Artiklid ja uudised

Aianduskeskuse HANSAPLANT nõuanded

MAIKUU NÕUANDED ÕUES


1. Veel on aeg istutada paljasjuurseid hekitaimi. Ära unusta peale istutamist neid vähemalt 2/3 võrra tagasi lõikamast, ainult nii saad maapinnast alates tiheda hekimüüri.
2. Vajadusel võid aias kasvavaid põõsaid koos mullapalliga ümber istutada enne lehtede täielikku puhkemist.
3. Praegu on parim aeg muru külvata.
4. Eelista istikute ostmisel selliseid taimi, mis pole liiga vara lehtinud. Öökülmaohu tõttu vajavad sellised aiataimed öist katmist.
5. Maa tahenedes on aeg külvata suvelilli otse peenrale. Nendeks on saialilled, päevalilled, kosmosed, rukkililled, kilbirohud, lilload, lehtertapud, mungalilled ja lillherned.
6. Puhkenud pungade kaitseks öökülmade eest kasuta katteloori, soovitavalt mitmekihiliselt.
7. Vii läbi kõigi aiataimede ja muru kevadväetamine. Võid kasutada aia üldväetist kui ka spetsiaalväetisi.
8. Kui mullas on 10cm sügavusel 10 kraadi sooja, istuta maha gladioolid. Leota mugulsibulaid enne istutamist 12 tundi kaaliumpermanganaadi lahuses.
9. Kuivpakendis ostetud püsilillejuurikaid hoia enne istutamist ööpäev vees!
10. Alusta terrassi kujundamist hubaseks õuetoaks: vali sobivad potid ja taimekastid ning taimesta need.
11. Istuta suvelilled õue. Alusta võõrasemadest, sest nemad kannatavad ka kevadisi hilisöökülmi.

MURU RAJAMINE

Parim aeg muru rajamiseks on kevadel - aprillist mai keskpaigani või hilissuvi - juuli lõpust septembri alguseni. Teistel aegadel on väga tähtis hea kastmisvõimaluse olemasolu. Kesksuvel kuumal ajal tehtud külv võib kuivuse tõttu ebaõnnestuda. Vastrajatud muru tuleb kuivade ilmadega kasta üle päeva. Avatud ja tuulises kohas isegi iga päev, et olla kindel heas tulemuses.Seemned võib külvata veel ka hilissügisel just enne maa külmumist, nii alustavad need idanemist alles kevadel.


Hea muru saamiseks on tähtsateks teguriteks muld, kliima ja hooldus. Suurt tähelepanu tuleb pöörata enne muru rajamist antud maa-ala veereziimile. Vajaduse korral tuleb seda kas drenaazi või vettpidavamate täitepinnaste abil muuta.

* Tasanda pinnas ja vajadusel paigalda dreenid liigniiskuse ära juhtimiseks, eemalda kivid ja muu praht
* Hävita umbrohud üldhävitava umbrohutõrjevahendiga ROUNDUP BIO 80-100 ml/100 m² (2-4 liitrit vett). Pritsi 10-15 cm pikkusi heas kasvujõus olevaid umbrohtusid. Umbrohud pruunistuvad 2-3 nädala jooksul. Seejärel võid alustada mullatöödega.
* Piisavaks mullakihi paksuseks on 20-25 cm. Laota muld laiali. Sega mulda lubiaine ja väetis. Murutaimed kasvavad hästi nõrgalt happelises pinnases (pH 6,0-6,5). Happelist mulda neutraliseeri dolomiidijahuga 0,6-0,8 kg/m².
* Kevadisel muru rajamisel sobib rajamisväetiseks üldväetis (näiteks Aia Kevad) 10kg/400 m². Kui muru rajamine jääb sügiseks sobib kasutada sügisväetist (Aia Sügis) 10kg/400 m².
* Rehitse mullapind tasaseks ja rulli mururulliga, andes kerge kalde hoonetest eemale. Kalle on vajalik sademetevee ära juhtimiseks.
* Külva seemned mulda arvestades 2-3 kg seemneid /100 m²-le.
* Rehitse seemned kergelt mulda ja rulli pind uuesti üle.
* Kasta mullapinda seemnete idanemise ajal (umbes 3 nädala jooksul), et tärkav muru ei kuiva

Umbrohutõrjest loe vajadusel lisa SIIT

AIANDUS ON PUHAS RÕÕM - PROOVI ISE!

Sisestatud: 04.05.2010

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki