Artiklid ja uudised

Kappi või kapist välja?

Meenutades enda esimest kööki, oli köögi ostmisel minu ainsaks ja teadaolevaks kriteeriumiks hind. Siis lahendasin Mustamäe kahetoalise kuueruutmeetrise köögi mitteintegreeritud, peamiselt kokkulaenatud köögitehnika ja Leedu kappmoodulitega. Võimalik, et mitmetele ütleb midagi isegi külmutuskapi tootja Zil. Tegelikult oli lisaks nostalgiale see kapp veel kõva voolutarbija ja paras traktor – mürises ja vibreeris tuntavalt.

Järgmistes kodudes ostsin juba ahju ja pliidiplaadi integreerituna ja külmkapi ning mikrolaineahju uhiuuena ja eraldiseisvana. Olid tekkinud esimesed kogemused, teadmised ja ähmased eelistused.

Miks on hakatud köögitehnikat kappi planeerima? Usun, et üks põhjus on kindlasti köögimööbli terviklikus ja ühtlased jooned. See võiks olla siis ühest küljest disaini küsimus, kuid julgen arvata, et disain ja laiemalt meid ümbritsev esteetika on suuteline meid ja meie emotsioone päris kindlasti mõjutama. Seega on disain ja köögitehnika sobitamine mööbliga ilmselgelt oluline aspekt. Sellest sõltub omakorda, kui palju tahame köögis olla. Võimalik, et kehv ja halvasti planeeritud köök annab halba emotsiooni ja me ei soovigi köögis olla, sööme kiiruga ja lahkume elutuppa. See võib olla alateadlik tõrge ja seda ei oskagi kuidagi sõnastada.

Integreeritud tehnika kasutamine annab meile võimaluse planeerida tehnikat paikadesse ja kõrgustele, mis meile sobivad. Näiteks eraldiseisvad pliidid koos ahjuga näevadki tegelikult ette, et sa küpsetamisel kükitad või teed kägarkõndi ahju ees, et näha, kuidas küpsetamine areneb. Samuti ei õnnestu neid lahutada, sest ahi ja pliidiplaat on kohakuti. Tegelik vajadus võib olla aga teistsugune. Kogenud inimesed, kes ostavad juba teist või kolmandat kööki, peavad oluliseks võimalusi paigutada ahi ja nõudepesumasin silmade kõrgusele, et nende seadmete kasutamine ei väsitaks selga ja toiduvalmistamine ja nõudepesu oleks nauditav. Pliidiplaati saab planeerida hoopis eraldi ja võimaluse korral hoopis saarele. Üks Eesti tippkokkadest on lausa öelnud, et kui pliidiplaat asub kappide rea peal, siis on kokk tihtilugu näoga seina poole ja seltskonnast eraldatud, aga kui pliidiplaat asub saarel, siis on kokk toiduvalmistamise keskpunktiks. Olen seda nähtust tõesti mitmeid kordi näinud ja soovitan võimaluse korral plaanida kööki rohkem saari ja poolsaari, et luua hubane ja tervislik keskkond.

Külmikute soetamisel on erinevad lähenemisnurgad. Osa inimesi leiab, et mitteintegreeritud külmkapp jätab talle suurema valikuvõimaluse toote soetamisel. Teised aga leiavad, et neile meeldibki külmkapi fassaadi värv ja tahavadki seda rõhutada. Siinkohal on heaks näiteks ameeriklastel tavapärased Side-by-Side suured kahe uksega ja jäämasinaga külmikud. Nõustun igati nende argumentidega, sest need on inimeste kogemused. Solo külmikute üks eelistest võrreldes integreeritud külmikutega on veel suurem mahutavus ja tihti suuremad gabariidid, mida võimaldabki asjaolu, et külmik ei pea tingimata mahtuma kappi ega isegi köögikappidega ühele joonele. Ometi annab külmkapi planeerimine kappi ka omad eelised. Üks on eelpool nimetatud ühtlane joon ja ustega kaetud stiil. Teine on kindlasti tuulutuse küsimus. Nimelt peab mitteintegreeritud tehnikale jätma seinte juures piisavalt jahutus- ja tuulutusruumi. Integreeritud tehnika puhul on sellele kapi tootmisel aga mõeldud.

Tööpind on näiteks salatilõikamiseks ja taigna rullimiseks. Kui aga selle peale kogutakse rida köögitehnikat (mikrolaineahi, espressomasin jt), siis ei jää muudeks toiminguteks väga ruumi. Sellepärast on mõistlik paigutada võimalikult palju köögitehnikat eest ära kapitornidesse, et vabastada tööpind.

Mitteintegreeritud tehnika ja kappide vahele jääb tihtilugu vahe, kuhu koguneb tolmu ja kõiksugu sodi. Seda on väga ebamugav koristada ja tegelikult on lausa tüütu tehnikat ja kappe nihutada selleks, et põranda pinda sealt puhastada.
Loomulikult on integreeritud tehnika kokkuvõttes enamasti kallim. Integreeritud tehnika ise on tavaliselt samas hinnaklassis kui mitteintegreeritud tehnika, kuid tuleb juurde arvestada köögikapi kulu.
Loodan, et tekitasin küsimusi ja mõttearendusi. Samuti loodan, kuigi siin ei ole ühte tõde, et suutsin edastada soovitused ja tähelepanekud, mida silmas pidada köögi planeerimisel.

Timm Rannu
Noblessa Saksa kvaliteetköögid
www.noblessa.ee

Sisestatud: 12.08.2010