Artiklid ja uudised

Kes ütles, et tahvel olgu must?!

Tahvel on must ja kriit on valge. Aga kus see “seadus” kirjas on? Lapse silmale igava ja sünge musta asemel võib nüüd tahvlivärvidega seinale maalida hoopis roosa, sinise või rohelise tahvli.


Juba tükk aega müüakse poes tahvlivärve, millega saab tahvli otse seinale maalida – just sellise kujuga, nagu meeldib. Paraku oli seni võtta ikka sedasama musta või siis rohelist värvi. Nüüd on lisaks vaarikapunane/roosa, erksam oliiviroheline, türkiissinine ja hallikassinine.
Põhimõtteliselt võib tahvlivärvi kanda ükskõik millisele värvitud pinnale (parim on siiski veepõhise värviga aluspind). Erikrunti pole alla vaja. Siiski, kui tahvel tuleb laminaatpinnale või väga läikivale aluspinnale (uks, kapiuks vms), võiks pinda enne kruntida, sobib näiteks Sadolini Bindo Base.
Ühest purgist värvist piisab kirjade järgi 1,4 ruutmeetrile, aga praktika näitab, et isegi kolme kihi puhul jätkub seda enamaks. Tahvlivärvid on veepõhised, seega nad ei lõhna ega erita mürgiseid aure.

Tahvlitegu
* Lihtsama kujundi (liblikas, süda) tegemiseks võta leht paberit (A4), murra pooleks ja joonista sinna pool kujundist. Siis lõika topeltpaberist (murdejoon jäägu terveks) välja kujund, laota lahti ja ongi sümmeetriliste pooltega šabloon valmis.
* Aseta kujund grafoprojektorile. (Kes keerukama kujuga tahvlit ihkab, otsigu sobiv internetist ja printigu otse projektorikilele.) Suuna projektorivalgus seinale. Parim on seda tööd teha hämaras, siis on pilt seinal paremini näha.
* Kui projektorit käepärast pole, saab lihtsama kujuga tahvli ka muude nõksudega. Ümmarguse kontuuri tõmbamiseks kinnita pliiatsi külge ringi raadiuse pikkune nöör, hoia (kinnita) vaba ots paigal ja tõmba nööri ühtlaselt pingul hoides ring.
* Alati võib tahvlikontuuri ka vabakäeliselt joonistada. Näiteks puu, pilve, õunaga saab ehk laps isegi hakkama.
* Joonista kujundi kontuur hariliku pliiatsiga seinale. Heledale seinale tasub aluspinna värvida pigem poolmati pestava värviga (pliiatsiga tõmmates kipub käsi ikka seina hõõruma ja tekib pliiatsitolmu, kustutuskumm aga jätab pinnale jäljed; parema tulemuse annab tolmu mahapesemine).
* Võta pehmem kunstnikupintsel ja maali kontuurid üle. Et tahvlivärv on üsna paks, võiks seda kontuuride tõmbamiseks pisut veega vedeldada.
* Värvi kujund väikese sileda rulliga. Värvida tuleb 2–3 kihti, jättes kahe värvimise vahele vähemalt 2 tundi.
* Oota 24 tundi – seejärel võib tahvlile juba kriidiga joonistada. Aga pea hoogu – nagu enamik värve, saab ka tahvlivärv lõpliku tugevuse umbes kuu aja jooksul.


Soovi korral on võimalik ka “kaks ühes” tulemus – tahvelvärvitud + magnettahvel. Tumehall magnetvärv on teiste tahvlivärvidega samast sarjast ja seda saab kasutada nii iseseisvalt kui ka tahvlivärvi all. Magnetvärvi puhul on eriti oluline kasutada spetsiaalset siledapinnalist rulli (tark oleks nõu küsida klienditeenindajalt) – sest värv on paks ja karvase rulliga võib see liiga struktuurne jääda, mis tähendab, et ka magnet ei püsi seal hiljem piisavalt tugevalt. Ka tahvlivärvi pealepanek teeb magneti väheke nõrgemaks.

Tekst: Ille Grün-Ots
Foto: Sadolini Värvikeskuse disainer Eve-Lii Sandre meisterdas ühe sellise tahvli viieaastasele Agathe Minnile.
Tekst: Ille Grün-Ots
Allikas: Kodukiri, jaanuar 2011

Sisestatud: 20.01.2011

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Turule on jõudnud nanotehnoloogiline iseparanev krohv

Turule on jõudnud nanotehnoloogiline iseparanev krohv

Fassaadikrohvid ja terviklikud fassaadisüsteemid on oma arengus jõudnud nüüd päris nanotehnoloogiani. Nanokrohvide nimetus on kasutusel olnud juba aastaid, aga oma nimetuselt pole neil rohkem ühist kui elementide suurust mõõdetava mõõtühiku “nano” kasutamisega. Tänapäeval pole küsimus enam selles, kui suur on krohvi tera suurus ega see, millega saavutatakse vastupidavus ja elastsus. Nüüd räägime juba kui palju suudab fassaadikrohv end ise taastada ja uuesti nanotasandil molekule omavahel siduda.

vaata kõiki