Artiklid ja uudised

Skandinaavia stiili ilu ja võlu

Valged põrandaliistud, valged seinad, õrnalt triibuline tapeet ja peeglid.
Mõni vana ese ilmestamaks aja kulgemise väärtust.
See ongi Skandinaavia stiil.

Skandinaavi stiil on peamiselt alguse saanud Rootsi, Norra ja Taani kodukujundusest. Läbi aegade on püütud leida meie pimedas ja pikas talves midagi heledat, säravat ja kutsuvat. Midagi, mis peegeldaks selle vähese päikese meie kodude naturaalseks valguseks. Läbi otsingute on kujunenud välja eraldi stiililiik, mida saab kasutada nii kodu kui ka kontorite kujundamisel.

Skandinaavia stiilile on omased mitmed ajaga välja kujunenud iseloomulikud jooned.

Värvitoonid

Loomuliku valguse puududes on kujunenud ehtsa Skandinaavia stiili iseloomulikeks toonideks erinevate varjunditega valged toonid ja beezid toonid. Väga sageli esineb helerohekaid ja helesinised toone. Ruumi elavdamisel võib kohata sageli ka vähesel määral punast.


Tekstiilid

Tekstiilid on naturaalsed puuvillased või linased. Mustritest on levinud triibud, ruudud ja väikesed lillemustrid. Muster on alati tagasihoidlik ning korduv. Erinevate tekstiilide kombineerimisel pannakse sageli kokku ruute, triipe ja lillemustrit. Kardinad on sageli roomakardinad või vabalt langevad külgkardinad.

Tapeedid ja seinakatted

Skandinaavia stiili kodudes on tihtipeale seintel tapeedid – tagasihoidlikud, naturaalsed. Mustritest kasutatakse triipe ja ruute. Muster on korduv ja samas mitte esiletükkiv.
Tihti võib näha seinu katmas vertikaalselt asetatud puitu. Laudis võib olla profiiliga punnlaudis, profiilita punnlaudis või ka tavaline hööveldamata laudis.

Aksessuaarid ja mööbel

Ruumide elavdamiseks ja nendesse kodutunde loomiseks on palju rõhku pööratud valgustusele, erinevatele aksessuaaridele. Pildid seintel, erinevad hõbedast, klaasist ja puidust nipsasjakesed kappidel ning riiulitel. Elavad lilled vaasides, meenutamaks looduse lähedust. Palju kasutatakse peegleid ja seinal näitab ajakulgu seinakell.

Sageli ilmsestab ruumi mõni vana mööbliese – oma lugu jutustav kulunud abilaud või nagisevate sahtlitega kummut. Mööbel on värvuselt valge, helesinine, heleroheline või lihtne õlitatud puit.


Skandinaavia stiil on ajatu, värske ja kodune. Oma heledate toonidega tooks sellise stiili kasutamine ka meie kodudesse rohkem valgust ja sära. Miks mitte siis kaaluda oma maamaja või linnakodu sisustamisel seda heledat, kodust ja imearmast stiili.

Skandinaavia stiili austaja,

Kadi Kärtner
sisekujundaja

Sisestatud: 10.09.2010