Artiklid ja uudised

Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi juubeliekspositsioon ja muuseumikogu

"Ajamustrid 3"



26. märtsil avas Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum uue püsiekspositsiooni “Ajamustrid 3”. Eesti tarbekunsti- ja disainiklassikat on muuseumi kahel korrusel näidatud juba õige mitmes erinevas versioonis, ent kuna muuseum tähistab sel suvel 30. aastapäeva, on juubeliekspositsioon oluliselt ulatuslikum ja muuseumikogu laia diapasooni silmaspidav.

Esimest korda on ekspositsiooni sees mitu väiksemat, siinsele tootekujundusele pühendatud väljapanekut. 1950. aastatel algas tarbekunstnike tööstusesse suunamine, käima lükati protsess, mis pidi kaotama vastuolu “unikaalse kunstipärase tarbeeseme ja ilmetu masstoote” vahel. 1960. aastate alguseks oli tööstusse suunatud juba üle 100 kunstniku, kel vähem või rohkem õnnestus seal toiminud protsessides kaasa rääkida. Eksponeeritud on “Tarbeklaasi”, Juveelitehase ja Keraamikatehase näidised läbi eri aastakümnete. Oma parimates näidetes jõudsid need küll Põhjamaade tasemele, kuid kahjuks harva kohaliku tarbijani, elasime toona ju defitsiidi ajastul. Omamoodi vahelüliks toote ja unikaalloomingu vahel olid Kunstitoodete Kombinaadi (1975. aastast “ARS”) seeriad ja autoritiraažid. Nii nagu kunagi ammu eksponeeriti kombinaadi näidiseid koos unikaalloominguga vabariiklikel tarbekunstinäitustel, võib neid nüüdki üheskoos näha. Nimi “Norma” on tarbijale tuntud turvavööde ja kuivainetooside kaudu, ent seal tehti ka mänguasju alates mehaanilistest ja elektrilistest mänguautodest kuni futuristlike, kosmoseteemaliste leludeni. Plastmasside töötlemisele spetsialiseerunud “Salvo” tootevalikus olid kunagi samuti mänguasjad – nukud, nukunõud ja -mööbel, konstruktorid jne, ning ka plastiknõud, alles hiljem lisandusid tööohutuskiivrid ja spordivarustus.

Siinsesse loomult pigem kammerlikku kunsti hakkasid 1960. aastate keskpaiku sisse tungima mitmed eksperimendid, näiteks näitustesari “Ruum ja Vorm”, mis andis kujundajatele võimaluse murda välja argirutiinist ning julgustas tegelema ruumi- ja vormieksperimentidega.

Kuna püsiekspositsioonis antakse vaade erialade viimase saja aasta loole, siis on vaatamise hõlbustamiseks väljapanek liigitatud mitmeks tinglikuks teemaks. Vaatajaid ootab ees taaskohtumine klassikaga, mis kümneid aastaid publikut vaimustas ja tarbekunsti rahva seas nii populaarseks muutis. Unustatud pole ka noorema põlve kunstnikke ja disainereid.

Loodame, et „Ajamustrid 3” pakub haaravaid elamusi ning uusi teadmisi!12.03.-30.05.2010

"Vanaisa ja mina". Eduard Taska ja Marje Taska


Näitus on pühendatud eesti rahvusliku nahkehistöö rajaja Eduard Taska 120. sünnipäevale. Ekspositsioon koosneb kolmest mõttelisest osast, mis moodustavad ühtse kunstilise terviku.

Esimeses osas on eksponeeritud Eduard Taska nahkköited. Võimalik on näha dokumentaalset materjali - töödeldud fotosuurendusi ja vanu filmilõike.

Teise osa moodustavad Marje Taska kontseptuaalsed mängud ja installatsioonid vanaisa Eduardi elu ja loomingu teemadel. Selle läbivaks keskmeks on kolm Eduard Taska nahka köidetud raamatut, mis on olnud leidmotiiviks Marje Taska installatsioonidele.

Kolmandas osas – II korruse trepigaleriis – on eksponeeritud Marje Taska nahatööd ja objektid, mis paistavad silma oma minimalistliku elegantsiga ja peenekoelise proportsioonitajuga. Kunstniku meelistehnikaks on nahalõige. Marje Taska töötab nii nahakunsti, maali, graafika kui ka installatsiooni alal. Ta kuulub Eesti ja Rootsi Kunstnike Liitu ja on liige Rootsi vanimas tarbekunstnike kooperatiivis ”Konsthantverkarna”.

13.03.-30.05.2010 "Elu ja hingega". Bornholmi kunstnike raamat

Bornholm asub Läänemeres Rootsi ja Taani vahel. Saar on tuntud paljude suurepäraste kunsti-käsitöömeistrite poolest, kes esindavad mitmeid valdkondi , nagu näiteks klaas, keraamika, tekstiil ja metall (noad, ehted jne). Üheks oluliseks inspiratsiooniallikaks on kaunis ja mitmekesine looduskeskkond, samas ka kunstnikud ise inspireerivad üksteist.
2006. aastal tuli ACAB (Arts & Crafts Association Bornholm; Bornholmi Kunsti ja Käsitöö Assotsiatsioon) mõttele luua ühine ACAB-i kunstnike raamat. Kuid see raamat pidi olema eriline, loomeprotsess pidi olema sama tähtis kui valmiv raamat. Igale raamatus esindatud kunstnikule on pühendatud üks leht, mille loomisel-kirjutamisel-kujundamisel ta ise olulist rolli mängis. Raamat ilmus 2007. aastal ja on mõeldud kingituseks ning ACAB-it ja selle kunstnikke tutvustavaks vahendiks.
Paberraamatule lisaks valmistas iga kunstnik isikliku autoriraamatu, mida eksponeerida näitusel. Reegleid ei olnud, kunstnikel oli täielik vabadus luua ning valida väljendusvahendeid ja see tõlgendusterohkus hakkab silma ka näitusel.

ACAB raamatu näitus on palju rännanud (Fääri saared, Gröönimaa, Gotland) ja nüüd on see Tallinnas!

Sisestatud: 05.05.2010

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki