Artiklid ja uudised

Millist jõulupuud eelistada? Milliseid hooldusnippe kasutada? Kust pärinevad jõulupuud?

Sageli oleme enne jõulu valiku ees, kas tuua sellel aastal koju kuusk või nulg?


Eelista jõulupuuna kuuske, kui:
• Sulle on oluline kuuselõhn
• Sulle meeldivad traditsioonilised, klassikalised jõulud

Eelista jõulupuuna nulgu, kui:
• Sulle on oluline et, jõulupuu püsiks võimalikult kaua haljana ja ei ajaks okkaid
• Sulle meeldib kõik mis uus ja huvitav

Selleks, et koju jõulupuu rõõmustaks Sind võimalikult kaua, talita järgnevalt:
• Lase enne jõulupuu tuppa toomist puul koridorid või garaazhis vaikselt üles sulada.
• Enne puu ülespanemist, sae tüvi 2-3 cm lühemaks.
• Kasuta jõulpuu kastmiseks leiget vett, hoolitse selle eest, et puu koor ulatuks kindlasti vette.
• Esimestel päevadel joob puu kõige rohkem vett ja jõulupuud tuleb tihti kasta: 2,5 meetrine puu joob 1,5 liitrit vett päevas, kolme päeva möödudes pool liitrit päevas.
• Hoia jõulupuu küttekehast võimalikult kaugel.

Jõulupuud tulevad istandustest
Aianduskeskuse Hansaplant tootmisjuhi Mihkel Saare kinnitusel on ligi 90% tänapäeva jõulupuudest kasvandustest pärit ega ole metsapuud. Mihkel Saar võrdleb kasvandusest puu raiumist kartulivõtuga põllul. “Erinevus on vaid see, et jõulupuude puhul ei korjata saaki igal aastal, vaid 7–8 aasta tagant,” ütleb Saar, kelle sõnul ei tee selline tegevus kuidagi loodusele kahju.

Samas näeb ta jõulupuude kasvatamises ja müümises hoopis positiivseid külgi. “Enamasti asuvad jõulupuude kasvandused vaesemates piirkondades, seal, kus põldu pidada ei ole võimalik,” nendib ta ja toob näiteks mägise Valloonia Lõuna-Belgias, kust tuleb suurem osa Euroopa jõulupuid. “Viljapõldu ei saa mäekülgedele rajada, viinamarjade jaoks on seal liiga külm, suusakuurordi jaoks liiga soe. Nii ongi jõulupuude kasvandus kohalikele elanikele elatusallikaks. Enamik Eesti jõulukuuski kasvab aga Valgamaal Läti piiri ääres.” Aianduskeskuse Hansaplant jõulupuud on pärit Eesti ja Taani istandustest.

Pügamine teeb puu tihedamaks
Jõulupuu seeme valitakse puult, mis on hästi harunenud ja võimalikult tihe. Lisaks loomupärasele tihedusele saavutatakse kompaktsus ka puu pügamisega. Kõiki spetsiaalselt jõulupuuks kasvatatavaid kuuski pügatakse igal aastal.

“Kui lasta üks spetsiaalselt jõulupuuks kasvatatud kuusk suureks kasvada, siis palgipuud temast enam ei saa, sest puu on oksi tihedalt täis,” ütleb Mihkel Saar, kelle aianduskeskus müüb ligi kümmet sorti jõulupuid, kui arvestada sisse ka näiteks ebaküpressid, mis on muutunud jõulupuuna populaarseteks.

Ameerikas on paljudes peredes jõulupuuks mänd, Euroopas nulg, Eestis aga kuusk. Viimastel aastatel on ka Eestis valik laienenud – müüakse harilikku, serbia ja torkavat kuuske ning Fraseri, kaukaasia ja hõbenulgu. Igal neist on oma nägu ja tegu.


Koduaia jõulupuu
Koduaeda jõulupuuks soovitame kahte liiki okaspuid:
1. Väiksemasse aeda sobib korea nulg, mis kasvad 4-5 meetri kõrguseks ja võtab vähe ruumi. Erinevalt teistest nulgudest alustab ta käbiandmist varakult, 1-1,5 meetri kõrgusel puul on juba käbid küljes. Käbid on nägemiskõrgusel, okste peal püsti ja väga dekoratiivsed.
2. Suuremasse aeda sobib ka kõrge, kuid kitsa võraga serbia kuusk.

Potijõulupuud
Peale raiutud puude ostetakse jõulupuuks üha enam ka juurtega potti istutatud puid. Potijõulupuudest kirjutasime varasemas artiklis "Kui potis kasvab jõulupuu", mille leiad SIIT

NB!Hansaplantis müügilolevate jõulupuude hindasid vaata SIIT

Sisestatud: 10.12.2010

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

vaata kõiki