui paar päeva kastad. Kasta tuleb ikka paar nädalat jutti (hiljem lihtsalt üle paari päeva), kui vihma ei tule. Kui taim on juba juurdunud, siis pole enam probleemi ja kasta tuleb nagu ikka aiataimi.

Normaalne kuivanud oksake võras
2. Kui paar aastat aias kasvanud elupuul ilmnevad võras mõned kolletunud oksad, siis lõika need lihtsal ära.

Väeta elupuud mõrusoolaga või rauaväetisega-see tugevdab okaspuud.

3.. Varakevadine -veebruaris, märtsis paistev ere päike (eriti kui lumi on maas) võib kahjustada eelmisel sügisel istutatud puid – tekib päikesepõletus. Kogu puu päikesepoolne okastik on muutunud pruunikaks. See on kole ja uued okkad kasvavad alles suve lõpuks. Selle vältimiseks tasub okaspuid istutada ikka kevadeti, nii jõuavad nad kenasti kohaneda ja tugevaks kasvada. Kindlasti väetada elupuid okaspuu väetisega augustis, jälgi et väetises oleks Fosfori ja Kaaliumi osakaal suurem kui Lämmastiku osakaal, eriti heas väetises on ka rohkelt mikroelemente.

4. Kui istutad oma elupuud sügisel, siis peab neid kaitsma varakevadise päikse eest, kata nad spetsiaalne kangaga veebruaris kinni. Katte võid eemaldada aprillis.

5. Pea meeles, kui okaspuu on korra läbi kuivanud, siis seda taime päästa ei õnnestu! Looduses ei ole võimalik taime üle kasta, kui just aias üleujutust ei esine.

Sisestatud: 20.04.2010

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki