Artiklid ja uudised

Uudsed lahendused köögis

Seinakappides on täiesti uus ja põnev lahendus, kus segment-klaasiga kapil jätkub klaas ka kapi külgedel. See jätkab paremini taotluslikke horisontaalseid liine ja annab juurde õhulisuse efekti. Kapi sisevalgustus ja eriti LED-valgustitega klaasriiulid rõhutavad nö õhuspüsivaid riiuleid veelgi.

Uueks trendiks on kitsaste valgusriiulite asetamine vahetult seinakapi alla. Sellises variandis ei ole muidugi mõistlik kuhjata riiulile näiteks maitseainepurkide armeed, vaid pigem panna sinna üksik klaasvaagen. Riiulite värvivalikus on mitmed ukse toonid, mis annab hea võimaluse värve omavahel kombineerida. Valgusriiul valgustab tööpinda üllatavalt võimsalt ja annab sumeda valguse seinakappide alla.


Kaldõhupuhasti ei ole küll midagi uut, kuid seda lahendust tasuks kaaluda, kui köögis on piisavalt ruumi ja eriti kui varasemalt on pead toidu valmistamisel korduvalt valusalt ära löödud. Siin kehtib üks reegel: mida kallim, seda võimekam ja vaiksem. Siemens on suutnud seda teha suurepäraselt.
Lastele pliidiplaadi kaitsevõre on lihtne ja kergesti eemaldatav, et kaitsta last näiteks kuuma vee kaela tõmbamise eest. Induktsioonpliidiplaatidel ei ole enam ohtu põletushaavu saada, sest keeduala läheb erinevalt tavalisest keraamilisest pliidiplaadist vaid õrnalt soojaks. Igatahes usun, et lapsevanematele peaks selline abiseade andma turvatunnet, sest õnnetused juhtuvad tihti sajandik -sekunditega ja seda aega paraku ei saa tagasi keerata.

Vasakukäelise köök on sisuliselt planeerimisest peale orienteeritud kasutusmugavusele. Kõik inimesed ei ole paremakäelised. Tihti küsitakse vasakukäelistele mõeldud toote eest rohkem raha, kuid köögi planeerimisel on küsimus ainult loogikas, kuhu mida paigutada. Nõudepesumasinat, ahju ja külmikut on eelnevalt vastavalt planeerides mugavam vasaku käega avada. Tõsi, tihti dikteerib köögi plaan ja akende asetus palju, kuid enda mugavuse eest tasub seista.

Artikkel ilmus ajakirjas "Diivan"

Timm Rannu
Saksa kvaliteetköögid

Sisestatud: 27.05.2011