Artiklid ja uudised

Eesti disain rahvusvahelisel näitusel Iisraelis

Iisraelis, Holoni disainimuuseumis on 23. veebruarini avatud näitus “Common Roots. Design Map on Central Europe”.

Tegu on nii ajas tagasi vaatava kui kaasaegset disaini avava väljapanekuga, kuhu kaasatud ka eesti disainerite looming.
Common Roots uurib kesk- ja ida-Euroopa kaasaegse ja ajaloolise disaini ühisjooni viimase 70 aasta jooksul.

Eksponeeritud esemed pärinevad Eestist, Leedust, Lätist, Kroaatiast, Poolast, Rumeeniast, Slovakkiast ja Sloveeniast, Tšehhist, Ungarist.


Kui ajaloolises osas on visandatud disainipilt ühises ruumis siis kaasaegne osa on jaotatud erinevateks teemadeks, mida kuraator on pidanud vajalikuks ühisjoonte selgitamiseks välja tuua – loov mõtlemine (Creative Minds), uus demokraatia (New Democracy), uus elegantsus (New Elegance), iroonia (Ironic Joke), rahvuslik (Folk Attraction), tsiteerimine (Citation), traditsiooni kestmine (Lasting Tradition).

Eestist esindavad kaasaegset disaini Sixten Heidmets/Fellin Furniture, Monika Järg, Jüri Kermik, Kerttu Laane, Jaanus Orgusaar, Kristi Paap, Villu Pruulmann, Ruumilabor, Pavel Sidorenko, Igor Volkov. Ajaloolise disaini osas on väljas Helle Gansi, Maile Grünbergi, Tarbeklaasi ja Estoplasti tööd Eesti Tarbekunsti- ja Disanimuuseumi kogudest.

Näituse peakuraator on Agnieszka Jakobson-Cielecka, Lodzi disainifestivali juht ja Poola School of Form disainiosakonna juhataja, kes tegi koostööd erinevate osalevate maade kuraatoritega (Adam Štěch, Martin Žampach (Tšehhi) Claudia Lazar (Rumeenia), Eszter Bircsák, Melinda Sipos (Ungari), Kai Lobjakas (Eesti), Klara Czerniewska (Poola), Špela Šubic (Sloveenia).

Holoni disainimuuseum avati märtsis 2010, Ron Aradi projekteeritud silmatorkavas hoone 5 km kaugusel Tel Avivi keskusest, ja sellest on kiiresti saanud üks Lähis-Ida põnevamaid arendusi selles valdkonnas ning ka laiemalt kõnetades ja edastades disainitemaatikat laia rahvusvahelise haardega.


Lähem info:
Kai Lobjakas
+372 56486977
kai@edm.ee

Sisestatud: 10.12.2012

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki